Comuna Bucovăţ dispune de reţea de apă potabilă în toate cele şase sate din subordine. Alimentarea s-a făcut în urmă cu aproximativ trei ani, când s-a şi investit foarte mult pentru a crea cele două surse de alimentare, dat fiind faptul că localitatea este aşezată pe un relief deluros. Pus la punct cu tot ceea ce este necesar, sistemul de alimentare cu apă întâmpină acum probleme pe partea de întreţinere. Sunt doar doi muncitori care fac zilnic maraton între cele două gospodării de apă – Sărbătoarea şi Palilula –, situate la distanţă de 16 kilometri, pentru a supraveghea funcţionarea lor.
„Am două gospodării de apă. Una la Palilula, pe deal, cu două puţuri şi bazin de inox din care alimentez satele Palilula, Cârligei şi Bucovăţ. Cealaltă gospodărie este la Sărbătoarea, sus pe platformă, în curtea şcolii, cu bazin de 160 metri cubi, din care alimentez satele Sărbătoarea, Leamna de Jos şi Leamna de Sus. Între Palilua şi Sărbătoarea sunt 16 km distanţă şi am doar doi angajaţi care se ocupă de întreaga reţea. Nu pot face faţă, dar sunt în situaţia în care nu am posibilitatea de a-mi asigura personalul. În organigramă am trecute cinci posturi libere, dar nu am cum să angajez, pentru că tot sistemul este blocat din 2009. Ar trebui să am şapte locuri vacante pentru a angaja o persoană”, a precizat primarul comunei, Vasile Constantin.
5 funcţii-cheie pentru gospodărirea reţelei
Posturile blocate conţin funcţii-cheie pentru gospodărirea comunei: un post de muncitor necalificat care să sape pentru soluţionarea avariilor, un post de instalator, un post de electrician, unul de electropompist şi un laborant care să ia periodic probe de apă. În lipsa unui specialist pentru testarea apei, buletinul microbiologic al Direcţiei de Sănătate Publică a fost cel care a depistat că apa din reţeaua comunei a avut impurităţi.
„Am fost în Craiova să plătesc pentru cei de la laboratoare să văd în ce stadiu mai este apa. Eu am un sistem de clorinare, dar trebuie făcute analize, pentru că nu se ştie ce se întâmplă în sol şi schimbă apa. De exemplu, la Sărbătoarea am constat că în apă am avut particule de fier. Şi la Palilula, acelaşi lucru. În aceste condiţii, am luat decizia ca de două ori pe an să chem pe cineva să-mi denisipeze bazinele, pentru că nu a fost de la început aşa ceva. Dar pe măsură ce funcţionează un puţ şi solul mai aduce particule de nisip care se depun pe fundul bazinului şi se schimbă compoziţia apei. Este necesar să denisipez şi să spăl bazinele şi reţeaua”, a adăugat primarul.
Primarul se ocupă de spălarea bazinelor de apă
Dacă de partea de denisipare se ocupă specialiştii în domeniu, pentru curăţarea bazinelor şi reţelei de apă ar trebui să intervină angajaţii comunei. Dar nu există personal specializat. În aceste condiţii, primarul şi-a luat angajamentul să se ocupe de acest procedeu pentru a asigura cetăţenilor comunei apă de bună calitate. Şi practica în acest sens a început-o chiar anul trecut. „De partea cu spălatul bazinelor mă ocup eu. Am fost la Compania de Apă şi am aflat cum se face acest proces pentru bazine şi am şi pus în aplicare. Procedeul nu este complicat. Se spală pereţii bazinului cu jet de apă să se ia toate impurităţile, pe urmă se dă cu un anumit clor pe pereţi şi se lasă 48 de ore închis, după care se clăteşte de mai multe ori cu jet de apă şi se evacuez totul. Noi nu avem canalizare, aşa că evacuarea am făcut într-un pârâu”, a subliniat Vasile Constantin.
În acest an primarul încearcă să continue investiţiile. Are depuse 11 proiecte, între două pentru dotarea comunei şi cu canalizare.
Modernizări la Şcoala Bucovăţ
Comuna Bucovăţ este una dintre aşezările rurale din Dolj cu un nucleu important de populaţie şcolară. Sunt peste 600 de copii. Cei mai mulţi merg la Şcoala din centrul comunei, acolo unde Primăria a creionat mai multe proiecte. Unul dintre acestea constă în construirea unei săli de sport. „Am proiect pentru sală de sport în Bucovăţ, la şcoală. Timp de cinci ani comuna a avut peste 600 de copii, inclusiv la grădiniţă, şi am rămas cu 400. Suntem foarte aproape de Craiova şi, pentru că nu avem condiţii, părinţii îi duc la unităţile de învăţământ din oraş”, a spus primarul.
De asemenea, tot pentru şcoală s-a făcut un proiect pentru centrală pe energie neconvenţională, după modelul celei de la Urzicuţa. Încălzirea sălilor de clasă se bazează pe utilizarea apei din sol. Sistemul este rentabil, nu numai prin faptul că asigură o temperatură optimă iarna, ci şi pentru faptul că vara poate răci apa şi răcoreşte aerul în clase, înlocuind cu succes aparatele de aer condiţionat.
În prezent, la Şcoala cu clasele I-VIII Bucovăţ se desfăşoară licitaţia pentru dotarea unui laborator multimedia modern, realizat în urma investiţiilor de extindere a unităţii de învăţământ cu încă trei săli de clasă. Laboratorul va avea peste 20 de calculatoare, 6 laptopuri şi tablete inteligente şi va facilita accesul elevilor la calculator. Momentan, la Bucovăţ, pentru elevi sunt doar patru calculatoare, în clădirea Căminului Cultural, disponibile graţie Programului „Biblionet – lumea în biblioteca mea”.
Grădiniţă cu program prelungit pe fonduri europene
Primarul comunei Bucovăţ, Vasile Constantin, a anunţat că în această primăvară va începe lucrările pentru amenajarea unei grădiniţe cu program prelungit. Proiectul va fi implementat chiar în curtea Şcolii cu clasele I-VIII Bucovăţ, într-o clădire cu parter şi etaj, ridicată în trecut pentru copiii salariaţilor de la tăbăcărie. Investiţia se va face pe fonduri europene nerambursabile.
„Este un proiect necesar pentru comuna Bucovăţ, pentru că actuala grădiniţă, situată tot în curtea Şcolii Bucovăţ, are doar două săli de clasă mici şi nu poate include toţi preşcolarii din comună. Din această cauză, mulţi copii fac naveta la grădiniţele din Craiova. Am decis ca ceea ce facem acum să fie grădiniţă cu program prelungit, pentru că părinţii din toate satele ne-au solicitat acest lucru. Au nevoie să-şi ducă copiii la o astfel de unitate de învăţământ, în special cei care lucrează”, a precizat primarul.
Se extinde reţeaua electrică Bucovăţ – Palilula
Primăria Bucovăţ are în proiect, pentru acest an, extinderea reţelei electrice pe tronsonul Bucovăţ – Palilula. „Este nevoie de extinderea reţelei electrice, pentru că foarte mulţi cetăţeni din Craiova au cumpărat terenuri în această zonă. Au apă, asfalt, dar nu este curent electric şi nu îşi pot construi case. Probleme au şi cei care stau în Bucovăţ, pe serpentine; şi ei vor beneficia de această extindere”, a subliniat primarul Vasile Constantin.
Dar de afacerile primarului cu balastiera de la Leamna de ce nu ati scris nimic? A dat verde ginerelui lui Boldici sa-si faca balastiera si cara cu masini mari prin comuna. O sa cada casele oamenilor in cap ca domnul primar vrea sa se imbogateasca. Si nici ca are dosar penal pentru delapidare nu ati mentionat.
Comments are closed.