Reprezentanţii Băncii Mondiale, în vizită la Consiliul Judeţean Dolj

0
117

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cristinel Iovan, a declarat miercuri, după întâlnirea cu o delegaţie a Băncii Mondiale, că oficialii acestei instituţii au fost interesaţi de implementarea proiectelor pe care autorităţile judeţene le-au dus la bun sfârşit în cadrul unor programe cu finanţare europeană. Acesta a mai spus că reprezentanţii Băncii Mondiale au felicitat conducerea Consiliului Judeţean Dolj pentru implementarea proiectelor europene fără ca instituţiei să îi fie aplicate corecţii financiare din partea forurilor de specialitate. 

Cristinel Iovan le-a explicat reprezentanţilor Băncii Mondiale că performanţele implementării programelor europene se datorează profesionalismului oamenilor care le coordonează: „La sediul Consiliului Judeţean Dolj a avut loc o întâlnire cu delegaţia Băncii Mondiale, care a dorit să analizeze câteva aspecte legate de judeţul Dolj şi, în special, de modul în care acest judeţ a reuşit să acceseze fonduri europene în cadrul Programului Operaţional Regional. Au fost interesaţi şi de două proiecte europene finanţate în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu, respectiv masterplanul pe deşeuri şi masterplanul de alimentare cu apă şi canalizare. Delegaţii Băncii Mondiale au apreciat că, în cadrul programelor finanţate din fonduri europene, nu s-a aplicat nici o corecţie financiară pentru Consiliul Judeţean Dolj. Chiar am primit o întrebare din partea dumnealor, care erau curioşi cum am reuşit. Le-am răspuns că buna pregătire a oamenilor pe care îi avem în coordonare a făcut posibilă implementarea acestor proiecte fără corecţii financiare”.

Interes deosebit al Băncii Mondiale pentru programul financiar 2014-2020

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj a mai spus că a prezentat delegaţiei cele opt proiectele care au fost realizate prin POR, în valoare de 77 de milioane de euro, sumă care a fost atrasă în Dolj, în ultimii ani. „De asemenea, am arătat că şase dintre aceste proiecte sunt deja finalizate, iar celelalte două vor fi finalizate cel mai probabil în acest an. O altă componentă importantă pe care am prezentat-o delegaţiei se referă la programul de cooperare transfrontalieră între România şi Bulgaria prin intermediul căruia am reuşit să finanţăm proiecte în special în domeniul infrastructurii. În cadrul acestei întâlniri am evidenţiat şi relaţia deosebită pe care Consiliul Judeţean Dolj o are cu Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia şi cu doamna director Marilena Bogheanu. Această colaborare cu ADR Oltenia stă la baza finanţării acestor proiecte pe care le-am atras în Dolj. Un interes deosebit l-a acordat delegaţia Băncii Mondiale şi viitorului program financiar al UE 2014-2020. Este important ca încă de pe acum să ne gândim la proiecte de interes regional ce pot fi finanţate în perioada următoare. Există premise importante pentru dezvoltarea economică a judeţului Dolj, mai ales în contextul deschiderii Podului Calafat-Vidin, a apariţiei unor noi curse aeriene pe Aeroportul Craiova, dar şi în perspectiva realizării unei autostrăzi între  Craiova şi Piteşti, prinsă, aşa cum se ştie, în primele zece priorităţi ale Guvernului României”, a declarat mai Cristinel Iovan.