Strategia energetică a României, încotro?

0
315

Pe lângă semnalul de alarmă tras în direcţia Educaţiei naţionale, senatorul Mihai Fifor mai face un gest important: strategia României, în ceea ce priveşte energia şi tot ceea ce ţine de ea, incluzând şi IMM-urile.

 Mihai Fifor, senator de Dolj, fost deţinător al portofoliului de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, aduce în atenţie un subiect pretenţios: cel energetic. „România nu are, încă, o strategie energetică, Ministerul Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri a promis că vom avea documentul în acest an.La o şedinţă a Comisiei pentru transporturi şi energie, desfăşurată în luna martie, domnul ministru a declarat că viitoarea strategie din domeniul energiei va fi centrată pe conceptul de securitate energeticăşi ar putea fi finalizată în septembrie sau octombrie. Ne aflăm la începutul lunii iunie şi nu se pot observa evoluţii pozitive în ceea ce priveşte Strategiile respective. Trebuie să avem o voce puternică, pentru că nu multe ţări au resursele şi tehnologia noastră”.

Complexul Energetic „Oltenia” – dat ca exemplu

Sunt câteva dintre declaraţiile politice făcute de Mihai Fifor. Dar nu au fost singurele. „Trebuie să punem accent pe valorificarea resurselor energetice autohtone – potenţialul din Marea Neagră, de exemplu…”, a continuat Mihai Fifor. Dar, punctul important atins desenatorul Mihai Fifor a fost atins într-un alt capitol al declaraţiei sale politice: „În altă ordine de idei, se pune întrebarea ce facem cu oamenii care lucrează în domeniul energetic? De la Complexul Energetic Oltenia, spre exemplu, în acest an, vor fi disponibilizaţi2.133 de angajaţi. Aceştia vor primi plăţi compensatorii, în valoare totală de 12,6 milioane de lei, sub forma unui venit lunar de completare, în baza unei hotărâri aprobate de Guvern. Conform declaraţiilor oficiale, motivul care a dus la necesitatea disponibilizărilor de personal este eficientizarea activităţii acestei societăţi… Complexul Energetic Oltenia trebuie să implementeze un program de restructurare şi reorganizare, care presupune menţinerea în funcţiune doar a capacităţilor de producţie eficiente… După disponibilizări şi după plata compensatorie, care va fi pâinea pe care o vor mânca foştii muncitori de la Complexul Energetic Oltenia? S-au creionat un plan, o strategie pentru ca ei şi familiile lor să nu resimtă problemele financiare apărute?”. Demn de reţinut: sunt declaraţii făcute de un senator al României, ceea ce trebuie să trezească ceva sentimente la colegii săi. Situaţia este gravă, iar discuţiile politicianiste devin desuete.