37 de milioane de lei vor fi investiți în străzile din Craiova

0
1856

Și anul acesta, municipalitatea craioveană va continua programul de modernizare a străzilor de pământ de la periferie. Pe listă se află 35 de străzi pe care se va turna asfalt nou și vor fi amenajate trotuarele. Anul trecut, autoritățile au reușit să reabiliteze un pachet de 25 de străzi.

Modernizarea străzilor de pământ, care încă mai există în Craiova, va fi continuată și în anul acesta, alocația pentru aceste lucrări reprezentând o parte însemnată din bugetul de venituri și cheltuieli a lui 2020. La dezbaterea cu cetățenii, care a avut loc la sediul primăriei, vinerea trecută, primarul Mihail Genoiu a arătat că amenajarea cu asfalt a străzilor de la periferie reprezintă o prioritate pentru municipalitate, fapt pentru care, în acest an, s-a alocat o sumă și mai mare față de anul trecut. Dacă în 2019, investițiile în străzi s-au limitat la suma de 31 milioane de lei, autoritățile și-au programat, în 2020, să cheltuiască 37 de milioane de lei, banii fiind deja repartizați în acest scop.

O listă de 35 de străzi

Din cele 37 de milioane de lei, bani de la bugetul local, autoritățile plănuiesc să reabiliteze un număr de 35 de străzi, pe care nu există asfalt și nici trotuare, accesul fiind, din acest motiv, foarte anevoios pentru craiovenii de acolo. „În anul trecut, am avut 25 de străzi de periferie, cu pământ, care au fost reabilitate şi modernizate cu asfalt, iar anul acesta vom avea, pe de o parte, din vechiul acord cu 87 de străzi, un număr de 26 de străzi, care reprezintă următorul pachet după cele 25 de anul trecut. Sunt 51 de străzi dintr-un total de 87. Dar ca cetățenii să nu mai aştepte să se realizeze cele 87 de străzi şi să începem abia după aceea reabilitarea, am demarat alt pachet, care a parcurs paşii şi a ajuns pe cel de 87 din urmă. Este un pachet de 9 străzi, care intră şi el în reabilitare anul acesta, chiar dacă a fost demarat, ca proiectare, în cursul anului trecut”, a explicat primarul modul cum a fost întocmită lista celor 35 de străzi pe care se va interveni în anul acesta.

Investițiile pot fi suplimentate până la 45 de străzi

Dacă vremea va permite și vor mai rămâne bani, autoritățile locale iau în calcul suplimentarea acestui număr de străzi. „Ţinta este de 40-45 de străzi pe care ne dorim să le reabilităm în anul acesta”, a menționat edilul Craiovei. Mihail Genoiu a dezvăluit craiovenilor că, la ora aceasta, se află în derulare la Direcţia de Achiziţii a Primăriei Craiova, următorul pachet de 100 de străzi, care va trebui să urmeze aceeaşi procedură de proiectare şi, apoi, procedura de achiziţie a execuţiei. „Acest pachet de 100 se va suprapune peste celelalte străzi, care mai rămân din pachetul de 87. Aici va fi un acord-cadru al străzilor şi el va fi completat în permanenţă, nu înseamnă că ne vom opri aici”, a explicat primarul Craiovei modalitatea în care se vor face investițiile în străzile din Craiova.

Criteriul pentru reabilitare: străzile să aibă utilități

Criteriul pe care autiritățile locale îl vor avea în vedere înaint de turnarea asfaltului este ca străzile să aibă deja utilităţi. „CAO are în evaluare execuţia la străzile care nu au canalizare şi am făcut apel ca străzile care nu au canalizare să aibă prioritare, mai ales la cele din zone vitregite, unde nu s-a putut intra niciodată cu asfalt din cauza lipsei acestor utilităţi. Și mă refer, în primul rând, la zona Făcăi, care va avea prioritate imediat după ce se va finaliza canalizarea în zona respectivă”, a menționat primarul Craiovei zona în care se vor îndrepta, cu prediclecție, investițiile în asfalt din anul acesta. „Colegii de la Direcţia de Investiţii să facă din nou apel la ceilalţi furnizori de utilităţi, care nu sunt în subordinea primăriei, cum ar fi Distrigaz și CEZ, să îşi ia măsurile necesare, în sensul să-şi facă lucrările până când ajungem cu asfaltul pe străzile respective. Nu vreau să mai avem surprize că vor să facă un branşament, au timp suficient să-şi facă toate branşările până la data respectivă”, a atras atenția Mihail Genoiu.

Care sunt cele 9 străzi, adăugate în acest an

Conform listei de investiții care a fost prezentată de municipalitate, cele nouă străzi pe care se va interveni în anul acesta, fiind adaugate separat, se găsesc în mai multe zone ale orașului. Lista scurtă este deschisă de strada „Parângului”, lucrarea fiind estimtă la suma de 700.000 de lei. O altă stradă este și strada „Ramuri”, unde se va face o investiție de 850.000 de lei. Pe strada „Migdalului” se vor investi 700.000 de lei. O sumă mare de bani este alocată pentru modernizarea străzii „Lăcrămioarei” – 1.000.000 de lei. Pe listă se mai află și strada „Zăvoiului”, lucrare pentru care a fost alocat un buget de 630.000 de lei. Pe Aleea III Bariera Vâlcii se vor face investiții de 400.000 de lei, iar pe Aleea II Cantonului, de 510.000 de lei. O altă stradă care se regăsește pe listă este și strada „Vănători”, unde se va investi suma de 700.000 de lei. Cea mai mare sumă de bani este alocată pentru modernizarea străzii „Corneșului” – 1.500.000 de lei.