Doljean condamnat în lipsă la 8 ani de puşcărie, prins în Italia şi extrădat

0
363

Un doljean de 30 de ani, dat în urmărire internaţională în 2014 după ce pe numele său a fost emis mandat de arestare preventivă în lipsă pentru tentativă de omor asupra unui bărbat din comuna Cetate, a fost prins în Italia şi extrădat. Marţi a ajuns în arestul IPJ Dolj şi se pare că va rămâne în spatele gratiilor întrucât a fost condamnat în lipsă în acest caz la o pedeapsă totală de 8 ani închisoare cu executare. Hotărârea a fost pronunţată de Tribunalul Dolj şi nu este definitivă. 

urmaritReprezentanţii IPJ Dolj au anunţat că, în cursul zilei de marţi, 10 mai a.c., poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Dolj şi Centrului de Reţinere şi Arest Preventiv Dolj l-au preluat, de la Aeroportul Otopeni, pe Valentin Crăciun, de 30 de ani, din comuna Cetate, Dolj. „Acesta a fost extrădat din Italia în baza mandatului de arestare preventivă emis de magistraţii Tribunalul Dolj, fiind bănuit de comiterea infracţiunii de tentativă la infracţiunea de omor. Doljeanul era urmărit la nivel naţional din data de 30.12.2014 şi internaţional 21.01.2015, în prezent fiind încarcerat în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv Dolj”, a precizat subcomisar Alin Apostol, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.

Fapta pentru care Valentin Crăciun a fost arestat preventiv în lipsă, ulterior fiind dat în urmărire internaţională s-a petrecut pe 11 octombrie 2014. Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, în ziua respectivă, poliţiştii din localitatea Cetate au fost anunţaţi că pe strada „Toamnei” din comună este un bărbat căzut la pământ, prezentând urme de violenţă. Un echipaj de poliţişti a ajuns la faţa locului, l-au găsit pe Vasile Marcel Sîrbu, de 50 de ani, din comună, într-o baltă de sânge, şi au chemat o ambulanţă, bărbatul fiind transportat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova cu comoţie cerebrală şi alte leziuni la cap.

În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că în ziua respectivă, dimineaţa, în jurul orei 9.00, victima a avut un conflict spontan, în stradă, cu Valentin Crăciun. În timpul scandalului, Crăciun i-a aplicat lui Sîrbu mai multe lovituri cu o bâtă de baseball în zona capului şi a dispărut. Oamenii legii l-au căutat şi cum, între timp, medicii legişti au stabilit că leziunile suferite de Sîrbu au fost de natură să-i pună viaţa în primejdie, în cauză a fost întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de tentativă de omor. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, care au instrumentat dosarul, au cerut instanţei mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Valentin Crăciun, mandat în baza căruia, în decembrie 2014 a fost dat în urmărire internaţională.tribunal

Cercetările au continuat în cauză, iar la finalizarea acestora procurorii l-au trimis în judecată, în lipsă, pe Valentin Crăciun pentru tentativă de omor, dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj pe 1 octombrie 2015. La sfârşitul lunii trecute, mai exact pe 27 aprilie a.c., Tribunalul Dolj a pronunţat sentinţa pe fond, inculpatul fiind condamnat la 5 ani închisoare în acest dosar, pedeapsă la care judecătorii au mai adăugat una de 3 ani cu suspendare primită de inculpat anterior la Judecătoria Calafat, astfel că a rezultat pedeapsa finală de 8 ani închisoare: „Condamnă pe inculpatul Crăciun Valentin la pedeapsa de 5 ani închisoare. În baza art. 15 din Legea nr. 187/2012, art. 83 C.pen., revocă beneficiul suspendării condiţionate a pedepsei de 3 ani închisoare aplicata prin sent.pen. nr. 180/04.09.2012 a Judecătoriei Calafat, def. prin nerecurare la data de 20.09.2012 aceasta urmând a fi executata în întregime alături de pedeapsa aplicată în prezenta cauză, inculpatul urmând a executa în final o pedeapsa de 8 ani închisoare în regim de detenţie”, se arată în hotărârea Tribunalului Dolj,

În plus, instanţa l-a obligat pe inculpat la plata sumei de 14.233,88 către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, reprezentând cheltuielile de spitalizare ale victimei, dar şi 800 de lei cheltuieli judiciare. Hotărârea nu este definitivă şi, acum, că a ajuns în ţară, Crăciun poate declara apel la Curtea de Apel Craiova.