Școala de chirurgie românească este acasă, la Craiova

0
357

La o distanță de cinci ani de la prima apariție a „Tratatului de chirurgie pediatrică”, ieri, la Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, a avut loc lansarea celei de-a doua ediții a acestei prestigioase lucrări medicale. Volumul era unul demult așteptat în lumea medicală, iar evenimentul de ieri a fost o ocazie pentru autorii veniți din toate colțurile țării – medici chirurgi de primă mână – de a le oferi specialiștilor rodul muncii lor de cercetare din ultimii ani. Invitatul de onoare al acestui eveniment editorial, considerat unul dintre cele mai importante ale anului, a fost renumitul medic, prof. dr. Irinel Popescu, care i-a felicitat pe autori. Tratatul cuprinde multe informații actualizate și este realizat sub coordonarea ireproșabilă a chirurgului pediatru craiovean, Corneliu Sabetay.

 

Tratatul de chirurgie pediatrică” a apărut la prestigioasa Editură a Academiei Române și vine ca o completare la prima ediție, apărută cu cinci ani în urmă. Evenimentul editorial de la Craiova a fost pregătit îndelung de către medicul Corneliu Sabetay, care a ținut să îi adune laolaltă pe toți autorii care au contribuit la scrierea acestui volum. Așa cum era de așteptat, în virtutea bunei colaborări care a și dat naștere acestei cărți, special pentru acest moment s-au deplasat în Bănie nume cunoscute ale școlii românești de chirurgie pediatrică, medici de la București, Constanța sau Timișoara. „Acest tratat s-a creat prin contribuția tuturor colegilor mei din centrele București, Timișoara, Iași, Constanța și Galați. Ne-am întâlnit între noi și am stabilit fiecare ce capitole va scrie. O parte din prelegerile în cadrul a 11-12 congrese medicale, care s-au desfășurat aici și la care au participat personalități ale chirurgiei pediatrice, sunt cuprinse, cu acordul autorilor, în acest tratat. De asemenea, unii dintre noi am participat la prezentarea unor lucrări de doctorat, cu subiecte interesate și bine expuse, pe care le-am inclus și pe acestea în lucrare. Deasupra acestui volum plutește spiritul profesorului Alexandru Pesamosca, plutesc umbrele unor colegi ai noștri care nu mai sunt printre noi”, a mărturisit prof. dr. Corneliu Sabetay, care a coordonat această lucrare.

Profesorul Irinel Popescu, invitatul special al evenimentului

Tratatul s-a realizat sub egida Academiei de Științe Medicale, iar invitatul de onoare a fost chiar președintele acestui for academic, prof. univ. dr. Irinel Popescu.   Acesta a explicat în ce condiții a apărut inițiativa de a continua această lucrare, dar a vorbit și despre importanța continuării unei tradiții a școlii românești de chirurgie. Renumitul medic a subliniat, la rândul lui, că, după cinci ani de la ultima apariție, era nevoie de o nouă lucrare în domeniu care să cuprindă noutăți. „Editarea acestui tratat este o inițiativă care s-a născut în sânul Academiei de Științe Medicale. Sunt mulți medici – și aici, în sală, văd mulți – care știu ce a însemnat acest tratat în istoria medicinii românești și păstrează respectul față de un astfel de reper. Era nevoie de o instituție care să reunească toate aceste personalități medicale, iar aceasta a fost Academia. Am fost onorat să continuăm tradiția editării unor astfel de tratate de chirurgie și suntem bucuroși că am pus în valoare potențialul care există în această academie și, pe de altă parte, am oferit materialul didactic pe care îl așteaptă tot cei interesați. Tratatul se adresează celor aflați în perioada de formare. Există și concursuri care au nevoie de biografie și poate fi inclus și acest volum. Dar scopul major este ca el să vină în ajutorul rezidentului sau specialistului tânăr care se află în fața unui caz dificil sau care vrea să-și îmbunătățească cunoștințele”.

Prelegeri ale unor doctori din străinătate, incluse în volum

Precedenta apariție a Tratatului a fost concepută între anii 2006-2009, dar, între timp, era nevoie de o lucrare care să înglobeze cele mai noi descoperiri din domeniul chirurgical. După cum ne-a declarat coordonatorul prof. dr. Corneliu Sabetay, volumul este gândit astfel încât să conțină și unele subiecte tratate de medici din străinătate, cum ar fi Benoit Galifer, profesor la Universitatea de Medicină din Montpellier (Franța), Michel Schmitt din Nancy (Franța) sau Yehuda Yona de la Chicago (SUA). Părintele chirurgiei pediatrice, regretatul profesor Alexandru Pesamosca, este prezent în câteva din paginile acestui prestigios tratat. De altfel, chiar în deschiderea evenimentului editorial, organizatorii au invocat contribuția acestuia la dezvoltarea școlii de chirurgie. „Evenimentul nu este unul întâmplător, sărbătorim astăzi lansarea unui volum, aflat la ediția a II-a. Și nu întâmplător îl lansăm la Craiova, fiind produsul unei munci îndelungate a unor chirurgi foarte buni care au fost formați de profesorul Alexandru Pesamosca, un apropiat al școlii medicale craiovene. A fost de nenumărate ori în Craiova, ne-a sprijinit foarte mult”, a spus Tudorel Ciurea, președintele filialei craiovene a Academiei de Științe Medicale, la propunerea căruia s-a ținut un moment de reculegere în memoria doctorului Alexandru Pesamosca.

UMF Craiova, gazda evenimentului

Manifestarea a fost găzduită de Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova, al cărei rector, prof. univ. dr Ion Rogoveanu, a subliniat colaborarea foarte bună existentă între centrele universitare din țară. „Sunt mai bine de patru decenii de când Craiova universitară încearcă să țină un standard ridicat în educația medicală. Și spunem noi că am reușit prin înființarea unei filiale a Academiei de Ștințe Medicale la Craiova. Am beneficiat de sprijinul direct al celorlalte centre universitare din țară. În acest context se înscrie și editarea acestei cărți, care este un efort susținut al autorilor”.

LAURA MOȚÎRLICHE şi RADU ILICEANU