Marilena Bogheanu, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională SV Oltenia: „Fiecare localitate trebuie să-şi dezvolte o strategie proprie”

0
708

Ieri a fost ultima zi a Forumului Economic Regional Oltenia, considerat un eveniment de referinţă în această zonă, la care au luat parte ambasadorii din următoarele state: Ungaria, Chile, Vietnam, Croaţia, Bosnia, Austria, Pakistan, Macedonia, Malaezia, Moldova, Danemarca şi Belgia, precum şi o serie de oficialităţi locale, oameni de afaceri şi reprezentanţi ai mass media. Pe parcursul zilei s-au derulat dezbaterile pe secţiuni: „Industrie” – în Sala mare a Primăriei Craiova; „Agricultură” – Sala Albastră a Universităţii din Craiova şi „Dezvoltare Regională şi Fonduri Europene” – Consiliul Judeţean Dolj.

Marilena Bogheanu, directorul executiv al Agenţiei Regionale de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia (ADR SV Oltenia) a moderat dezbaterea ce s-a concentrat în jurul dezvoltării regionale şi a fondurilor europene. „Aşa cum s-a spus ne aflăm la cea de-a doua ediţie a acestui Forum şi de aceea aş vrea să-l felicit pe domnul Constantin Popeci pentru că dânsul a susţinut organizarea acestui eveniment. Bineînţeles că s-au alăturat şi instituţii din Craiova, cum ar fi Universitatea şi Agenţia de Dezvoltare. De asemenea cred că se află printre parteneri şi Primăria şi Consiliul Judeţean. Scopul în sine ar fi să ne promovăm, să fim cât  mai vizibili ca regiune, mai ales că l-a acest Forum participă ataşaţi comerciali şi ambasadori şi atunci ar fi de dorit ca urmare a acestor evenimente, mediul nostru de afaceri să se poată dezvolta, să se găsească conexiuni, să se aducă parteneri din afară şi să scăpăm de  şomaj şi de sărăcie”, a subliniat Marilena Bogheanu.

„Avem o tradiţie în ceea ce priveşte industria”

Directorul ADR SV Oltenia a mai spus că Oltenia are un potenţial foarte mare, mai ales în domenii cum ar fi agricultura, energia hidro şi termo unde suntem pe primul loc la nivel naţional. „Deşi avem o tradiţie în ceea ce priveşte industria, iar de curând ne-am aflat într-una din companiile reper, SC Popeci Utilaj Greu, din păcate industria se află într-un declin şi nu am reuşit să găsim o piaţă pentru maşinile şi tractoarele care se produc aici, la Craiova, pentru avioane, pentru locomotivele. La Severin se produc nave. Ştiu că se face export la Severin, la fabrica de nave şi aş putea să pun un plus. Deci industria noastră este bine reprezentată iar noi, aici, în Oltnia suntem producătorii tuturor mijloacelor de transport. Sigur, sunt avioane militare. Nu sunt avioane de linie. Dar s-a dezvoltat şi în acest domeniu o industrie”, a mai spus Marilena Bogheanu.

„Ar trebui să se găsească o formulă prin care să se ajute mediul de afaceri”

Reprezentantul Agenţiei de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia  apreciează că la nivelul regiunii noastre sunt realizări semnificative în domeniul agriculturii, fiind favorizaţi şi de solurile fertile. „Aşa cum vă precizam, solurile noastre sunt foarte fertile. Din datele statitistice care ni s-au prezentat avem o agricultură echilibrată, atât în ceea ce priveşte culturile, creşterea animalelor, fructelor şi legumelor şi cu toate acestea nu avem o piaţă reală pentru că nu s-au creat acele isntrumente care să stimuleze producătorul agricol. Deci, iată că autorităţile publice locale, care cred că nu au suficiente pârghii legislative, ar trebui să găsească o formulă prin care să ajute mediul de afaceri. Desigur, există aceste fonduri, pe care şi noi le administrăm, dar pe lângă fondurile acestea, fiecare localitate trebuie să-şi dezvolte o strategie proprie, să ţină cont de doleanţele mediului de afaceri. În sensul că atunci când construiesc drumuri sau pentru infrastructura de afaceri, oficialităţile locale ar trebui să aibă un dialog real cu reprezentanţii  mediului de afaceri de pe raza localităţii. Din păcate, legătura aceasta nu există. Asociaţiile profesionale şi patronale care ar trebui să reprezinte mediul de afaceri au o activitate destul de slabă. Deci trebuie să facem mai mult”, a mai subliniat Marilena Bogheanu.

„Ne pleacă tinerii şi acest aspect este un minus”

Directorul ADR SV Oltenia sugerează că ar trebui să ne inspirăm din modul de a face administraţie şi business din zona Transilvaniei, unde oamenii sunt mai uniţi, ştiu să facă parteneriate reale şi de aceea se şi văd rezultatele. „Deci avem nevoie de coeziune, de parteneriate, avem nevoie să punem în valoare inteligenţa locală. Ne pleacă tinerii şi acest aspect este un minus dacă ţinem cont de cerinţa în ceea ce priveşte forţa de muncă. Avem nevoie de programe de calificare, care se adresează mediului de afaceri. Aşadar, sunt foarte multe probleme care ar trebui luate în calcul…”, a mai spus reprezentantul Agenţiei de Dezvoltare Regională.

Era vitezei şi accesibilităţii

Marilena Bogheanu a încercat să puncteze câteva motive pentru care ne ocolesc investitorii şi ce ar trebui să facem ca să schimbăm percepţia greşită pe care o au despre regiunea noastră. „Cred că avem o imagine destul de proastă şi asta pentru că sunt prezentate mai în tot timpul la televizor tot felul de evenimente. Este păcat că nu reuşim să avem o imagine mai bună sau nu reuşim să stopăm o astfel de imagine care ne crează o imagine negativă şi care-i determină pe investitori să fugă de noi. Mai este şi problema cu infrastructura de transport şi după cum ştiţi am susţinut în permanenţă construirea a cel puţin unui drum expres. Bine, s-a promis construirea unei Autostrăzi. Contează enorm de mult pentru că  suntem într-o eră a vitezei şi accesibilitatea este extrem de importantă, cu eforturi financiare Consiliul Judeţean Dolj a reuşit să pună la punct Aeroportul Internaţional din Craiova. Şi după aceasta, urmează şi justificarea economică că nu sunt suficiente curse şi nu prea avem curse directe sau cel puţin aşa ştiu eu. Nu am reuşit nici să dialogăm cu potenţiali investitori, să ne lăudăm şi să le spunem „veniţi în Oltenia, vă garantăm că dacă veţi veni, veţi avea câştigul pe care-l scontaţi…”. Cam acestea ar fi din punctul meu de vedere motivele…”, a mai spus directorl executiv al ADR SV Oltenia.