Europarlamentarul Victor Boştinaru / A salutat decizia premierului Ponta de a trimite proiectul de la Roşia Montană în Parlament

0
261
Victor Boştinaru

Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru a salutat atât decizia Premierului Victor Ponta de a trimite proiectul minier de la Roşia Montană în Parlamentul României, cât şi poziţia adoptată la începutul acestei săptămâni, de respingere a acestuia de către Parlament. De asemenea, eurodeputatul şi-a reiterat poziţia cu privire la acest proiect:

„Aşa cum proiectul a fost conceput, sub aspect tehnic, de către investitor, nu există nicio modificare privind tehnologia utilizată. În conformitate cu obligaţiile care decurg din legislaţia europeană, nu văd cum o autoritate din România ar putea elibera un aviz de mediu bazat pe directivele europene existente astăzi, cu atât mai puţin din perspectiva modificării Directivei Europene privind Impactul de Mediu, care ar trebui să fie aplicată proiectului de la Roşia Montană. Guvernul Ponta s-a aflat într-o situaţie dramatică, generată de modul catastrofal în care guvernările succesive PD au negociat atât proiectul cât şi beneficiile pe care România urma să le obţină. Sub presiunea timpului, a pieţei şi mai ales confruntat cu perspectiva unor penalităţi dacă proiectul nu ar fi fost trimis în Parlament, Guvernul Ponta a acţionat în mod corect şi echitabil faţă de ambele tabere.”, a subliniat europarlamentarul Boştinaru.

„Orice dezbatere viitoare va trebui să implice Academia Română”

Conform eurodeputatului, Parlamentul va trebui să ia în considerare faptul că orice decizie viitoare privind exploatarea de aur în România va trebui sa facă posibilă reconcilierea dintre nevoia economică de a exploata resurse minerale şi nevoia de a proteja mediul şi asigurarea dezvoltării durabile a acelei regiuni.

„În momentul de faţă responsabilitatea revine exclusiv Parlamentului României şi cred că votul va fi rezultatul unei decizii bazate pe fapte şi date concrete, economice, sociale şi tehnice şi nu în urma unei campanii de publicitate tipice RMGC. În acest sens, orice dezbatere viitoare va trebui să implice Academia Română, Academia de Studii Economice din Bucureşti, Institutul de Istorie, Universitatea „Babeş-Bolyai”, precum şi ONG-urile şi personalităţile care de-a lungul anilor au avut o poziţie bazată pe argumente solide şi o documentaţie ştiinţifică temeinică. În egală măsură, invit comisiile de specialitate ale Parlamentului să analizeze cu cea mai mare atenţie prevederile legislaţiei europene aplicabile acestor proiecte, pentru a ne asigura că ţara noastră nu va fi obligată să plătească costurile generate de o posibilă procedură de infringement şi să nu suporte consecinţele şi penalităţile ca urmare a unor catastrofe ca cea de la Baia Mare, din anul 2000…”, a subliniat parlamentarul european.

 

Eurodeputatul Victor Boştinaru: „Se impune o anchetă din partea organelor abilitate, care să investigheze cauzele care au dus la acceptarea unor condiţii dezavantajoase pentru statul român şi să identifice responsabilitatea persoanelor şi instituţiilor implicate în acest proces”.