Doljenii, corigenţi la capitolul sănătate dentară

0
329

Tot mai puţini doljeni trec pragul cabinetelor stomatologice pentru un control medical de rutină. Din cauza lipsei banilor, cei mai mulţi merg la dentist doar atunci când durerile de dinţi devin insuportabile. În unele situaţii este însă prea târziu. Specialiştii avertizează că în ultima perioadă au fost diagnosticate zeci de cazuri de cancer. 

E drept că şi accesul la medicul dentist se face destul de anevoios, mai ales în mediul rural. De altfel, în judeţul Dolj, există în continuare un dezechilibru greu de acoperit între oraş şi sat în ceea ce priveşte repartizarea cabinetelor stomatologice. În ciuda încercărilor de a-i încuraja pe doctori să se îndrepte şi către comunele doljene, gradul de acoperire din punctul de vedere al asistenţei medicale dentare rămâne unul modest. Majoritatea cabinetelor se găsesc în mediul urban. În plus, cei mai mulţi pacienţi se prezintă la medic doar dacă au probleme de sănătate. Pe lângă faptul că oamenilor le este încă teamă să meargă la dentist, o parte din ei consideră că nu au suficienţi bani pentru a trece, cel puţin o dată pe an, pragul unui cabinet stomatologic.

Periuţa de dinţi, o raritate

Pe lângă faptul că vizita la dentist are loc o dată la câţiva ani şi atunci doar din cauza durerilor, se neglijează şi spălatul dinţilor. Uimitor este că un procent însemnat din populaţie nu a folosit niciodată o periuţă de dinţi. În plus, majoritatea suferă de afecţiuni dentare. Potrivit celor mai recente statistici sanitare, 16% din români nu au auzit de pastă de dinţi sau periuţă de dinţi, iar 90% dintre cei care au trecut pragul unui cabinet stomatologic au prezentat o stare afectată a sănătăţii orale.

Când vine vorba de diferenţele de comportament între restul europenilor şi români la capitolul vizită la medicul dentist, cifrele vorbesc de la sine. Majoritatea occidentalilor merg la stomatolog pentru control de rutină sau tratament de curăţare. În ceea ce priveşte motivele pentru care unii dintre europeni nu au consultat un medic dentist în ultima perioadă, principala motivaţie este aceea că problemele dentare nu au fost suficient de grave (33%). Al doilea motiv menţionat pentru a nu consulta un dentist a fost absenţa dinţilor naturali (16%), urmat îndeaproape de costul ridicat al examenelor de rutină şi al tratamentului (15%). De altfel, în unele ţări, vizita la medicul dentist este obligatorie o dată pe an sau chiar la fiecare şase luni pentru ca persoanele asigurate să continue să beneficieze de asigurarea medicală.

În schimb, în România, motivele ultimei vizite la medicul dentist au fost controlul de rutină sau tratamentele de curăţare (27%), tratamentul de rutină (31%) şi tratamentul de urgenţă (40%).

La dentist, doar pentru urgenţe

Afecţiunile orale reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, iar în condiţiile în care nu sunt tratate la timp, ele pot fi punctul de plecare a unor probleme grave de sănătate a organismului. De altfel, caria dentară rămâne cea mai frecventă boală cronică la nivel mondial, afectând deopotrivă copii, adulţi şi persoane în vârstă. Astfel, s-a ajuns la situaţia în care prima vizită la medicul dentist presupune deja tratament stomatologic. Medicii explică faptul că afecţiunile orale pot fi prevenite prin măsuri simple şi eficiente.

Prevenţia apariţiei afecţiunilor orale este un pas esenţial pentru a avea un organism sănătos. Factorii de risc incriminaţi în apariţia afecţiunilor dentare, gingivale şi pierderii dinţilor sunt, potrivit medicilor, igiena orală deficitară, alimentaţia bogată în zahăr şi grăsimi, dar săracă în vitamine şi minerale şi fumatul. Tocmai din acest motiv, sensibilizarea părinţilor privind importanţa cariei dentare la copii şi informarea acestora asupra metodelor eficiente de prevenţie constituie un pas important pentru formarea deprinderilor sănătoase şi evitarea tratamentelor costisitoare de mai târziu. Şi, cum astăzi este celebrată ca în fiecare an, Ziua Mondială a Sănătăţii Orale, specialiştii recomandă o igienă corectă a dinţilor şi  controale periodice la medic.