„Roma Intra-EU Mobility – Beyond Rhetorics”

0
231

Institutul pentru Politici de Dezvoltare(IPD), Platforma Civica Aresel şi Centrul Cultural al Romilor O Del Amenca vor organiza timp de două zile, astăzi şi mâine, evenimentul la scara europeană, intitulat „Roma Intra-EU Mobility – Beyond Rhetorics”, acesta urmând să se desfăşoare la Ramada Plaza Hotel, Craiova.

„Acest eveniment, unic în ţara noastră, are ca obiectiv radiografierea situaţiei actuale în vederea identificării de soluţii şi propuneri concrete, privind problematica mobilităţii persoanelor de etnie romă, în plan European”, se precizează într-un comunicat de presă. Astfel, reprezentanţi ai instituţiilor europene, precum Comisia Europeană, DG Justice and Consumers-Non-Discrimination and Roma Coordination, Consiliul European, Ambasada Italiei, Franţei, Suediei şi S.U.A la Bucureşti vor fi prezenţi la Craiova în aceste zile. Iar alături de aceştia vor avea intervenţii şi o serie de  actori decizionali în autorităţile naţionale şi  locale,  precum şi reprezentanţi ai societăţii civile.

Romii, obiectul de acţiune al mişcării extremiste de dreapta

Această iniţiativă are loc într-un context alarmant la nivel european, în condiţiile în care mişcările populiste şi naţionaliste se află în plină ascensiune, iar discursurile publice motivate de ură, au devenit tot mai des utilizate de către politicieni pentru a atrage electoratul. Mai mult decât atât, romii au devenit principala motivaţie şi obiectul de acţiune al mişcării extremiste de dreapta, care în unele cazuri a recurs la atacuri asupra acestora.

Soluţia găsită de către statele membre şi structurile unioniste de a-i trimite înapoi pe reprezentanţii acestor comunităţi, nu pare a fi fost eficientă în condiţiile în care, nu au fost puse în aplicare măsuri concrete de reintegrare a acestor persoane, atât în ţările de destinaţie cât şi în cele de origine. „Prin acest eveniment dorim să dăm o voce persoanelor afectate de aceste practici şi mai mult decât atât, ne dorim ca autorităţile implicate să îşi assume responsabilitatea atunci când se angajează în acorduri care au o consecinţă directă asupra  membrilor comunităţilor de romi”, se mai spune în comunicatul organizatorilor.