Fostul primar din Malu Mare şi alte şapte persoane, la judecată pentru infracţiuni comise cu violenţă

0
88

malu mare dicuProcurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au trimis în judecată, în stare de libertate, opt inculpaţi, între care se află şi fostul primar din comuna Malu Mare, într-un dosar vizând comiterea infracţiunilor de tentativă de omor, lovire sau alte violenţe, lipsire de libertate şi complicitate şi instigare la aceste infracţiuni. Este vorba despre un incident violent, petrecut în campania electorală de la alegerile locale din 2012, în timpul căruia susţinătorii primarului în funcţie la acel moment, Alexandru Dicu, s-au bătut cu simpatizanţii candidatului PPDD.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au anunţat că au dispus, la începutul săptămânii trecute, trimiterea în judecată, în stare de libertate, a fostului primar din comuna Malu Mare, Alexandru Dicu, acuzat de instigare la lovire sau alte violenţe, lovire sau alte violenţe şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. Alături de el, în acest dosar mai sunt inculpaţi David Constantin Mătuşa, minor la data comiterii faptelor, acuzat de tentativă la omor, lovire sau alte violenţe şi tulburarea ordinii şi liniştii publice; Marian Marius Fugaru zis Moni, acuzat de complicitate la tentativă la omor, lovire sau alte violenţe (două infracţiuni) şi tulburarea ordinii şi liniştii publice; Constantin Cosmin Fugaru zis Neamţu, acuzat de complicitate la tentativă la omor, lovire sau alte violenţe (două infracţiuni), lipsire de libertate în mod ilegal şi tulburarea ordinii şi liniştii publice; Gheorghe Rogojinaru, acuzat de lovire sau alte violenţe (două infracţiuni), lipsire de libertate în mod ilegal şi tulburarea ordinii şi liniştii publice; Ion Ursu, acuzat de lipsire de libertate în mod ilegal şi tulburarea ordinii şi liniştii publice; Marin Sbora, acuzat de lovire sau alte violenţe, lipsire de libertate în mod ilegal şi tulburarea ordinii şi liniştii publice; Stelică Mătuşa, acuzat de lovire sau alte violenţe, lipsire de libertate în mod ilegal şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Actele de violenţă s-au produs în prezenţa lui Alexandru Dicu

Potrivit procurorilor, cei opt inculpaţi, respectiv candidatul la funcţia de primar şi susţinătorii săi, au procedat în mod diferit, în sensul că o parte a inculpaţilor a urmărit şi blocat în trafic un autovehicul, a sechestrat şi a exercitat violenţe asupra a trei persoane vătămate (constituite părţi civile în cauză), provocând totodată un scandal care a tulburat ordinea şi liniştea publică pe raza comunei Malu Mare. În urma administrării materialului probator, s-a evidenţiat faptul că, la îndemnul şi în prezenţa inculpatului Alexandru Dicu, majoritatea inculpaţilor s-a dedat la comiterea unor acte de violenţă, context conflictual în care persoana vătămată Stănică Titel Marius a fost lovit în zona capului cu un corp contondent, cu consecinţa producerii unor leziuni traumatice grave, care i-au pus acestuia în primejdie viaţa.parchet tribunal

Mai exact, au precizat anchetatorii, pe 7 iunie 2012, în jurul orei 22.00, la sediul Primăriei Malu Mare se strânseseră mai mulţi simpatizanţi PSD, la o manifestare electorală. În jurul orei 22.30, inculpatul Stelică Mătuşa a fost sunat de fiul său, David Constantin, care i-a spus că observase o dubă, de culoare albă, din care mai mulţi bărbaţi aruncau în curţile cetăţenilor baxuri de hârtie igienică care aveau fiecare ataşat un afiş cu fotografia lui Alexandru Dicu, sub care era mesajul: “L-ai folosit? Aruncă-l! Păstraţi comuna curată!”. Despre aceste manifeste electorale a fost informat telefonic inclusiv inculpatul Alexandru Dicu, fapt care l-a revoltat, determinându-l să solicite susţinătorilor săi oprirea persoanelor respective. Imediat, inculpaţii Marian Sbora zis Porcu, Gheorghe Rogojinaru, Stelică Mătuşa, Constantin Cosmin Fugaru zis Neamţu şi Ion Ursu s-au urcat în autoturismul marca Opel Astra, condus de cel din urmă, şi au plecat în direcţia indicată de către inculpatul Alexandru Dicu. În scurt timp, cei cinci inculpaţi au observat pe DN 55 o autoutilitară de culoare albă, condusă de persoana vătămată Iovu Sorin Emil, care rula foarte încet, având uşile compartimentului pentru marfă deschise, iar în spatele acesteia se deplasau pe jos persoana vătămată Teodorescu Claudiu Tudor şi un alt bărbat, care aruncau în curţile cetăţenilor baxuri de hârtie igienică care aveau fiecare mesajul electoral susmenţionat, se arată în rechizitoriu.

