Victoria e vitală

0
75

România – Polonia

Arena Naţională, ora 21.45

România: Tătăruşanu – Săpunaru, Chiricheş, Grigore, Toşca – Hoban, R. Marin – Ad. Popa, Stanciu, Chipciu – B. Stancu. Antrenor: Christoph Daum.

Polonia: Fabianski – Piszczek, Glik, Cionek, Jezdreyczk – Blaszczykowsky, Krychowiak, Zielinski, Grosicki – Lewandowski, Teodorczyk. Antrenor: Adam Nawalka.

Arbitru: Damir Skomina (Slovenia).

1România trebuie să învingă Polonia pentru a se menţine cu şanse considerabile de calificare la Mondialul din Rusia

Tricolorii s-au poticnit deja de două ori în campania de calificare pentru Mondialul din Rusia, pierzând puncte esenţiale, cu Muntenegru şi Kazahstan, aşa încât sunt obligaţi să câştige astăzi contra principalei favorite, Polonia, pentru a rămâne cu şanse considerabile de calificare. Jocul României a fost unul decent în cele trei partide din grupă, dar rezultatele au fost sub aşteptări. Există circumstanţe în fiecare caz, Stanciu irosind un penalty în prelungiri cu Muntenegru, iar suprafaţa de joc, arbitrajul şi ratările din Kazahstan ne-au privat de un succes scontat. Pentru jocul din seara aceasta, dilemele lui Daum vizează benzile din defensivă, unde are de ales între Benzar şi Săpunaru, respectiv Toşca sau Latovlevici, cât şi de vârful de atac, unde soluţiile sunt: Stancu, Andone şi Keşeru.

După un European reuşit, unde au fost eliminaţi în sferturi, la lovituri de departajare, chiar de echipa care avea să câştige trofeul, Portugalia, polonezii au arătat şi ei puncte slabe până acum în preliminarii, remizând pe mocheta din Kazahstan, după ce au condus cu 2-0, şi învingând Armenia in extremis, după ce adversarii au avut şansa victoriei chiar în faza anterioară. Practic, am pierdut patru puncte în faţa Poloniei în prelungiri, ei impunându-se contra Armeniei datorită lui Lewandowski în minutul 94, acelaşi în care Stanciu a tras peste poartă penalty-ul cu Muntenegru.

La o comparaţie individuală, jucătorii lui Nawalka deţin superioritate netă, pe lângă superstarul Lewandowski existând fotbalişti precum „Kuba”, cu o carieră impresionantă în Bundesliga, Krychowiak, adus de PSG pentru 50 de milioane de euro de la deţinătoarea Europa League, Sevilla, Grosicki de la Rennes, cel mai bun jucător în actualele preliminarii după „Lewa”, dar şi coechipierul lui Chiricheş de la Napoli, Zielinski, şi cel al lui Chipciu şi Stanciu de la Anderlecht, Teodorczyk, golgheterul primei ligi belgiene. Şi polonezii au o absenţă de marcă, vârful Milik, cel care reuşise să-l substituie cu succes pe Higuain în atacul lui Napoli.

Palmares net în favoarea tricolorilor

În urmă cu trei ani, Polonia a zdrobit România, scor 4-1, într-un amical disputat la Malaga, care nu a contat însă în palmaresul direct. Au evoluat atunci în selecţionata noastră jucători aflaţi în lot şi pentru meciul de azi, respectiv: Lung jr, Găman, Stanciu şi Grozav, iar dintre polonezi: Jezdreyczk şi Teodorczyk, acesta din urmă reuşind o dublă. Polonia este una dintre naţionalele cu care ne-am confruntat de cele mai multe ori de-a lungul timpului, respectiv de 33 de ori, iar palmaresul este net în favoarea României, care şi-a adjudecat 14 meciuri, 15 jocuri s-au încheiat la egalitate, iar leşii s-au impus doar de 4 ori. Ultima confruntare a avut loc la Varşovia, pe 14 noiembrie 2009, fiind una amicală, în care ne-am impus cu 1-0, prin golul lui D. Niculae. De la acel meci în lotul nostru mai sunt prezenţi doar Pantilimon şi Săpunaru, iar de la polonezi numai vedeta Lewandowski.