Craioveanul Ştefan Voinea în mijlocul unui scandal fără precedent

0
1998

O situație stranie și potențial periculoasă a fost dezvăluită, joi, la Sinteza Zilei. Mai multe atacuri informatice ar fi avut loc asupra Registrului Național Electronic de Vaccinări, din care, aparent, s-au descărcat și date confidențiale, în timp ce acest sistem era accesat de consilierul ministrului Vlad Voiculescu.

O investigație jurnalistică, realizată de Sabrina Preda și Sergiu Cora, relevă că, de când Vlad Voiculescu a preluat mandatul de ministrul al Sănătății, acesta a făcut presiuni continue pentru ca Ștefan Voinea, consilierul său onorific, să primească acces la Registrul Național Electronic de Vaccinări.

A făcut presiuni la CNCAV însă colonelul Valeriu Gheorghiță l-a informat pe premierul Florin Cîțu și se părea că lucrurile se vor opri acolo.

Demersurile au continuat la Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), şi cum acesta se află în subordinea Ministerului Sănătății, presiunile ministrului Voiculescu au produs rezultatul scontat.

Duminică, cei de la INSP și-au dat acceptul ca de pe un calculator din afara Ministerului Sănătății, folosit de Ștefan Voinea, să poată fi accesat Registrul Național Electronic de Vaccinări.

Registrul Național Electronic de Vaccinări are toate datele personale ale românilor care s-au vaccinat, indiferent de vaccin. Sunt date confidențiale. Există și date statistice.

Ministerul Sănătății avea acces complet la datele statistice din Registrul Național Electronic de Vaccinări, iar Ștefan Voinea, care a primit acces pe calculatorul său la această resursă, a accesat-o de 200 de ori în 3 ore.

În aceste ore au avut loc mai multe atacuri cibernetice. Consilierul onorific Ștefan Voinea a recunoscut că a accesat și exportat în spațiul public datele statistice din Registrul Național Electronic de Vaccinări.

Întrucât în perioada în care Voinea a accesat Registrul s-au înregistrat atacuri informatice asupra acestuia și există indicii că au fost descărcate date din el – altele decât cele la care Ministrul Sănătății avea acces legitim – se pune întrebarea: cui îi folosește eventualul furt de date?

Răspunsul nu trebuie căutat foarte departe: se știe că firmele din industria Pharma, producătorii de vaccin, “vânează” astfel de date pentru le folosi în studiile lor.

În urma incidentului în centrul căruia se află consilierul ministrului Voiculescu, premierul Florin Cîțu a trimis Corpul său de control la Institutul Naţional de Sănătate Publică. Confirmându-se cele 200 de tentative de accesare a sistemului de informaţii despre pandemie şi vaccinare de pe un calculator cu un IP privat din afara ţării, ceea ce a declanşat automat alerta de atac cibernetic. Potrivit primelor concluzii existente în urma controlului, datele de logare au fost solicitate pentru accesare de secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Andreea Moldova. Care le-a oferit consilierului onorific al ministrului Vlad Voiculescu. Acum, un singur comentariu: ce înseamnă un consilier onorific? Nimic altceva decât o competenţă, cu cunoştinţe cuprinzătoare, autoritate şi abilităţi speciale. Dar -subliniem- fără atribuţii executive-. Faptul că Ştefan Voinea se identifică –în context- ca atare poate fi ceva mai grav decât o simplă confuzie. Iar faptul că acesta la rândul său ar fi oferit datele fratelui său din Germania, de unde s-a făcut accesarea multiplă, declanşându-se alarma de atac cibernetic, complică teribil lucrurile.