Dosarul României ajunge la noile echipe de la Pentagon şi Departamentul de Stat

0
49

george_maior_53565100George_Cristian_MaiorExistă o continuitate fundamentală legată de Parteneriatul strategic dintre România şi Statele Unite, iar acest lucru este foarte bine înţeles de administraţia americană, spune George Maior, ambasadorul nostru la Washington. Diplomatul a precizat că a fost deja la Pentagon şi la Departamentul de Stat să pledeze cauza României. Declaraţiile au fost făcute într-un interviu acordat ÎN EXCLUSIVITATE trimisului special al TVR în Statele Unite, Claudiu Lucaci.

“Nimic nu este neobişnuit în politica internaţională. Au fost alegeri, a ieşit un anumit rezultat pe care îl cunoaştem cu toţii. Dintotdeauna am operat cu scenarii în funcţie de evoluţia evenimentelor şi trebuie să fim cât mai repede adaptaţi la această nouă realitate politică, cu implicaţii mari, evident, diplomatice, strategice, în privinţa evoluţiei relaţiilor româno-americane”, a comentat ambasadorul României la Washington rezultatul alegerilor din SUA.

“Ieri am fost la Pentagon şi la Departamentul de Stat, unde vor exista echipe de tranziţie care vor discuta cu oficialii din aceste instituţii pe baza dosarelor existente: în privinţa Pentagonului evident – securitate, apărare; în privinţa Departamentului de Stat – marile probleme diplomatice şi de politică externă. Am profitat, bineînţeles, de această ocazie pentru a sublinia relevanţa dosarului românesc, dacă pot să spun aşa, legat de Parteneriatul strategic dintre România şi Statele Unite – ştiţi foarte bine, piatra unghiulară a politicii noastre externe şi de securitate. El va fi evident prezentat echipei de tranziţie a domnului Trump în toate aceste discuţii”, a subliniat George Maior.

Avem o tradiţie de relaţionare bună cu zona republicană – să nu uităm că sub o administraţie republicană România a fost primită în NATO şi s-au construit atât de multe lucruri pe linia strategică şi de apărare, deci, vedeţi, lucrurile nu evoluează în rupturi, într-un vacuum, ci în linii de continuităţi, cu nuanţe, stiluri diferite, poate şi o capacitate mai bună, bazată pe pragmatism, de a identifica noi segmente ale intereselor naţional românesc concordante cu cele ale interesului naţional american prin care putem relaţiona şi dezvolta acest parteneriat vital pentru politica noastră externă şi de securitate“.

“Există investiţii semnificative, strategice – să nu uităm Ford (…) Ford şi-a anunţat extinderea investiţiei chiar acum 2 sau 3 luni. Există şi o investiţie care va fi extinsă substanţial în următorii ani. Există aceste investiţii în energie – vorbesc de firma Exxon, care operează în Marea Neagră, cu posibilităţi uriaşe de a-şi creşte investiţia şi în acest fel prezenţa investiţiilor americane în România. Deci se lucrează la aceste chestiuni, ele vor fi abordate pragmatic, vor continua şi sunt convins că vom avea rezultate foarte bune”, a subliniat ambasadorul României.