Preşedintele Comisiei Europene: “Românii au demonstrat că sunt parteneri fiabili, respectaţi peste tot în Europa”

0
69

După şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene a mers la Palatul Cortoceni, pentru o întrevedere cu preşedintele Klaus Iohannis. Discuţiile au vizat subiecte prioritare de pe agenda următoarelor reuniuni ale Consiliului European, precum procesul de reflecţie privind viitorul Uniunii Europene şi negocierile legate de retragerea Marii Britanii din Uniune. Au fost abordate şi aspecte legate de priorităţile politice ale viitoarei Preşedinţii a Consiliului Uniunii Europene pe care România o va deţine în primul semestru din 2019.

iohannis-juncker„Mulţumesc, Jean Claude, că ai acceptat invitaţia mea şi mă bucur mult că îţi pot ura bun venit la Bucureşti în această zi specială în care celebrăm atât ziua Europei, cât şi cei 10 ani de apartenenţa ai României la UE. Dincolo de bucuria festivă, orice moment aniversar este totodată şi un prilej de reflecţie. Avem ocazia să ne gândim la ceea ce înseamnă UE pentru noi, dar şi la ceea ce reprezinta România pentru marea familie europeană”, aşa l-a întâmpinat la Cotroceni, şeful statului pe Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene.

         Preşedintele României a mai spus că asemenea oricărui mare proiect, UE s-a confruntat de-a lungul timpului cu numeroase provocări pe care le-a depăşit cu succes, dar parcă niciodată Uniunea nu a traversat o perioada complicată că acum. Trebuie să facă faţă simultan unor crize profunde. „…Proiectul european va continua să se dezvolte, dacă rămânem fideli valorilor pe care este clădit întregul edificiu al UE. Esenţa declaraţiei de la Roma e că numai lucrând împreună şi pe baza unor obiective comune, statele europene vor putea duce mai departe proiectul european. La 10 ani, bilanţul este unul pozitiv, iar progresele înregistrate de România sunt mai mult decât evidente. În mod cert, aderarea a avut costurile sale, dar acestea au fost cu mult depăşite de beneficiile aduse. Ce au însemnat cei 10 ani de apartenenţa la UE pentru România? România şi-a definit tot mai puternic rolul sau în procesul de luare a deciziilor la nivel european, mai cu seama în privinţa eforturilor Uniunii de a răspunde nevoilor cetăţenilor săi. Să ne amintim în acelaşi timp şi de drepturile pe care le au românii în calitate de cetăţeni”, a spus Klaus Iohannis.

„Suntem îndatoraţi României pentru numeroasele contribuţii pe care le-a avut în interiorul UE”

          Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, la rândul său a declarat la Palatul Cotroceni că a fost întotdeauna convins că locul României e în interiorul UE. „România şi Europa sunt lucruri care merg împreună. Mulţumită eforturilor României, am putut reconcilia istoria şi geografia europeană. Primind România în interiorul UE, am pus capăt situaţiei de după război astfel că Europa să nu mai poată fi divizată în două părţi ireconciliabile. Românii trebuie să fie mândri de parcursul lor european. Suntem îndatoraţi României pentru numeroasele contribuţii pe care le-a avut în interiorul UE care a devenit mai puternică, mai bogată, mai diversă. România îşi va exercita pentru prima dată în istorie preşedinţia Consiliului UE în 2019…. România are un frumos viitor în faţă, mulţumită curajului, inteligenţei românilor care au demonstrat că sunt parteneri fiabili, respectaţi peste tot în Europa. Consider că românii şi europenii pot face lucruri măreţe împreună”, a sublinita Jean Claude Juncker.