Kovesi despre creşterea numărului de arestări: Trebuie să ne punem problema de ce se comit fapte, nu de ce îi prinde DNA

0
311

Creşterea numărului de arestări este o problemă superficială iar preocuparea trebuie să fie faţă de motivul pentru care se comit faptele de corupţie, a declarat într-un interviu pentru Adevărul procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi. “Şi dosarele sunt mai multe. Acum, ce să facem? Să nu mai facem arestări că deranjăm? Eu cred că este o problemă superficială. Trebuie să ne punem problema de ce se comit aceste fapte, nu de ce îi prinde DNA şi îi arestează. În cursul anului trecut, din cele aproape 7.000 de persoane arestate preventiv în România, doar 2,5% erau arestate în dosare DNA. Nu poţi să spui că este un procent mare şi DNA ar trebui să se oprească din a propune această măsură. În 2014, au fost formulate 274 de cereri de arestare preventivă. Procentul de admisibilitate este de peste 90%. Ceea ce ne arată că procurorii DNA fac astfel de propuneri foarte temeinic”, a afirmat Kovesi.

Pe de altă parte, Kovesi a subliniat că nu DNA face ” telejustiţie” şi că procurorii sunt atacaţi tocmai pentru că se ştie că nu au voie să comenteze dosarele. «Avem cumva vreun post de televiziune sau vreun ziar, noi, DNA? Nu-mi amintesc. Deci, cred că spectacolul îl fac alţii. Îmi place expresia cu telejustiţia. Păi, nu noi facem telejustiţia. Telejustiţia ar începe în momentul în care un procuror DNA s-ar duce la televizor şi ar spune: „Nu e adevărat, avem probe, am făcut confruntare”. Atunci pot să spun că DNA face telejustiţie. Noi nu comentăm dosarele pentru că nu avem voie şi oamenii profită de acest lucru. Ne atacă, pentru că ştiu că nu avem voie să ieşim. Codul ne obligă să dăm, încă din cursul urmăririi penale, copie după dosar persoanelor pe care le cercetăm sau apărătorilor acestora. Sunt dosare în care am furnizat celor cercetaţi şi apărătorilor lor chiar şi 20 de copii. Sunt 20 de copii ale dosarului care circulă în spaţiul public», a subliniat ea.

Şefa DNA a arătat că este foarte greu să-i reproşezi unei instituţii că nu-şi ţine sub control documentele câtă vreme e obligată să facă publice aceste documente. “De multe ori se caută senzaţionalul, spectacolul din dosarele noastre, dar acest lucru nu-l căutam noi. Îl caută, poate, jurnaliştii”, a susţinut Kovesi.