Europarlamentarul Marian Jean Marinescu, vicepreşedintele EPP: „România şi Bulgaria au făcut progrese mari, finalizând procesul de evaluare Schengen cu succes”

0
318

Grupul EPP din Parlamentul European a găzduit, zilele trecute, un eveniment la care au participat Jerzy Miller, ministrul polonez al Administraţiei şi Internelor, Tvetan Tvetanov, ministru de Interne al Republicii Bulgaria, şi Constantin Traian Igaş, ministrul român al Administraţiei şi Internelor. Cei doi miniştri de Interne au prezentat realizările obţinute de cele două ţări atât pentru a îndeplini criteriile de aderare la Spaţiul Schengen, cât şi pentru a consolida  politica lor de migraţie.

„Am organizat o audiere împreună cu bulgarii, acţiunea fiind plănuită înainte de vacanţă. Ne-am gândit să facem ceva, să se mai audă de Schengen, de acest subiect, până la momentul 22 septembrie. Pentru că la acest moment negocierea se face la nivel de miniştri, la Consiliu, acolo se ia decizia. De fapt, cel mai important lucru a fost că am reuşit să-i punem la o masă pe cei trei miniştri. Subiectul întâlnirii a fost legat de efectul pe care îl are asupra migraţiei intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen. S-a discutat despre schimbarea rutelor, dacă va fi sau nu va fi presiune la graniţele ţărilor respective. Aşa, în paralel cu acest subiect al migraţiei, s-a discutat, bineînţeles, şi despre intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen”, a spus Marinescu.

Condiţiile stabilite prin Tratatul de Aderare – adoptate

Cu aceeaşi ocazie, ministrul Milller şi-a exprimat speranţa că pe 22 septembrie statele membre vor găsi o soluţie de compromis care va satisface atât România şi Bulgaria, cât şi restul statelor membre. “Ambele ţări au investit mult în dotarea serviciilor de frontieră cu tehnologie de ultima oră, lucru care va avea un impact pozitiv asupra managementului migraţiei. Deşi toate condiţiile stabilite prin Tratatul de Aderare şi acquis-ului Schengen au fost îndeplinite de aceste două ţări, dreptul lor legitim de a adera la Spaţiul Schengen este pus sub semnul întrebării de unele state membre. Sperăm că decizia Consiliului din 22 septembrie va fi una corectă, adică va aproba, într-un fel sau altul, aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen”, a declarat europarlamentarul Marian Jean Marinescu, imediat după încheierea dezbaterii.

Vicepreşedintele PPE a mai spus că această dezbatere a avut loc într-un context foarte important pentru Europa. Spaţiul Schengen, una dintre realizările cele mai mari din Europa, este supus unor mari presiuni. „România şi Bulgaria au făcut progrese mari, finalizând procesul de evaluare Schengen cu succes, fapt certificat prin adoptarea unanimă a concluziilor Consiliului JAI”, a spus vicepreşedintele PPE. Parlamentul European a adoptat avizul său favorabil cu o largă majoritate şi cu sprijinul tuturor grupurilor.