„Suntem într-un moment în care în întreaga Europă balanţa înclină în favoarea securităţii persoanei”

0
348

Îmbunătăţirea  legislaţiei securităţii naţionale a devenit un obiectiv pentru întreaga clasă politică din România dar şi pentru societatea românească în general. Deputatul PNL Ionuţ Stroe (f0t0) a susţinut la finele săptămânii trecute, în cadrul unei conferinţe de presă, că Partidul Naţional Liberal întâmpină cu toată deschiderea şi responsabilitatea, invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis de a participa la consultări pe aceste teme. Este un gest corect şi firesc, mai ales în contextul actual european în care toate societăţile democratice sunt conştiente de pericolul şi ameninţările la adresa siguranţei. „Ultimele evenimente de la Bruxelles, permanenta ameninţare teroristă cu care se confruntă Europa şi implicit şi ţara noastră atrag o evidentă necesitate  de reevaluare a politicilor de securitate la nivel european. Cadrul legislativ românesc actual trebuie modernizat şi adaptat la provocările şi ameninţările contemporane, la dinamica riscurilor actuale”, susţine purtătorul de cuvânt al liberalilor.

Adaptare legislaţiei specifice la dinamica riscurilor actuale

Parlamentarul doljean a mai subliniat faptul că acest cadru legislativ  trebuie să maximizeze potenţialul operaţional al serviciilor şi instituţiilor cu atribuţii în domeniu şi să sprijine lupta împotriva infracţionalităţii de orice fel, inclusiv împotriva terorismului. „Înaintea declanşării dezbaterii, este extrem de important ca actorii instituţionali, politici, dar şi societatea civilă să poarte un dialog de fond, de substanţă, iar deciziile CCR din 2014 respectiv 2015 să reprezinte o bază de pornire în sensul  adaptării legislaţiei specifice la dinamica riscurilor actuale”, a precizat Ionuţ Stroe. Elaborarea noilor reglementări trebuie să se realizeze având în vedere atât jurisprudenţa CCR şi CEDO, dar în egală măsură poziţiile clar exprimate de reprezentanţii serviciilor specializate.

Modernizarea şi actualizarea punctuală a legislaţia conexe

Deputatul liberal a mai spus că este nevoie de a se stabili un raport corect între nevoia de siguranţă şi protejarea vieţii private. „Suntem într-un moment în care în întreaga Europă balanţa înclină în favoarea securităţii persoanei. La ora actuală legislaţia trebuie să răspundă la două mari provocări: cyber-terorismul şi războiul informatic. În România este nevoie de un proces rapid care în primă fază să modernizeze şi actualizeze punctual legislaţia conexă (legea obligativităţii utilizatorilor de cartele preplătite de a se identifica, legea securităţii cibernetice) şi ulterior de unul complex care să elaboreze o formă nouă şi articulată a pachetului care cuprinde legile privind securitatea naţională (legile privind organizarea SIE şi SRI, legea securităţii naţionale, legile privind activităţile de informaţii şi statutul profesional al ofiţerilor)”, a precizat parlamentarul doljean.

În acest context, liberalii consideră că este nevoie de consultare şi o cooperare între serviciile de informaţii, Guvern şi Parlament pentru a pune în termeni legislativi schimbările şi îmbunătăţirile sistemelor de securitate şi pentru a elimina eventualele temeri legate de controlul parlamentar(civil) insuficient, sau de acordarea de puteri excesive serviciilor de informaţii.