„Adevărata Basarabie”, descoperită prin fotografie

0
146

 Asociaţia Studenţilor Basarabeni din Craiova sunt în plină desfăşurare a campaniei „Adevărata Basarabie”. Prin această manifestare de anvergură studenţii basarabeni şi-au propus să le comunice craiovenilor cât mai multe informaţii despre situaţia românilor din Basarabia, date şi fapte din activitatea socio-culturală de peste Prut.  Motiv pentru care ieri şi astăzi, în centrul Craiovei, în Piaţa Mihai Viteazul, tinerii modoveni au organizat o expoziţie de fotografie, prin care sunt prezentate cele mai importante obiective din Republica Moldova.

Craiovenii vor descoperi adevărata putere a tinerilor basarabeni şi ceea ce au făcut ei până acum pentru dăinuirea românismului. „Adevărata Basarabie” reprezintă cel mai important proiect al ASB Craiova şi doreşte să creeze noi colaborări între tinerii români de pe ambele maluri ale Prut. „De asemenea, campania este un ecou al acţiunii din 6 mai 1990 – Podul de Flori, moment istoric pentru toţi românii când, pentru prima oară după cel de-al doilea război mondial, frontiera româno-română impusă de sovietici a putut fi traversată fără acte”, a explicat Eliza Botnari, studentă la Universitatea din Craiova şi reprezentantă a Asociaţiei Studenţilor Basarabeni.

Craiovenii invitaţi să descopere Basarabia

Ieri, s-a inaugurat expoziţia de fotografie, iar craiovenii care nu au apucat să trecă prin centrul oraşului o pot face şi astăzi. „” Tinerii studenţi vor da explicaţii celor interesaţi în legătură cu imaginile ilustrate şi se va crea o relaţie interumană între românii de pe ambele maluri ale Prutului. Tinerele din Basarabia care vin în întâmpinarea craiovenilor vor purta costume naţionale, tradiţionale zonei Olteniei. Evenimentul este organizat într-un parteneriat cu Muzeul Olteniei şi Ansamblul „Maria Tănase”. „Sunt expuse fotografii făcute de Uniunea Fotografilor Profesionişti din Republica Moldova. Noi am adus aici doar o mică parte din fotografiile reprezentative, doar ca să stârnim curiozitatea fraţilor noştri, din Craiova să meargă şi să viziteze Basarabia, care este un loc superb şi de unde în mod cert se vor întoarce cu amintiri de neuitat”, a precizat Ana Erhan, studentă şi membru ASB Craiova.

Studenţii români, în excursie în Republica Moldova

Tinerii basarabeni care studiază la Craiova şi activează în cadrul acestei Asociaţii au creionat un program amplu, unde au cuprins şi o excursie, în Basarabia. Astfel, 20 de tineri din Craiova vor pleca, în luna mai alături de studenţii basarabeni, în Republica Moldova unde li se vor prezenta cele mai importante obiective turistice, culturale şi sociale. Studenţii din România vor avea ocazia să se familiarizeze cu obiceiurile, tradiţiile celor din Basarabia, dar să afle şi mai multe lucruri despre istoria, spiritualitatea şi credinţă de dincolo de Prut.

Asociaţiile se strâng la Craiova

Campania „Adevărata Basarabie” va cuprinde şi o conferinţă naţională a Federaţiei Asociaţiilor de Basarabeni din România, care se va desfăşura în perioada 9-11 mai, la Craiova, ocazie cu care se vor strânge 30 de studenţi reprezentanţi ai tuturor centrelor universitare din ţară. În acesată perioadă va avea loc şi Consiliul Director al FAB, iar concluziile acestei campanii vor fi prezentate în cadrul unei conferinţe de presă. Această ultimă acţiune va fi organizată de ASB în parteneriat cu Universitatea din Craiova.