ITM: Dolj, Sibiu şi Neamţ, verificate de organismele europene

0
621

Activitatea inspectoratelor de muncă din judeţele Dolj, Neamţ şi Sibiu a fost verificată săptămâna trecută de o delegaţie a Comitetului Înalţilor responsabili cu Inspecţia Muncii de pe lângă Comisia Europeană. Acest gen de control are loc o dată la zece ani, căutându-se armonizarea legislaţiei muncii în domeniul Securităţii şi Sănătăţii în Muncă la nivel european.

Vizita tematică a înalţilor responsabili a avut loc în perioada 2-8 septembrie, în fiecare dintre cele trei judeţe fiind delegaţi câte doi inspectori străini. În Dolj, verificările s-au desfăşurat pe parcursul a patru zile (3-6 septembrie), unul dintre inspectori fiind chiar şeful Comisiei de Evaluare a activităţii Inspecţiei Naţionale a Muncii, franţuzoaica Denise Derdeck.

“Această evaluare se face o dată la zece ani. Ultima dată a avut loc în 2002, în judeţul Prahova şi în Bucureşti. De această dată au fost trei judeţe care au reprezentat România şi nu întâmplător au fost alese. Spre exemplu, în cazul judeţului Dolj a fost hotărâtoare o acţiune de control care a avut loc în vara anului 2012 pe şantierul de la Podul Calafat-Vidin, unde inspectori de muncă români au organizat şi desfăşurat acţiuni de control în comun cu omologii bulgari, pe fondul înţelegerii bilaterale dintre cele două state. Inspectorii bulgari au posibilitatea să efectueze acţiuni de control pe teritoriul României la firmele care au sediul în Bulgaria şi desfăşoară activitatea în ţara noastră, aplicând legislaţia bulgară, la fel şi partea română”, afirmă Cătălin Mohora, inspector-şef la ITM Dolj.

De altfel, spune acesta, în urmă cu aproximativ o lună a şi avut loc un eveniment la Calafat, unde un cetăţean portughez, angajat al unei firme spaniole subcontractoare la firma bulgărească FCC Bulgaria, a suferit un accident de muncă în timp ce lucra pe teritoriul românesc, iar cercetarea acestui eveniment a intrat în sarcina părţii bulgare, în baza cadrului european legal. “Aşadar, am avut deja o experienţă în cercetarea unei astfel de situaţii, pe baza înţelegerii dintre cele două state. Acesta a fost unul dintre criteriile care ne-au recomandat ca delegaţia înalţilor responsabili cu inspecţia muncii să vină în Craiova”, adaugă şeful ITM Dolj.

Se doreşte uniformizarea legislaţiei

Sunt observate, astfel, modul de lucru şi procedurile folosite de fiecare dintre statele europene, pentru ca în final să se ajungă la metode de lucru comune în domeniul SSM pentru toate statele membre. “Bineînţeles, fiecare stat membru are particularităţile lui. La noi, de exemplu, s-a modificat şi s-a armonizat legislaţia muncii în domeniul SSM cu un an înainte de a intra în spaţiul comunitar. Mă refer la Legea nr. 319/2006 privind securitatea şi sănătatea în muncă, dar şi alte hotărâri aprobate de Guvern cu privire la reglementarea şi armonizarea legislaţiei în SSM. Dar se caută în continuare metode şi principii pentru a se uniformiza, a se găsi o procedură unitară la nivel european”, explică Mohora.

Acţiuni de control alături de delegaţii străini

Delegaţii Comisiei au participat şi la câteva acţiuni de control, nu în calitate de inspectori de muncă, ci pentru a observa modalitatea de organizare, de control, dar şi abordarea inspectorilor în relaţia directă cu angajatorii. “Au fost trei controale anunţate şi trei inopinate. Impresiile şi schimbul de experienţă pe care l-am avut în cele din urmă – pentru că şi dumnealor ne-au prezentat alte proceduri, alte metode de lucru, în special cele din Franţa, pentru că le cunoşteau cel mai bine – au fost extraordinar de benefice. Am fost apreciaţi ca mod de organizarea a acţiunilor de control, ca şi exigenţă, ca tematici. În mod special s-a făcut referire la profesionalismul inspectorilor”, declară conducerea ITM Dolj.

Raportul preliminar privind evaluarea activităţii la nivelul celor trei judeţe va fi cunoscut în circa două-trei săptămâni, iar cel final peste trei luni.