Curtea de Apel Craiova a respins contestaţiile inculpaţilor! / Începe procesul fraudelor cu fonduri europene de la Craiova Water Park

0
443

Începe procesul în dosarul fraudelor cu fonduri europene de la Water Park Craiova, cu prejudiciul estimat la peste 1,2 milioane euro, în care sunt inculpate nouă persoane şi trei societăţi comerciale. Curtea de Apel Craiova a respins, luni, 10 iulie a.c., contestaţiile celor nouă inculpaţi, între care se află Cristian Dobre şi Luis Guilherme Gomes de Almeida, asociat majoritar, respectiv administrator al Polystart, împotriva hotărârii din martie a Tribunalului Dolj prin care s-a dispus începerea procesului, iar instanţa de fond urmează să stabilească acum primul termen de judecată.

dobre
Cristian Dobre

Reamintim că pe 28 noiembrie 2016 se înregistra la Tribunalul Dolj dosarul în care procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Craiova i-au trimis în judecată, pentru fraude cu fonduri europene la Water Park Craiova, pe Cristian Dobre, asociat majoritar în cadrul SC Polystart Impex SRL, Luis Guilherme Gomes de Almeida, administrator al SC Polystart Impex SRL, Cezar Răzvan Romanescu, la data faptelor diriginte de şantier şi reprezentant al SC Project THC SRL, Viorel Florescu, la data faptei manager tehnic construcţii civile, desemnat prin dispoziţie a primarului municipiului Craiova în echipa de implementare a proiectului, Tudor Răgălie, arhitect, Mariana Sabău şi Gheorghe Gavrilă, inginer structurist respectiv verificator al proiectului tehnic „Craiova Water Park”, Marius Florin Romanescu şi Irina Liliana Cojocaru, dar şi societăţile comerciale implicate în lucrări, respectiv SC Polystart Impex SRL, SC Project THC SRL şi SC IDP Proiect SA.

Dobre ar fi denaturat situaţiile de lucrări

Potrivit DNA Craiova, „în perioada 2013-2014, inculpatul Dobre Cristian a coordonat un întreg mecanism prin care au fost denaturate situaţiile de lucrări privind realizarea unuia dintre obiectivele contractului. A fost schimbată integral, fără respectarea prevederilor legale, structura de rezistenţă a unei clădiri din cadrul complexului, urmărindu-se reducerea costurilor ocazionate de execuţia lucrărilor, în raport cu proiectul tehnic iniţial şi devizul ofertă, astfel încât diferenţa în plus dintre sumele de bani solicitate şi obţinute din fondurile europene, respectiv bugetul naţional şi sumele de bani cheltuite pentru execuţia obiectivului să fie însuşită pe nedrept”.

Anchetatorii au mai spus că, în mod concret, Cristian Dobre a dispus ca lucrările asumate să fie executate în regim de antreprenoriat – prin subcontractare, în totală contradicţie cu contractul încheiat cu Primăria Craiova; a decis împreună cu Luis Guilherme Gomes de Almeida reproiectarea integrală a documentaţiei tehnice privind structura de rezistenţă a unuia dintre obiective pentru reducerea semnificativă a cheltuielilor de execuţie, având o relaţie directă în acest sens cu coordonatorul de proiect – arhitect-şef Răgălie Tudor; a dispus prin intermediul lui Luis Guilherme Gomes de Almeida ca în relaţia cu beneficiarul lucrării să fie înaintate spre decontare în intervalul august – decembrie 2013, prin intermediul liderului de asociere, situaţii de lucrări necorespunzătoare realităţii în care au fost consemnate valori mult superioare cantitativ şi efectiv executate, cu consecinţa obţinerii unui folos necuvenit de 4.473.432 lei la care se adaugă TVA în valoare de 1.073.623,78 lei etc.

parcO parte din activitatea infracţională a lui Dobre a fost cunoscută şi de Viorel Florescu, reprezentant al Primăriei Craiova, desemnat în echipa de implementare a proiectului dar şi de Sabău Mariana şi Gavrilă Gheorghe, inculpaţi în dosar. Mai mult, susţin procurorii în rechizitoriu, Dobre, prin intermediul lui Luis Guilherme Gomes de Almeida şi Irinei Cojocaru, i-a dat dirigintelui de şantier, Romanescu Cezar Răzvan, sume de bani necuvenite, inclusiv sub forma unui contract fictiv de prestări servicii (în total 115.426.56 lei şi 7.000 euro). Prejudiciul este estimat la 1.232.678 euro. Cezar Răzvan Romanescu, Luis Guilherme Gomes de Almeida şi Cristian Dobre sunt în continuare sub control judiciar.

Pe 17 martie a.c. Tribunalul Dolj a respins toate solicitările şi excepţiile invocate de inculpaţi şi au hotărât începerea procesului, aceştia au formulat contestaţii, iar luni, 10 iulie a.c., Curtea de Apel Craiova le-a respins contestaţiile: „Respinge contestaţiile formulate de inculpaţii Dobre Cristian, Luis Guilherme Gomes De Almeida, Romanescu Cezar Răzvan, Florescu Viorel, Gavrilă Gheorghe, SC POLYSTART IMPEX SRL PRIN ADMINISTRATOR SPECIAL LUCA IOSIF GABRIEL şi SC IDP PROIECT SA – REPREZENTANT CHISA DUMITRU, împotriva încheierii din data de 17.03.2017, pronunţată de Judecătorul de Cameră Preliminară din cadrul Tribunalului Dolj în dosarul nr. 9811/63/2016/a1, ca nefondate. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, azi 10.07.2017”. 

Alte două persoane cercetate în acest dosar au semnat acorduri cu procurorii DNA Craiova, prin care şi-au recunoscut complicitatea la activitatea infracţională, fiind condamnate la câte 3 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani.