Zi fierbinte la UMF Craiova – Luptă în doi pentru fotoliul de rector

0
170

Buletinele de vot iau din nou astăzi locul cursurilor de anatomie. La Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova sunt programate alegerile pentru funcţia de rector, rezultatul acestora urmând să stabilească cine se va afla în fruntea instituţiei de învăţământ superior pentru următorii patru ani. În cursa electorală s-au înscris doi reputaţi profesori şi medici craioveni: prof. univ. dr. Ion Georgescu şi prof. univ. Ion Rogoveanu.

Cadrele didactice de la Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Craiova sunt aşteptate astăzi la urne pentru a alege cine va ocupa funcţia de Rector pentru mandatul 2012-2016. Secţiile de vot vor funcţiona între orele 8.00-20.00, pe listele de alegători figurând nu mai puţin de 362 de cadre universitare de la Facultatea de Medicină, 51 de la Facultatea de Medicină Dentară şi 31 de la Facultatea de Farmacie. Pe lângă acestea, îşi vor putea exercita dreptul la vot şi 17 studenţi din cadrul celor trei facultăţi componente ale UMF Craiova.

Având în vedere că mandatul rectorului Adrian Săftoiu s-a încheiat, cei doi candidaţi care s-au înscris în lupta electorală sunt chirurgul Ion Georgescu şi decanul Facultăţii de Medicină, Ion Rogoveanu. Ambii cu un Curriculum Vitae impresionant, cei doi profesori au fost de-a lungul timpului distinşi cu numeroase premii şi medalii, fac parte din colectivul sau sunt preşedinţii unor societăţi medicale de renume şi au redactat lucrări ştiinţifice recunoscute în lumea medicală atât pe plan naţional, cât şi internaţional. Cu siguranţă cea mai importantă realizare pentru cei doi doctori sunt însă miile de vieţi salvate de-a lungul carierei.

Mandat pentru patru ani

Conform Regulamentului de alegere a structurilor şi funcţiilor de conducere ale Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova, cei doi candidaţi şi-au depus Curriculum Vitae şi un plan managerial privind dezvoltarea didactică, ştiinţifică, a resurselor umane, a bazei materiale, precum şi atragerea de resurse financiare în Universitate, vizibilitatea, clasificarea Universităţii şi ierarhizarea programelor de studii. Atât CV-urile, cât şi planurile manageriale au fost afişate încă de la sfârşitul anului trecut la sediul UMF Craiova, dar şi pe site-ul instituţiei, astfel încât să fie vizualizate de toţi alegătorii. Potrivit aceluiaşi regulament, s-a stabilit prin referendum ca pentru mandatul 2012-2016 modalitatea de desemnare a rectorului să fie pe bază de „alegeri generale, prin vot universal, direct, secret şi egal”.

Urmează desemnarea decanilor

Calendarul alegerilor de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova rămâne însă deschis chiar şi după ce se va stabili cine va fi noul rector al instituţiei de învăţământ superior. Astfel, în perioada 11-24 februarie a.c. este programată depunerea candidaturilor pentru concursurile de decan, care presupun, la fel ca în cazul alegerilor pentru rector, un CV şi un plan managerial. Între 27 februarie şi 2 martie a.c. va avea loc loc validarea candidaturilor la funcţia de decan de Consiliile facultăţilor, iar pe 7 martie a.c. se vor derula concursurile pentru desemnarea decanilor. Calendarul alegerilor la UMF Craiova se încheie odată cu desemnarea prodecanilor şi a prorectorilor, în perioada 10-15 martie a.c.