Fratele lui Bercea Mondial a scăpat de arestul preventiv în dosarul prejudicierii Primăriei Daneţi

0
127

Magistraţii Tribunalului Dolj au dispus, la sfârşitul săptămânii trecute, revocarea arestării preventive a lui Vasile Anghel zis Amar, fratele lui Sandu Anghel, cunoscut drept Bercea Mondial, în dosarul în care este judecat împreună cu primarul comunei Daneţi, Constantin Spiridon, şi cu contabila Primăriei, pentru prejudicierea bugetului local cu peste 360.000 lei. Deşi pus în libertate în această cauză, Vasile Anghel rămâne în penitenciar pentru că este condamnat definitiv la 5 ani şi 20 de zile de detenţie pentru că a înşelat mai multe primării doljene.

Primarul comunei doljene Daneţi, Constantin Spiridon, judecat în două dosare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, a ajuns în arest la domiciliu înainte de Revelion, măsura fiind dispusă de magistraţii Tribunalului Dolj. Şi aceeaşi instanţă a decis, joi, 8 ianuarie a.c., revocarea arestării preventive a partenerului său din primul dosar, Vasile Anghel zis Amar, fratele interlopului oltean Sandu Anghel zis Bercea Mondial. Tribunalul Dolj a admis contestaţia lui Vasile Anghel împotriva hotărârii din 5 ianuarie a Judecătoriei Craiova prin care i s-a menţinut arestarea preventivă şi a dispus revocarea arestării preventive a acestuia, hotărârea fiind definitivă. Numai că, pe 17 iulie 2014, Vasile Anghel era condamnat definitiv de Curtea de Apel Craiova la 5 ani şi 20 de zile de închisoare cu executare pentru că înşelase mai multe primării doljene, astfel că bărbatul va rămâne în penitenciar pentru a-şi ispăşi pedeapsa.

Reamintim că pe 30 iulie 2014 s-a înregistrat la Judecătoria Craiova dosarul în care primarul comunei Daneţi, Constantin Spiridon, de 58 de ani, împreună cu contabila Primăriei, Elena Biţu, de 53 de ani, cu fratele lui Bercea Mondial, Vasile Anghel zis Amar, şi cu Marius Vasile Savu, de 28 de ani, din Craiova, au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Asta după ce, pe 8 iulie, poliţiştii Serviciului de Investigarea Fraudelor împreună cu procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au făcut cinci percheziţii, la Primăria Daneţi, la locuinţa primarului şi a contabilei, dar şi la Vasile Anghel, în Drăgăneşti Olt, primarul, contabila Elena Biţu şi Vasile Anghel fiind reţinuţi pentru 24 de ore.

Potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, „s-a reţinut că, în perioada aprilie 2007 – septembrie 2011, primarul comunei Daneţi, inculpatul Spiridon Constantin, prin procedura de achiziţii directe de produse şi servicii, a acceptat la plată facturi pentru produse şi servicii care nu au fost recepţionate în totalitate şi a căror valoare a fost supraevaluată, preţurile acestora depăşind cu mult preţurile existente pe piaţă la momentul efectuării achiziţiilor, plătind din bugetul local suma totală de 452.959 lei, din care suma totală de 361.627 lei a fost achitată în mod nejustificat pentru operaţiuni nelegale, ineficiente şi neeconomicoase”.

În al doilea dosar deschis pe numele său, primarul Constantin Spiridon este acuzat că, împreună cu Ionel Goagă, de 47 de ani, fost director al Şcolii Profesionale Daneţi, şi Gheorghe Tănăsescu, de 62 ani, contabil la aceeaşi unitate şcolară, în perioada decembrie 2009 – aprilie 2011, au achiziţionat bunuri la preţuri supraevaluate şi au acceptat la plată facturi emise fictiv pentru lucrări de reparaţii sau amenajări interioare care nu s-au efectuat în realitate, expertiza contabilă stabilind un prejudiciu creat unităţii de învăţământ în valoare de 120.637 lei. Cei trei inculpaţi au fost eliberaţi din penitenciar pe 26 decembrie, când Tribunalul Dolj le-a admis contestaţiile şi le-a înlocuit arestarea preventivă cu arestul la domiciliu.