Candidatul PPDD bătut şi lovit cu bâta în cap

Ion Ursu a oprit Opelul lângă dubă şi au coborât toţi, îndreptându-se către cei doi care aruncau baxurile. Şoferul dubei i-a văzut, a demarat către Craiova, iar Teodorescu şi cel de-al doilea bărbat au încercat să se urce din mers, însă numai cel din urmă a reuşit. Rămas singur, Teodorescu a fost imobilizat şi băgat cu forţa în Opel, pe bancheta din spate. Cu tot cu „prizonier”, şoferul Opelului a pornit în urmărirea dubei, timp în care Teodorescu a fost bătut de Rogojinaru, Stelică Mătuşa şi Fugaru. La un moment dat, Opelul a fost depăşit de un BMW condus de fiul lui Stelică Mătuşa (minor la momentul respectiv), însoţit de Marius Marian Fugaru zis Moni. Emil Iovu, care conducea duba, l-a observat pe marginea drumului pe Titel Marius Stănică (candidat la funcţia de consilier local din partea P.P.D.D.), a oprit maşina, l-a luat, apoi au continuat drumul spre Craiova. În scurt timp, BMW-ul i-a depăşit şi le-a blocat drumul, concomitent, la faţa locului ajungând şi primarul Alexandru Dicu. Au ajuns şi bărbaţii cu Opelul, cu toţii năpustindu-se asupra dubei.

Procurorii mai spun că, în acel moment, în timp ce se afla pe partea stângă a autoutilitarei, inculpatul Alexandru Dicu l-a dat la o parte pe inculpatul Marian Marius Fugaru zis Moni, iar apoi l-a lovit cu pumnii pe persoana vătămată Iovu Sorin Emil, în încercarea de a-l trage de la volan, fără a reuşi însă. În tot acest interval, inculpatul Alexandru Dicu i-a instigat pe ceilalţi inculpaţi să comită acte de violenţă, exprimându-se în mod imperativ prin  îndemnuri de genul: “Daţi-le bă!” sau “Omorâţi-i şi pe ăştia”, respectiv prin alte exprimări injurioase adresate persoanelor aflate în autoutilitară.

Titel Marius Stănică a fost tras afară din maşină, fiind lovit repetat, apoi aruncat jos unde David Constatin Mătuşa (şoferul BMW-ului) l-a lovit în cap cu o bâtă. Nici şoferul dubei n-a scăpat, fiind scos cu forţa din vehicul şi luat la bătaie. Încăierarea a fost oprită de un echipaj de jandarmi, care au chemat ambulanţa, Stănică fiind transportat, plin de sânge, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, de unde a fost transferat la Spitalul Clinic de Urgenţă “Bagdasar Arseni” Bucureşti, fiind supus unei intervenţii chirurgicale (la data de 18.06.2012), pentru a se elimina un hematom extradural. Concluziile medicilor legişti în ceea ce-l priveşte au fost că leziunile suferite necesită 75-80 zile de îngrijiri medicale şi i-au pus în primejdie viaţa, bărbatul rămânând şi cu o infirmitate permanentă.

După patru ani de anchetă, dosarul cu cei opt inculpaţi s-a înregistrat pe 4 octombrie a.c. la Tribunalul Dolj, unde a intrat în camera preliminară.