Avocat oltean condamnat pentru fraude cu fonduri europene

0
475

Magistrații Curții de Apel Craiova au hotărât să condamne un avocat oltean la 2 ani de închisoare cu suspendare și 90 de zile de muncă în folosul comunității într-un dosar în care a fost trimis în judecată de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova pentru fraude cu fonduri europene. Femeia care a fost inculpată cu el în dosar, și care figura, în acte, ca administrator al unei societăți comerciale administrată în realitate de avocat, a fost achitată. Procurorii i-au acuzat pe cei doi că au făcut o înţelegere cu privire la un utilaj de construcţii şi au întocmit documente false din care reieşea că femeia ar fi achiziţionat utilajul, astfel că a obţinut o finanţare de aproape 200.000 lei în baza documentelor prezentate la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). Cei doi trebuie să achite prejudiciul creat, iar hotărârea nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Reamintim că, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, pe 17 mai 2016, a inculpaţilor Andreea Liana Gherghe, administrator al unei societăţi comerciale, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, tentativă la infracţiunea de evaziune fiscală şi folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi Nicolae Burlan, avocat în Baroul Olt, administrator în fapt al unei societăţi comerciale, acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. În rechizitoriu, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: „la data de 13 martie 2015, inculpata Gherghe Andreea, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale şi cumpărător, împreună cu inculpatul Burlan Nicolae, administrator în fapt al unei firme şi vânzător, au întocmit şi semnat mai multe documente care priveau achiziţia unui utilaj de construcţii. Scopul întocmirii acestor documente a fost acela de a atesta, în mod necorespunzător realităţii, că utilajul respectiv a intrat efectiv în gestiunea firmei administrată de inculpata Gherghe Andreea, că există fizic la sediul acesteia şi că nu prezintă deficienţe tehnice la punerea în funcţiune. În perioada martie-aprilie 2015, aceste documente au fost folosite de către inculpată la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), de unde a solicitat şi obţinut fonduri nerambursabile din bugetul european şi naţional în sumă de 197.037,52 lei, reprezentând o primă tranşă dintr-un proiect privind achiziţia de utilaje. În aceeaşi perioadă, inculpata a folosit aceleaşi documente şi la A.N.A.F. – A.J.F.P. Dolj pentru a solicita şi obţine rambursarea TVA aferentă achiziţiei utilajului, cerere care i-a fost respinsă de către această instituţie publică. Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 197.037,52 lei reprezentând contravaloarea integrală a finanţării nerambursabile. În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile şi mobile aparţinând inculpatei Gherghe Andreea Liana”, după cum au comunicat la momentul respectiv procurorii DNA Craiova.

Dosarul s-a înregistrat la Curtea de Apel Craiova, instanță care, la sfârșitul săptămânii trecute, a pronunțat sentința în acest caz. Judecătorii craioveni au achitat-o pe femeie, iar pe avocat l-au condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare și 90 de zile de muncă în folosul comunității: : „Condamnă pe inculpatul Burlan Nicolae la pedeapsa de 2 ani închisoare. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. Pe parcursul termenului de supraveghere inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 de zile la Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman” Craiova sau Teatrul pentru Copii şi Tineret Colibri Craiova. (…) Achită pe inculpata Gherghe Andreea Liana pentru săv. infracţiunilor de de tentativă la infracțiunea de evaziune fiscală şi de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei”. În plus, instanța a dispus ca cei doi să achite prejudiciul creat și să plătească fiecare câte 800 de lei cheltuieli judiciare. Hotărârea nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Înalta Curte de Casație și Justiție.