Păpuși din pănuși, în straie populare, expuse la Galeriile „Cromatic“

0
905

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj întâmpină Lăsata Secului de carne și intrarea în Postul mare al Paștelui, duminică, 14 martie 2021, cu o expoziție de păpuși din pănuși, împodobite cu straie tradiționale, realizate de Mihaela Tomescu, directorul Căminului Cultural din comuna Giurgița, județul Dolj.

Mihaela Tomescu revine astfel în Galeriile „Cromatic“ cu 25 de piese unicat, confecționate din foi de porumb, în toamna – iarna anului 2020, reamintindu-ne cât de mult îndrăgește cusăturile tradiționale și obiceiurile cu care se îndeletniceau femeile în vremea șezătorilor din posturile de peste an.

„Mi-am dorit o expoziție diferită de celelalte prezentate cu sprijinul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj, de-a lungul ultimilor 6 ani, sub genericul Straie populare în miniatură. De data aceasta am ales să fac și păpușile, nu doar să cos portul popular, pentru care m-am inspirat din costumele populare din zona Olteniei și din costumul de călușar specific localității Giurgița. Am folosit resturi de materiale vechi, bucăți de catifea, șoarțe de lână, marame de borangic, baticuri. Păpușile le-am încălțat cu opinci, iar la brâu le-am pus tricolor sau bucăți din bete. Mi-am amintit câtă bucurie le aducea femeilor din sat să se adune la clacă, în post, să răsucească lâna, să le învețe pe fete să facă păpuși din cârpe și pănuși, cu codițe din borangic sau lână vopsită, cu ochi din mărgele sau desenați cu creionul.“ (Mihaela Tomescu, directorul Căminului Cultural Giurgița)

Păpușile tradiționale vor putea fi admirate la Galeriile „Cromatic“ până la sfârșitul lunii martie 2021. De asemenea, vizitatorii vor putea să se mai bucure și de expoziția de pictură „Purtător de apa vieții“, realizată de Daciana Ungureanu, expert la Școala Populară de Artă „Constantin Brâncuși“ din Târgu Jiu.

De asemenea, lucrările vor mai putea fi admirate și pe paginile facebook ale instituției: Centrul Creației Populare Dolj (https://www.facebook.com/ccp.dolj) și Galeriile Cromatic, Centrul Creației Populare Dolj (https://www.facebook.com/CJCPCTDj).