Praznicul Sfintei Muceniţe Tatiana, Diaconiţa

0
37

Sf TatianaSfânta Muceniţă Tatiana, Diaconiţa, este sărbătorită în fiecare an la 12 ianuarie cu multă evlavie şi bucurie duhovnicească la Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova, care îi adăposteşte cinstitul cap. Şi anul acesta sfântul lăcaş din Cetatea Băniei îmbracă haine de sărbătoare pentru a întâmpina aşa cum se cuvine praznicul unuia dintre sfinţii săi ocrotitori.

După cum a precizat eclesiarhul Catedralei mitropolitane, părintele protosinghel Vladimir Dărângă, momentele liturgice dedicate evenimentului au debutat aseară, cu slujba Vecerniei unită cu Litia, după care moaştele Sfintei Tatiana au fost fi purtate în procesiune în jurul Catedralei. Astăzi, în zi de prăznuire, Sfânta Liturghie este săvârşită de ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în timp ce răspunsurile la strană vor fi date de Grupul psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, dirijat de prof. Victor Şapcă.

catedrala sf dumitruPotrivit Biroului de Presă al Mitropoliei Olteniei, Moaştele Sfintei Tatiana au fost aduse în ţara noastră de boierii Craioveşti de la Constantinopol, după anul 1453. „Ele au fost aşezate iniţial la Mănăstirea Bistriţa, din judeţul Vâlcea. De aici au fost mutate de Sfântul voievod Neagoe Basarab la Biserica Domnească din Curtea de Argeş. După reorganizarea Mitropoliei Olteniei, la începutul anilor 1950, capul Sfintei a fost adus la Catedrala mitropolitană din Craiova, unde se găseşte şi astăzi spre cinstire şi închinare, alături de moaştele Sfinţilor Mucenici Serghie şi Vah şi ale Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului”, se precizează într-un comunicat de presă.