Propunerea participanților la conferința internațională de la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”: Să accentuăm rolul culturii în politica internă și în diplomație

0
1171

La Craiova a debutat, ieri, cea de-a II-a ediție a Conferinței Internaționale „Politică. Diplomație. Cultură”, eveniment ce reunește, cu lucrări în cadrul a patru secțiuni, peste 130 de profesori și cercetători din România, Grecia, Turcia și Bulgaria. Invitații au luat parte, de dimineață, la deschiderea oficială a conferinței și lansarea primelor volume din seria de 13 anunțată pe parcursul a două zile, apoi au putut dezbate pe marginea temelor propuse de organizatori.

„Este o conferință internațională care încearcă să repună Craiova pe harta culturală a zonei noastre și, de ce nu, a Europei”, a subliniat managerul instituției-gazdă, prof. dr. Lucian Dindirică. Contextul este unul special, a adăugat acesta, pentru că orașul nostru candidează pentru obținerea titlului de Capitală Culturală Europeană în 2021, demers sprijinit de toate instituțiile sale de cultură și educație. Demonstrează această susținere și expoziția de fotografie „Craiova Culturală”, realizată de fotojurnalistul Bogdan Dănescu și inedit prezentată la sediul bibliotecii doljene, ce surprinde secvențe din unele dintre cele mai importante și spectaculoase evenimente culturale care au avut loc, în ultima vreme, la Craiova.

Între cei care au adresat un cuvânt de salut invitaților s-a aflat și rectorul Universității din Craiova, prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănișor, care a accentuat importanța organizării unor astfel de manifestări și a opinat că, în actuala conjunctură, puțin favorabilă, la nivel național și internațional, „este important să accentuăm rolul culturii în politica internă și în diplomație, pentru a reuși să rezolvăm conflictele dintre noi sau dintre state fără să apelăm la arme”.

Ca moderatori ori autori de cărți lansate în cadrul conferinței de la Craiova se regăsesc academicianul Dan Berindei, profesorii Corneliu Mihail Lungu și Ioan Scurtu, istoricii Lavinia Betea și Adrian Cioroianu.

Cea de-a II-a ediție a Conferinței Internaționale „Politică. Diplomație. Cultură” este organizată de Biblioteca Județeană și Fundația „Alexandru și Aristia Aman”, în parteneriat cu Academia Română –  Institutul de Științe Socio-Umane „C.S. Nicolaescu Plopșor” din Craiova, Academia Oamenilor de Știință din România (Secția de Științe Arheologice și Istorice) și Universitatea din Craiova – Facultatea de Drept și Științe Sociale (Departamentul de Științe Sociale). Pe parcursul a două zile, în cadrul celor patru secțiuni vor fi dezbătute subiecte din sfera politică, diplomatică, culturală, istorică și filosofică. „Este o conferință internațională care își propune să aducă la Craiova cercetători de prim rang din România, dar nu numai, pentru că avem și parteneri din țări din Balcani”, a declarat managerul bibliotecii doljene, Lucian Dindirică.

Rectorul Dan Claudiu Dănișor: „Aș zice că politică și diplomație fără cultură nu se pot realiza”

Reprezentanți ai tuturor instituțiilor organizatoare ale evenimentului au adresat, ieri, la deschiderea oficială a conferinței, un cuvânt de salut invitaților – profesori și cercetători de la universități, institute și școli din București, Cluj-Napoca, Târgoviște, Suceava, Timișoara, Alba Iulia, Constanța, Galați și, desigur, Craiova, ca și din Thessaloniki (Grecia), Anadolu University Turcia, Vratsa și Veliko Târnovo (Bulgaria). „Politica, diplomația și cultura sunt foarte strâns legate. Aș zice că politică și diplomație fără cultură nu se pot realiza. Din păcate, în ultima vreme, cred că acest lucru este din ce în ce mai puțin înțeles”, a afirmat, în discursul său, prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănișor, rectorul Universității din Craiova.

