Spitalele, obligate să raporteze zilnic stocul de medicamente oncologice

0
122

După ce mai multe instituţii sanitare din ţară au reclamat lipsa unor medicamente oncologice, s-a luat decizia de a impune spitalelor să transmită zilnic atât consumul, cât şi stocul de unităţi terapeutice pentru bolnavii de cancer.

Ministerul Sănătăţii a transmis o adresă privind modalitatea de monitorizare a stocurilor de medicamente deficitare în unităţile sanitare care au secţii de oncologie. Există, astfel, o listă cu 26 de produse, în cazul cărora au fost semnalate probleme de aprovizionare şi fiecare spital trebuie să comunice zilnic, până la ora 10.00, la Ministerul Sănătăţii stocul de unităţi terapeutice şi consumul de medicamente din ziua respectivă. Ministerul Sănătăţii centralizează această situaţie şi în felul acesta pot lua o serie de măsuri.

De asemenea, s-a dispus ca la nivelul fiecărui spital care are secţie de oncologie să se constituie o comisie de analiză a evoluţiei stocurilor şi necesarului de produse, comisie alcătuită din managerul unităţii sanitare respective, directorul medical, medicul şef de secţie oncologie, farmacistul-şef şi coordonatorul serviciului de achiziţii. Aceştia au obligaţia să analizeze săptămânal care sunt stocurile de medicamente oncologice cu probleme şi să propună măsuri pe care apoi le trimit la Ministerul Sănătăţii.

Stocurile de medicamente, publice pe site-ul Ministerului Sănătăţii

La sfârşitul lunii martie a.c., în conformitate cu termenele stabilite, Ministerul Sănătăţii a hotărât să facă publice pe site-ul instituţiei stocurile de medicamente oncologice strict monitorizate, existente în prezent la nivelul unităţilor spitaliceşti.

Stocurile de medicamente oncologice monitorizate vor fi actualizate săptămânal pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Prin această decizie, autorităţile sanitare urmăresc cu prioritate îmbunătăţirea achiziţiilor acestor medicamente oncologice, în aşa fel încât nevoile pacienţilor să fie satisfăcute. Totodată, pe 1 aprilie a.c., conducerea Ministerului Sănătăţii a decis, printr-un ordin de ministru suspendarea până la sfârşitul anului a activităţilor de export paralel pentru medicamentele oncologice monitorizate.