În următoarele trei luni – Angajatorii români anticipează o activitate de angajare pozitivă

0
389

ManpowerGroup Romania a prezentat, ieri, rezultatele Studiul Manpower privind perspectivele angajării de forţă de muncă, realizat pentru a măsura intenţiile de angajare pentru perioada octombrie-decembrie 2012. Potrivit noii cercetări, angajatorii români se aşteaptă ca ritmul angajărilor să crească în următoarele trei luni. După ajustarea datelor privind variaţia sezonieră, Previziunea Netă de Angajare pentru trimestrul al patrulea se situează la o valoare promiţătoare de +14%. Dintre angajatorii intervievaţi 23% se aşteaptă la o creştere a angajărilor, 10% anticipează restructurări de personal şi 65% intenţionează să păstreze intactă forţa de muncă actuală pe parcursul trimestrului al patrulea. Intenţiile de angajare s-au îmbunătăţit cu trei puncte procentuale atât comparativ cu trimestrul anterior, cât şi comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

 „Perspectivele de angajare în rândul companiilor din România sunt unele dintre cele mai puternice din ultimii patru ani, susţinute de nivelul puternic de optimism al angajatorilor din sectoarele Industria prelucrătoare şi Comerţul cu amănuntul. Previziunea netă de angajare din România este una dintre cele mai puternice din regiunea EMEA”, a declarat Valentin Petrof, director general al ManpowerGroup Romania.

În centrul ţării – creşteri constante ale volumului de personal

La nivel regional, angajatorii din şase dintre cele opt regiuni analizate se aşteaptă la creşterea volumului de angajări în trimestrul al patrulea 2012. Angajatorii din Nord-Vest, care raportează o previziune netă de angajare de +25%, se aşteaptă la o creştere a pieţei muncii. De asemenea, un nivel sănătos al angajărilor este anticipat şi în Sud, unde valoarea previziunii se ridică la +21%. Atât în Sud-Est, cât şi în Vest, companiile intervievate se aşteaptă la un ritm fără precedent al angajărilor, anticipând o previziune de +15%. În centrul ţării sunt anticipate creşteri constante ale volumului de personal până la valori de +12%. O comparaţie la nivel de sectoare de activitate indică faptul că angajatorii din opt dintre cele zece sectoare de activitate studiate se aşteaptă ca numărul angajărilor să crească în trimestrul al patrulea 2012. Angajatorii din sectorul „Industriei prelucrătoare” au cele mai optimiste planuri de angajare, cu o previziune netă de angajare robustă de +30%. Un ritm sănătos al angajărilor este prevăzut şi pentru sectorul „Comerţului cu ridicata şi cu amănuntul”, cu o previziune de +21%. De altfel şi în sectorul „Construcţiilor” se constată perspective favorabile de angajare, previziunea ridicându-se la +19%.

Creşteri robuste în Turcia, România, Israel şi Norvegia

Sectorul „Administraţiei publice şi al serviciilor sociale” anticipează creşteri importante ale volumului de angajări, cu o previziune de +15%. Aşteptările privind angajările, în trimestrul al patrulea, sunt pozitive în numai 13 dintre cele 24 de ţări analizate, cu previziuni nete de angajare care se îmbunătăţesc sau rămân stabile în comparaţie cu valorile prezentate în urmă cu trei luni. Analiza comparativă cu aceeaşi perioadă a anului anterior ne-a indicat faptul că perspectivele de angajare se diminuează pe 15 pieţe ale muncii. Oportunităţile pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă se aşteaptă să fie cele mai robuste în Turcia, România, Israel şi Norvegia şi cele mai slabe în Grecia şi Italia. „În ciuda provocărilor continue din zona euro, flexibilitatea manifestată pe piaţa forţei de muncă din Germania, Franţa şi din Marea Britanie, comparativ cu trei luni în urmă, reprezintă un semnal pozitiv”, a declarat Jeffrey A. Joerres, preşedinte şi CEO al ManpowerGroup.

Declinul optimismului în rândul angajatorilor din India

Studiul pentru cel de-al patrulea trimestru a indicat că nesiguranţa de pe pieţele globale – în special din Europa –, precum şi semnalele de încetinire din India, China continentală şi Brazilia contribuie la o previziune în general mai puţin solidă. Rezultatele trimestrului al patrulea sunt, de asemenea, notabile pentru declinul optimismului în rândul angajatorilor din India, unde ritmul se aşteaptă să rămână activ în ciuda unei previziuni considerabil inferioare atât comparativ cu trimestrul anterior, cât cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Între timp, în ciuda insulelor de rezistenţă, planurile de angajare din rândul angajatorilor europeni au trecut într-o treaptă inferioară, deoarece mulţi sunt în continuare preocupaţi de criza datoriilor suverane care ameninţă să tragă întreaga zona euro înspre o nouă recesiune. În SUA, angajatorii se aşteaptă că ritmul angajărilor să rămână la un nivel constant similar cu perioada anului trecut, cu previziuni pozitive raportate de angajatorii din toate sectoarele şi regiunile analizate.

 

Jeffrey A. Joerres, preşedinte şi CEO al ManpowerGroup: «Pe de altă parte, comparativ cu 12 luni în urmă datele noastre relevă o tendinţă de diminuare în întreaga regiune în sectorul „Industriei prelucrătoare”, ritmul angajărilor fiind redus în 17 dintre cele 24 de ţări analizate. Această diminuare este cea mai evidentă în Polonia, unde de două ori mai mulţi angajatori se aşteaptă la restructurări de personal, comparativ cu intenţiile manifestate în urmă cu trei luni. În acelaşi timp, prognoza optimistă din Turcia este susţinută de intenţiile de angajare notabil îmbunătăţite din domeniul farmaceutic, unde companii precum Sanofi, Amgen şi Otsuka plănuiesc să-şi transfere producţia în această ţară».

 

Următorul Studiu Manpower va fi disponibil la data de 11 decembrie 2012 şi va raporta perspectivele angajării de forţă de muncă pentru trimestrul I al anului 2013. Studiul Manpower privind Perspectivele angajării de forţă de muncă este disponibil în mod gratuit pentru toţi cei interesaţi, prin intermediul reprezentanţilor Manpower, din ţările participante la studiu.