„Suntem într-o situație politică internă extrem de fragilă, cu o reformă permanentă care a înlocuit mai vechea revoluție permanentă și care a dus populația într-o situație de incertitudine cu privire la viitorul politic al acestei țări. Suntem într-o stare de conflict în zona apropiată României, care conflict, din păcate, este tranșat nu pe căile diplomației, ci pe cele militare. Eu cred că cel mai important lucru în această conjunctură puțin favorabilă este să accentuăm rolul culturii în politica internă și în diplomație, pentru a reuși să înlocuim forța cu Dreptul, pentru a reuși să rezolvăm conflictele dintre noi sau dintre state fără să apelăm la arme”, a mai spus acesta. Dănișor a vorbit despre „lipsa de coerență datorată lipsei de principii” și a subliniat că manifestări științifice cum este Conferința Internațională „Politică. Diplomație. Cultură” sunt foarte importante „pentru a clarifica aceste principii, pentru a baza pe ele politica și relațiile internaționale”. „Cultura este mai importantă decât orice într-o societate liberală, cum o vrem noi pe a noastră”, a încheiat rectorul Universității craiovene.

Prof. univ. dr. Sorin Liviu Damean: „Este un bun prilej pentru noi de a schimba păreri, de a avea controverse”

În același cadru, prof. univ. dr. Sorin Liviu Damean, de la Departamentul de Științe Sociale al Facultății de Drept și Științe Sociale din Craiova, totodată secretar al Secției de Științe Istorice și Arheologie din cadrul Academiei Oamenilor de Știință din România, și-a exprimat convingerea că, pe parcursul celor două zile, „se vor dezbate lucruri interesante” și că „invitații vor pleca de-aici cu cunoștințe mai bogate și, de ce nu, cu o imagine asupra unui oraș care se află în permanentă schimbare”.

„Este un bun prilej pentru noi de a schimba păreri, de a avea controverse, de ce nu, pentru că istoria este interpretabilă. Putem avea puncte de vedere diferite, însă argumentele contează cel mai mult, mai ales cele bazate pe mărturii documentare. Este, de asemenea, un bun prilej de a ne revedea, de a afla rezultatele cercetărilor noastre. Eu cred că manifestări de genul acesta nu fac altceva decât să promoveze cercetarea științifică, să evidențieze faptul că la Craiova se face cercetare științifică”, a declarat Sorin Liviu Damean. El a mai spus că această conferință de la Craiova s-a dorit a fi anuală și ar fi trebuit să se afle la cea de-a III-a ediție, însă în 2014 a fost imposibilă organizarea ei. „Dar iată că am reluat firul tradiției și sperăm să îl menținem, dacă nu, măcar din doi în doi ani să ne reîntâlnim”.

Istoricii Adrian Cioroianu și Lavinia Betea își lansează cărțile la Craiova

La deschiderea oficială a conferinței s-a mai adresat invitaților prof. univ. dr. Cezar Avram – directorul Institutului de Cercetări Socio-Umane „C.S. Nicolăescu-Plopșor”, care a arătat că orașul Craiova, „prin destinul său și prin rolul pe care l-a jucat în istorie, are oameni care au făcut carieră în diplomație”, referindu-se la Nicolae Titulescu, la fostul ministru de Externe Ștefan Andrei, ca și la actualul decan al Facultății de Istorie din București, istoricul Adrian Cioroianu, de asemenea ministru de Externe, în 2007-2008. Un salut de bun venit au adresat și profesorii Sevastian Cercel – decanul Facultății de Drept și Științe Sociale din Craiova, și Ionuț Șerban – directorul Departamentului de Științe Sociale al amintitei instituții.

Discursurile au fost urmate de lansarea volumului Evoluția instituțiilor politice ale statului român din 1859 până astăzi”, semnat de Sorin Liviu Damean, Dan Claudiu Dănişor, Mihai Ghiţulescu și Alexandru Oșca și publicat în 2014 la Editura „Cetatea de Scaun”, din Târgoviște. Lucrările Conferinței Internaționale „Politică. Diplomație. Cultură” continuă pe parcursul zilei de astăzi, cu începere de la ora 9.30, la sediul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, tot aici urmând să fie lansate alte cinci volume. Între acestea, la ora 17.00, și Maria a României. Regina care a iubit viața și patria”, de Adrian Cioroianu și Mihaela Simina (Editura „Curtea Veche”, București, 2015) și „Viața lui Ceaușescu. Tiranul” (vol. III), de Lavinia Betea, Florin Mihai Răzvan și Ilarion Țin (Editura „Cetatea de Scaun”, Târgoviște, 2015).