Se deschid lucrările celei de-a XX-a ediţii a Conferinţei internaţionale „Muzeul şi cercetarea ştiinţifică”

0
322

În sala mare de ședințe a Instituției Prefectului Județului Dolj are loc astăzi, ora 10.00, deschiderea lucrărilor celei de-a XX-a ediții a Conferinței științifice internaționale „Muzeul și cercetarea științifică”, organizată de Muzeul Olteniei, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj. Evenimentul – care se desfășoară în perioada 12-14 septembrie – stă sub semnul aniversării a 90 de ani de la înființarea Secției de Științele Naturii a muzeului craiovean. Lucrările vor fi susținute, pe secțiunile Mineralogie-Paleontologie, Botanică, Nevertebrate, Vertebrate și Ecologie, de academicieni, reprezentanţi ai mediului universitar, specialişti şi cercetători atât din România, cât și din Turcia, Japonia, Slovacia, Bulgaria, Albania și Republica Moldova.

Numărul participanților a crescut an de an, în prezent apropiindu-se de 100

De-a lungul a două decenii, conferinţa organizată de colectivul Secţiei de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei a evoluat, transformându-se într-o manifestare științifică de prestigiu, emblematică pentru instituție. „Dacă la început participanții erau mai ales profesori de la liceele craiovene, cărora li se alăturau câțiva colegi muzeografi din țară, la ultimele ediții, majoritatea participanților a fost constituită din academicieni, universitari și cercetători din România și din străinătate. Numărul participanților a crescut an de an, în prezent apropiindu-se de 100”, a precizat dr. Florin Ridiche, managerul muzeului.

Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, salută organizarea evenimentului și apreciază că „prezenţa la Craiova a unui număr însemnat de academicieni, reprezentanţi ai mediului universitar, specialişti şi cercetători din ţară şi străinătate confirmă aprecierea de care se bucură muzeul, ca și Consiliul Judeţean, instituţie care, în ultimii ani, prin demersurile şi investiţiile în domeniul culturii a contribuit major la păstrarea şi promovarea patrimoniului naţional”.

Printre participanții de anul acesta se numără academicienii Dan Munteanu și Dumitru Murariu, prof. univ. Ivan Iliev (Universitatea din Sofia), Mehmet Zeki Ildirim (Universitatea din Burdur, Turcia), Irakli Prifti (Universitatea din Tirana), Mircea Varvara (Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași), Vlad Codrea (Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca), Gabriel Corneanu (Universitatea din Craiova). Cercetătorii din institute sunt prezenți în număr mare pe lista participanților, printre ei numărându-se Laurenția Ungureanu (Institutul de Zoologie din Chișinău), Doina Codreanu-Bălcescu (Institutul de Biologie din București), Alena Brechka (Institutul pentru Protecția Plantelor din Minsk), Masahiro Kamekura (Halophiles Research Institute din Shimizu, Japonia), Zbișek Șuștek (Institutul de Zoologie din Bratislava), Stănilă Iamandei (Institutul de Geologie din București), Mădălin Enache și Gheorghe Brezeanu (Institutul de Biologie din București) și mulți alții.

La festivitatea de deschidere vor fi înmânate plachete, medalii și diplome

Lucrările acestei ediții a conferinței stau sub semnul aniversării a 90 de ani de la înființarea Secției de Științele Naturii a Muzeului Olteniei. Cu această ocazie, la festivitatea de deschidere – care are loc astăzi, ora 10.00, în sala de şedinţe a Instituţiei Prefectului județului Dolj, în prezența oficialităţilor – vor fi înmânate plachete, medalii și diplome unor personalități care și-au adus contribuția la dezvoltarea activității științifice a muzeului.

După prezentarea lucrărilor în plen, care vor fi susținute în continuarea deschiderii, va urma prezentarea lucrărilor pe secțiuni, la sediul Secției de Științele Naturii a Muzeului Olteniei. Ziua a doua este rezervată unei vizite documentar-științifice în Parcul Natural „Porțile de Fier”. Conferința se va încheia cu o masă rotundă în cadrul căreia vor fi prezentate concluziile.

Lucrările, publicate în anuarul „Oltenia. Studii și Comunicări. Științele Naturii”

Lucrările științifice prezentate în cadrul conferinţe se regăsesc tipărite în anuarul „Oltenia. Studii și Comunicări. Științele Naturii”, ajuns la cel de-al 29-lea număr, revistă cotată la categoria „B+” și aflată în baza de date Thomson-Reuters. „Odată cu numărul participanților a crescut și numărul, dar mai ales valoarea lucrărilor publicate în anuar, multe articole fiind citate în reviste foarte bine cotate pe plan internațional. Numărul lucrărilor care vor fi publicate în ediția de anul acesta a anuarului se apropie de 100, iar al autorilor este de 170”, a mai precizat managerul Muzeului Olteniei, Florin Ridiche.

 

Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj: «Această importantă manifestare, de înaltă ţinută ştiinţifică, vine ca o încununare a aproape şapte ani de eforturi financiare făcute de Consiliul Judeţean Dolj, în perioada 2005-2012, pentru modernizarea Secţiei de Ştiinţele Naturii. Investiţia totală pentru amenajarea tuturor spaţiilor expoziţionale de la această secţie a Muzeului Olteniei s-a ridicat la suma de aproximativ 1.350.000 de euro, din care 240.000 de euro au provenit din fonduri europene, prin programul PHARE, şi 1.110.000 de euro de la bugetul Consiliului Judeţean Dolj. Amenajarea expoziției permanente „Universul şi Sistemul Nostru Solar”, care include şi un Planetarium, reprezintă o premieră naţională din punctul de vedere al tehnologiei moderne folosite. Odată cu deschiderea Planetariumului au fost finalizate şi lucrările de modernizare la celelalte două expoziţii permanente ale acestei secţii, care au fost realizate, reconfigurate şi împrospătate în decursul anilor 2011 şi 2012: cea de paleontologie „Oltenia – Terra Fossilis” şi „Tipuri de ecosisteme. Flora şi fauna Olteniei”. Scopul acestor expoziţii îl reprezintă promovarea patrimoniului cultural național, într-un context expozițional inedit, diversificarea ofertei culturale pentru a răspunde așteptărilor tuturor categoriilor de public, precum şi transformarea Muzeului Olteniei într-un creator de servicii pe piața culturală regională».