Teatrul „Colibri” vă provoacă la o stagiune estivală de poveste! Păpușile ocupă străzile Craiovei!

0
985

Mișcarea populară de stradă „Occupy” inspiră și Craiova, ai cărei artiști se declară categoric, vara aceasta, „pro” spectacol și spectaculos! Piețele din centrul orașului, parcurile, cartierele vor fi, pe parcursul lunilor iulie și august, scenă pentru actorii Teatrului pentru Copii și Tineret „Colibri”, care le vor prilejui craiovenilor de toate vârstele (re)întâlnirea cu o lume de poveste.

„Autobuzul cu păpuși”, proiectul „Puppets Therapy” derulat în centre de plasament și secții de pediatrie din spitale, noul spectacol „Pe urmele lui Harap-Alb”, atelierul de inițiere în cinematografie „Puppets occupy screen” și Festivalul „Puppets occupy street” sunt doar câteva evenimente din agenda estivală a teatrului.

Toate își așteaptă rândul odată cu încheierea oficială a stagiunii 2013-2014 – sâmbătă, 14 iunie, cu spectacolele „Dragonul” al Secției de păpuși „Ciufulici” a Teatrului „Toma Caragiu” din Ploiești (ora 18.00) și „Cenușăreasa” al Companiei MAG din București (ora 20.00), urmate de animație stradală.

„O stagiune foarte plină, dar foarte frumoasă, a 65-a din istoria noastră”, spune managerul Teatrului „Colibri”, Adriana Teodorescu, care, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, a făcut un scurt bilanț al activității instituției din ultimele șapte luni. O scenă proprie – recondiționată și adaptată, două premiere absolute, participarea extraordinară la Festivalul Internațional „Shakespeare”, dar și la alte festivaluri din țară, două serii de ateliere de creație, concerte de excepție, o expoziție de scenografie din Serbia, proiectul „Cărțile copilăriei” lansat de Editura Curtea Veche Publishing la „Colibri” sub înaltul patronaj al Casei Regale a României sunt realizări cu care păpușarii craioveni se mândresc, cu atât mai mult cu cât ele au necesitat un efort susținut. Și demn, de altfel, de toată lauda.

În cifre, stagiunea care se apropie de final înseamnă 119 spectacole, aproape 19.000 de spectatori și încasări de aproximativ 130.000 lei, din care peste 110.000 lei din bilete. „Toate acestea în primul rând datorită faptului că avem un spațiu propriu, atât de frumos și de generos!”, afirmă Adriana Teodorescu.

Un an de la primirea în administrare a noului sediu

„Această stagiune a stat sub semnul recuperării spațiului pierdut. Am mai vorbit despre acest lucru și o să mai vorbim, pentru nu trebuie uitat ce a fost și, totodată, trebuie să apreciem ceea ce avem”, spune managerul Teatrului pentru Copii și Tineret „Colibri”, Adriana Teodorescu, referindu-se la primirea în administrare, de la Primăria Craiova, pe 30 mai 2013, a clădirii din Calea București nr. 56. Aici, în noua casă, se deschidea, pe 3 noiembrie, cea de-a 65-a stagiune a instituției, cu un spectacol de gală la care au participat companiile MAG și „Uninvented Theater” din București” și trupa „MarionetART” din Arad.

„În această stagiune ne-am bucurat foarte mult de scena și de spațiile pe care le avem, o scenă cum nu există în teatrele pentru copii și tineret din țară. Desigur, mai este mult de lucru la capitolul dotări tehnice, pentru că, în ultimii zece ani, noi nu am achiziționat nici un fel de aparatură, sub pretextul că nu ne trebuie, pentru că nu avem sediu. Dar nu se pot face toate o dată…”, mai spune teatrologul.

În șapte luni, mii de spectatori și mii de lei în cont!

Stagiunea cu numărul 65 a stat, totodată, sub semnul premierelor absolute. Una dintre ele a fost acceptarea în selecția oficială a Festivalului Internațional „Shakespeare” de la Craiova (22 aprilie – 4 mai a.c.), cu premiera spectacolului „Eu sunt Shakespeare”, realizat de o valoroasă echipă de creatori: dramaturgul Alina Nelega, recent premiată de UNITER, regizorul Gavril Cadariu – directorul Teatrului „Ariel” din Tg. Mureș, scenografii Oana Micu și Tiberiu Toitan. Premiere au fost și spectacolul „Ursul păcălit de vulpe”, de Ion Creangă, în regia lui Valentin Dobrescu (22 martie), vernisajul expoziției de scenografie din Serbia „Lumi și eroi” (20 martie), organizarea și itinerarea propriei expoziții de scenografie a Teatrului „Colibri”, „Cartea, păpușa, povestea”, mai întâi la Festivalul „EuroMarionete” de la Arad, apoi la Galeria „ARTIS” din Slatina a Muzeului Județean Olt.

Din scurtul bilanț realizat de managerul Adriana Teodorescu n-au lipsit „Nocturnele teatrului” (concertul „Poeme blues de Crăciun” susținut de Mike Godoroja&Blues Spirit și cel al trupei „Trei parale”, ambele în decembrie 2013), proiectul „Vacanță la fabrica de Povești electroCOLIBRI”, cu spectacole la Sala Studio, ateliere de creații, desene și audiții de povești (februarie 2014), o mulțime de activități în Săptămâna Altfel și de Zilele Craiovei, participarea la festivaluri de teatru în București, Alba Iulia, Cluj-Napoca, Timișoara și Arad. „Așadar, teatrul s-a deschis foarte mult, pentru o mulțime de evenimente și pentru tot felul de manifestări artistice din toate domeniile artei, indiferent dacă a fost interpretativă sau nu”, a subliniat managerul.

