Bâlbele emise de Ministerul Educaţiei şi Cercetării continuă

0
1424

Bâlbele Ministerului Educaţiei şi Cercetării parcă nu se mai opresc. Pe 10 martie, deţinătorul portofoliului, Monica Anisie,  a trimis, spre inspectoratele şcolare judeţene,  măsurile care trebuie luate sau recomandate în ceea ce priveşte suspendarea cursurilor din învăţământul preuniversitar în perioada 11 – 22 martie. Dacă despre copii şi elevi , lucrurile sunt clare, nu acelaşi lucru se poate spune despre cadrele didactice şi personalul nedidactic, respectiv auxiliar. Se lasă, prin comunicatul emis de la cabinetul ministrului, mai multe semne de întrebare, nimeni nedorind să-şi asume responsabilitatea.

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, a emis un Ordin, transmis în teritoriu, tuturor inspectoratelor şcolare judeţene, prin care sunt transmise mai multe reglementări în ceea ce priveşte suspendarea cursurilor, în perioada 11 – 22 martie. Dacă multe dintre ele sunt în regulă, nefiind vorba de ceva ieşit din comun (suspendarea olimpiadelor, restricţionarea unor activităţi, etc.), brambureala vine de la câteva articole din Ordinul respectiv. Cele referitoare la cadrele didactice şi personalul nedidactic sau auxiliar din instituţiile de învăţământ preuniversitar. Astfel, referitor la programul de lucru din această perioadă, MEC face următoarele recomandări: „ Conducerea unităţilor de învăţământ preuniversitar va stabili programul de lucru al angajaţilor, în funcţie de măsurile dispuse de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSSU); Referitor la drepturile salariale, MEC asigură întregul personal din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat şi particular acreditat că nu va fi afectat de măsurile dispuse privitor la suspendarea cursurilor”. Până aici, toate bune şi frumoase. Numai că, nimeni nu-şi asumă responsabilitatea, indiferent că sunt  inspectorate şcolare, unităţi şcolare, sindicate. Totul a rămas la latitudinea şcolilor, dar şi acolo lucrurile nu sunt tocmai foarte clare. În ceea ce priveşte salarizarea, se poate intra într-o altă formă de responsabilitate, deoarece, dacă nu eşti prezent la serviciu, nu poţi fi plătit, iar, dacă , aşa cum a spus CNSSU, toate cursurile se suspendă, unde ai putea fi la serviciu?!. 

Managerii se descurcă cum pot

Instituţiile de învăţământ preuniversitar din Dolj au preluat comunicatul MEC aşa cum este el, dar încearcă să rezolve cât se poate de bine situaţia. „Personalul nostru didactic va lucra on – line, cu elevii, pentru a le pune la dispoziţie materialul didactic de lşa ore. Oricum, vor continua acţiunile de deinfecţie în şcoală”, a precizat prof.  Carmen Lucia Ştefănescu, director al Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova. La rândul său, prof.  Liviu Cotfasă, manager al Colegiului Naţional „Elena Cuza”, a menţionat: „Am trimis recomandare tuturor profesorilor să corespondeze cu elevii, în această perioadă, trimiţând lecţiile şi temele on-line. Personalul auxiliar şi nedidatcic va veni la şcoală, fiindcă va continua igienizarea şi mai sunt acte de eliberat. Ne conformăm Ordinului emis de MEC”. Prof. Ileana Moculescu, director al Liceului „Traian Vuia” din Craiova, a declarat: „Profesorii de la clasă stau acasă, va trebui să corespondeze on-line cu elevii, iar personalul nedidactic va fi la şcoală, pentru cătrebuie făcută igienizarea. Oricum, am respectat cele emise de MEC”. Şi , de parcă nu ar fi fost de ajuns, în plină criză, Guvernul a emis mai multe ordine de schimbare a prefecţilor, iar Doljul nu a făcut excepţie.