Începând de ieri : Directiva privind garanțiile speciale pentru copii

0
540

De ieri a început să se aplice Directiva privind garanțiile speciale pentru copii, ultima din setul de șase directive ale UE care garantează drepturi procedurale pentru cetățenii de pe tot teritoriul UE, întregindu-se astfel setul de drepturi de care beneficiază aceștia.

Pe lângă această directivă care le garantează copiilor noi drepturi, o altă directivăcare garantează accesul la asistență judiciară, a început să se aplice la 5 mai. Acest pachet de norme ale UE garantează, pe de o parte, respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor UE de a beneficia de un tratament corect și echitabil în cadrul procedurilor penale, și, pe de altă parte, aplicarea similară a acestor drepturi în toate statele membre.

Frans Timmermans, prim-vicepreședinte și comisar pentru statul de drept și Carta drepturilor fundamentale, a declarat: „În fiecare an, în Europa, 9 milioane de persoane sunt implicate în proceduri penale. Într-un stat de drept care funcționează eficient, fiecare cetățean în parte trebuie să poată avea certitudinea că va beneficia de un tratament corect și echitabil în fața legii. Trebuie să continuăm să apărăm și să consolidăm statul de drept astfel încât cetățenii noștri să aibă o încredere nezdruncinată în sistemele noastre de justiție și în capacitatea acestora de a ne proteja cetățenii și societatea.”

Věra Jourová, comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, a adăugat: „Copiii trebuie să beneficieze de o protecție specială în cadrul procedurilor penale. Prin noile norme, ne asigurăm că le este respectată viața privată și că aceștia sunt deținuți în spații separate de cele destinate adulților. Mai mult, toți cetățenii din UE pot avea acum siguranța accesului la asistență judiciară în caz de nevoie. Instanțele trebuie să facă dreptate, dar în același timp trebuie să ne asigurăm că fac acest lucru cu respectarea deplină a drepturilor noastre fundamentale și a valorilor în care credem.”

Începând de astăzi, 11 iunie, se aplică următoarele drepturi:

  • Garanții speciale pentru copii – În fiecare an, în UE, peste 1 milion de copii fac obiectul unor proceduri penale. Copiii sunt vulnerabili și au nevoie de o protecție specială în toate etapele procedurilor. Grație noilor norme care se aplică începând de astăzi, 11 iunie, copiii ar trebui să beneficieze de asistența unui avocat și, dacă sunt trimiși în închisoare, să li se rezerve spații separate de cele destinate adulților. Viața privată trebuie respectată, iar interogarea persoanelor va trebui înregistrată pe un suport audiovizual sau într-o altă manieră adecvată.
  • Dreptul la asistență judiciară – orice persoană suspectată sau acuzată că a săvârșit o infracțiune are dreptul la asistență judiciară, adică are dreptul să beneficieze de sprijin financiar, de exemplu, dacă nu dispune de resursele necesare pentru a acoperi cheltuielile de judecată.

Normele UE definesc criterii clare pentru acordarea asistenței judiciare. Deciziile privind asistența judiciară trebuie să fie luate în timp util și cu diligență, iar cetățenii trebuie să fie informați în scris dacă cererea lor a fost respinsă integral sau parțial.

Aceste drepturi le completează pe cele care sunt aplicate deja în UE:

  • Dreptul la prezumția de nevinovăție și dreptul de a fi prezent la proces – conceptul de prezumție de nevinovăție există în toate statele membre ale UE, însă normele UE garantează aplicarea acestui drept în mod uniform pe tot teritoriul UE. Normele oferă clarificări cu privire la faptul că sarcina probei pentru stabilirea vinovăției revine acuzării, așadar nu este sarcina persoanei acuzate de a-și dovedi nevinovăția.
  • Dreptul de a avea un avocat – indiferent unde se află în UE, o persoană care este suspectată sau acuzată că a săvârșit o infracțiune are dreptul să beneficieze de serviciile de consiliere ale unui avocat. Dreptul de a avea acces la un avocat se aplică, de asemenea, în cazul procedurilor legate de mandatul european de arestare, atât în statul membru care execută mandatul, cât și în statul membru în care a fost emis acesta.
  • Dreptul la informare – persoanele trebuie să fie informate cu promptitudine cu privire la faptele pe care sunt suspectate sau acuzate că le-au săvârșit. Persoanele trebuie, de asemenea, informate cu promptitudine, pe cale orală sau în scris, cu privire la drepturile de care beneficiază în cadrul procedurilor penale și trebuie să aibă acces la dosarul cauzei.
  • Dreptul la interpretare și traducere – serviciile de interpretare trebuie să fie furnizate în mod gratuit în timpul interogării persoanei, inclusiv în cursul interogatoriilor desfășurate de poliție, al audierilor în instanță și al oricăror altor audieri intermediare necesare, precum și în timpul întâlnirilor esențiale dintre persoana în cauză și avocatul său.

Etapele următoare

Statele membre care nu au transpus încă normele trebuie să facă acest lucru cât mai curând posibil. Comisia Europeană va continua să colaboreze îndeaproape cu statele membre pentru a se asigura că normele sunt aplicate corect, în folosul tuturor cetățenilor. Acest lucru se poate realiza inclusiv prin organizarea de ateliere și reuniuni la nivel de experți.