„Avem mult peste ceea ce era programat ca număr de spectacole și ca venituri realizate”, a adaugat Adriana Teodorescu, care, trăgând linie și adunând, vorbește despre o stagiune cu 119 spectacole, aproape 19.000 de spectatori și încasări de aproximativ 130.000 de lei, din care 110.000 din bilete. „Asta în condițiile în care, în anii trecuți, se realizau 30-35.000 de lei. Saltul este fantastic și asta în primul rând datorită faptului că avem un spațiu propriu, atât de frumos și de generos!”, consideră aceasta.

„Dragonul” și „Cenușăreasa”, în gala de sâmbătă seara

Închiderea oficială a actualei stagiuni va avea loc sâmbătă, 14 iunie, cum altfel decât tot cu o gală! De la ora 18.00, Secția de păpuși „Ciufulici” a Teatrului „Toma Caragiu” din Ploiești va prezenta spectacolul „Dragonul”, de și în regia Lilianei Gavrilescu, scenografia lui Mihai Androne, pe muzica lui Marin Fagu, animația digitală și efectele speciale fiind realizate de Lucian Băbeanu. În distribuție: actorii Mihaela Rus, Ruxandra Mihai, Georgiana Dinescu, Alina Medoia, Lucian Orbean, Lizica Sterea, Ana Maria Orbean, Nelu Neagoe și Paul Niculae.

La ora 20.00 va intra în scenă „Cenușăreasa”, într-un spectacol al Companiei MAG din București, după Frații Grimm și Charles Pierrault. Scenariul și regia îi aparțin lui Cristian Pepino, scenografia este semnată de Cristina Pepino, iar muzica este compusă de Kevin Macleod și Marin Fagu. Vor evolua Geo Dinescu, Marin Fagu, Viorel Ionescu și Andreea Ionescu. Din scenă, Compania MAG  va coborî, la ora 21.00, pe esplanada Teatrului „Colibri” pentru animație stradală.

„Am vrut să încheiem această stagiune așa cum am început-o, spectaculos. Sper să fie unul dintre evenimentele care vor produce amintiri plăcute, așa cum a produs și spectacolul inaugural al teatrului în noua sa clădire”, mai spune Adriana Teodorescu.

Din iulie, spectacole în autobuz, în piețe și în parcuri!

Doar câteva zile de respiro își vor acorda actorii până să pornească într-o nouă aventură teatrală, pe străzile orașului! Stagiunea estivală 2014 va debuta pe 1 iulie și se va desfășura până la final de august, pe parcursul celor două luni craiovenii fiind provocați să participe la o sumedenie de evenimente, care mai de care mai interesante și atractive.

Primul: „Autobuzul cu păpuși”, care, pentru că s-a bucurat de mare succes, va fi… repus pe roate. Astfel, între 1 și 5 iulie, de la ora 19.00, el le va oferi tuturor doritorilor o scurtă plimbare prin Craiova și prin lumea lui Caragiale, grație spectacolului „La bulivar, birjar! La bulivar!”. Apoi, în perioada 5-10 iulie, actrița Alis Ianoș, însoțită de câteva păpuși, vor încerca, prin proiectul „Puppets Therapy”, să le facă micuților din centre de plasament ori secții de pediatrie din spitale șederea cât mai suportabilă.

De asemenea, între 8 și 12 iulie, Rodica Prisăcaru și alți colegi actori vor porni „Pe urmele lui Harap-Alb”. Cel mai nou spectacol al teatrului va putea fi văzut, cu începere de la ora 19.00, succesiv, în Piața „William Shakespeare”, Piața „Mihai Viteazul”, Parcul „Nicolae Romanescu”, Piața „Ierusalim” și în părculețul „Sf. Dumitru”, de lângă Casa Băniei.

Craiova va avea primul festival de teatru de păpuși de stradă

Un alt proiect al stagiunii estivale se va desfășura – în premieră absolută la Teatrul „Colibri” – între 15 iulie și 15 august: „Puppets occupy screen” („Păpușile ocupă ecranul”). „Este un atelier de inițiere în arta cinematografică. Va fi coordonat de o colaboratoare de-a noastră, cu studii de specialitate, care urmărește să-i învețe pe cursanți ce înseamnă un decupaj cinematografic, montajul, filmarea, regia. Finalitatea va fi un film, realizat de cursanți”, a explicat managerul teatrului. Atelierul – care se adresează persoanelor cu vârsta minimă de 10 ani – va cuprinde zece ședințe, taxa de participare fiind de 50 de lei. Înscrierile pentru cele zece locuri disponibile vor avea loc în perioada 15 iunie – 10 iulie.

Punctul culminant îl va reprezenta însă organizarea, între 25 august și 1 septembrie, a primului festival de teatru de păpuși de stradă, „Puppets occupy street”. «Inspirat de mișcarea „Occupy”, festivalul se va desfășura în tot orașul, pe diverse stiluri de arta animației. Veți vedea ceea ce rar s-a văzut în Craiova – sau chiar deloc! – în materie de teatru de păpuși și de animație», a declarat managerul Adriana Teodorescu, păstrând detaliile despre eveniment drept surpriză pentru craioveni.