Gruparea se reuneşte după gratii: Încă şase reţinuţi în dosarul evaziunii de peste 3 milioane de euro

0
78

Şase persoane au fost reţinute în urma unei acţiuni desfăşurate luni de poliţiştii şi procurorii de crimă organizată. Este vorba despre persoane din mai multe judeţe, pe numele cărora fuseseră emise mandate de aducere într-un dosar de evaziune fiscală, contrabandă şi spălare de bani, în care s-au făcut 28 de percheziţii în cinci judeţe, în luna iulie. Membrii grupării sunt suspectaţi că au creat un prejudiciu de peste 3 milioane de euro în perioada 2010-2012.

În continuarea cercetărilor făcute într-un dosar vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în evaziune fiscală, contrabandă şi spălare de bani, luni, 10 septembrie a.c., poliţişti ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova împreună cu cei ai Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate (SCCO) Mehedinţi, sprijiniţi de colegii de la BCCO Bucureşti, Iaşi, Ploieşti, Piteşti, Alba Iulia şi Galaţi, dar şi de jandarmi de la IJJ Mehedinţi, cu suportul tehnic şi informativ al SRI – Secţia Judeţeană Mehedinţi, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinţi au organizat o acţiune în mai multe judeţe din ţară, respectiv Mehedinţi, Ilfov, Hunedoara, Brăila, Iaşi, Vâlcea, Prahova şi în municipiul Bucureşti, în urma căreia au fost găsite şi ridicate 15 persoane pe numele cărora fuseseră emisa mandate de aducere.

Este vorba despre persoane suspectate că fac parte din acelaşi grup infracţional destructurat în urma unei acţiuni de amploare desfăşurate pe 9 iulie a.c., care, potrivit anchetatorilor, în perioada 2010-2012, prin intermediul mai multor firme, au efectuat achiziţii intracomunitare de produse alimentare, în speţă zahăr şi ulei, din Ungaria şi Bulgaria pentru care au întocmit documente fictive vizând efectuarea unor operaţiuni de import-export, produsele fiind, în final, valorificate pe piaţa din România. Pentru achiziţionarea acestor produse din Ungaria şi Bulgaria nu se percepe TVA, iar odată intraţi în posesia mărfurilor membrii grupării întocmeau facturi fictive din care să rezulte că le-ar fi cumpărat, de fapt, de la diferite societăţi din România, le vindeau mai departe în ţară, cu tot cu TVA. Însă, în loc să vireze la bugetul statului această taxă, ei şi-au însuşit banii, prejudiciind astfel bugetul general consolidat al statului cu peste 3.000.000 de euro.

Cele 15 persoane pe numele cărora s-au emis mandate de aducere au ajuns la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinţi, iar în urma audierilor, care au durat până noaptea, târziu, procurorul de caz a emis ordonanţe de reţinere pe numele a şase persoane: Ioan Spilea (56 de ani), din Hunedoara, Florente Cleianu (58 de ani), din Ştefăneşti, judeţul Argeş, ambii administratori de societăţi comerciale, Nicolae Gheorghe Ismana (37 de ani), din Bucureşti, Bogdan Ionuţ Puşcaşu (30 de ani), din Vălenii de Munte, judeţul Prahova, medic în Bucureşti, Gheorghe Nica (43 de ani), din Bucureşti, asociat la două societăţi comerciale, şi Ştefan Andrei Fâciu (29 de ani), din Vălenii de Munte, judeţul Prahova.

Faţă de alte trei persoane s-a dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile. În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, folosirea de acte nelegale la autoritatea vamală, folosire de acte falsificate la autoritatea vamală, evaziune fiscală, înşelăciune, nerespectarea dispoziţiilor privind operaţiile de import sau export şi spălare de bani, toţi cei şase reţinuţi urmând să fie prezentaţi Tribunalului Mehedinţi cu propunere de arestare preventivă.

 

Reamintim că, pe 9 iulie a.c., oamenii legii au făcut 28 de percheziţii – nouă în Strehaia, judeţul Mehedinţi, câte una în Ilfov, Giurgiu şi Olt, nouă în Prahova şi şapte în municipiul Bucureşti, în urma cărora au ridicat mai mulţi saci cu documente şi zece autoturisme de lux pe care s-a instituit sechestrului asigurator, la membrii grupului infracţional suspectaţi că au prejudiciat bugetul statului cu peste 3 milioane de euro. Opt persoane au fost reţinute la momentul respectiv, majoritatea din Strehaia, judeţul Mehedinţi, însă numai trei dintre ele au fost arestate preventiv.