Fost taximetrist condamnat definitiv pentru ucidere din culpă

0
106

Un doljean de 49 de ani, taximetrist la momentul comiterii faptei, a fost condamnat definitiv la 3 ani şi 6 luni închisoare pentru ucidere din culpă. În aprilie 2010, el a accidentat mortal un bărbat care traversa regulamentar bulevardul Carol I,  pe trecerea de pietoni. Inculpatul, care este recidivist, având la activ mai multe condamnări, a scăpat şi fără să achite despăgubiri, întrucât rudele bărbatului pe care l-a ucis nu s-au constituit părţi civile. Sentinţa a rămas definitivă la sfârşitul săptămânii trecute la Curtea de Apel Craiova.

Poliţiştii Biroului Rutier erau anunţaţi, în după-amiaza zilei de 13 aprilie 2010, că pe bulevardul Carol I din municipiul Craiova a avut loc un accident mortal, victima fiind un pieton. Oamenii legii au stabilit în urma cercetărilor, că Daniel Cocendău, care avea atunci 44 de ani, din localitatea Gângiova, în timp ce conducea în regim de taxi un autoturism Cielo dinspre centru către Gară, la trecerea de pietoni de la intersecţia bulevardului Carol I cu strada Feldioara l-a lovit şi accidentat pe Iordache Popa, de 63 de ani, din Craiova. La faţa locului a fost chemată o ambulanţă, însă medicii nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viaţa bărbatului, care a murit pe loc în urma impactului violent. În faţa poliţiştilor, taximetristul a susţinut că nu este vina lui pentru producerea accidentului, pentru că pietonul nu era pe zebră în momentul impactului, însă măsurătorile şi declaraţiile martorilor au indicat contrariul. Ulterior, cazul a fost preluat de un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, pe numele lui Cocendău fiind deschis un dosar penal pentru comiterea infracţiunii de ucidere din culpă. După mai bine de patru ani, pe 8 octombrie 2014, pe rolul Judecătoriei Craiova s-a înregistrat dosarul în care taximetristul a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, procurorii reţinând că „accidentul s-a produs pe fondul neatenţiei la volan a conducătorului auto şi a neacordării priorităţii de trecere pietonului angajat regulamentar în traversarea străzii“.

Pe 2 iunie anul acesta instanţa a pronunţat sentinţa în dosar, mai ales că inculpatul a recunoscut comiterea faptelor şi a cerut să beneficieze de prevederile legale vizând reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă. Inculpatul a fost condamnat la doi ani de închisoare în acest dosar, însă mai are la activ şi alte condamnări, care au fost contopite, rezultând în final o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni închisoare.

Nemulţumit de sentinţă, inculpatul a declarat apel, care fost soluţionat de Curtea de Apel Craiova la sfârşitul săptămânii trecute, pe 5 noiembrie a.c.: „Respinge apelul ca nefondat. Obligă apelantul inculpat la plata sumei de 360 lei cheltuieli judiciare către stat din care 260 lei reprezentând onorariu avocat oficiu. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică din 05.11.2015”, se arată în hotărârea instanţei, care este definitivă. Pe parcursul procesului moştenitorii victimei nu s-au constituit părţi civile şi nu au solicitat despăgubiri sau daune morale, astfel că inculpatul are de achitat doar cheltuielile de judecată stabilite de instanţa de fond la 2.500 lei.