Craiova are mall cultural!

0
390

Multifuncţionalul din Romaneşti va adăposti toată viaţa culturală a urbei. Autorităţile locale intenţionează să aducă aici toate instituţiile de cultură din Bănie, astfel încât să fie reperat ca „mall-ul cultural” al Craiovei. Primarul Lia Olguţa Vasilescu intenţionează să amenajeze şi o sală de cinema şi cafenele astfel încât craiovenii care vin aici să poată să petreacă mai multe ore în incintă. 

Deşi nu a fost contractat pe mandatul său, ci al fostului edil Antonie Solomon, Lia Olguţa Vasilescu a recunoscut, ieri, că Multifuncţionalul din Romaneşti este o clădire frumoasă, bine proiectată, dar care pune un mare semn de întrebare în ceea ce priveşte umplerea lui. „Da, e frumos, s-a lucrat profesionist, trebuie să recunoaştem acest lucru. Proiectul a fost bun, faţă de multe alte proiecte făcute în Craiova, iar constructorul de asemenea. Contractul e făcut un pic mai prost, dar să sperăm că putem să gestionăm situaţia şi nu va trebui să dăm banii înapoi”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu, care a tăiat, ieri, panglica inaugurală alături de directorul Recon, Marian Petcu, unul dintre cei trei constructori ai clădirii.

RAADPFL Craiova a refuzat să-l preia în administrare

Lia Olguţa Vasilescu a lăsat să se înţeleagă faptul că, fiind făcut cu fonduri europene, clădirea are, prin contract, câteva condiţii de folosire. Cea mai importantă ar fi să îşi găsească imediat utilitatea, în caz contrar Primăria Craiova fiind obligată să returneze toate fondurile primite. „Contractul a fost semnat cu Comisia Europeană în anumite condiţii, foarte grele de respectat. Dar sper din toată inima să le putem respecta. Aici trebuie să intre foarte multe firme, care să angajeze foarte mulţi oameni. Dacă nu, vom da înapoi banii europeni. Cu alte cuvinte, pentru noi nu este totul foarte roz”. O altă problemă pe care şi-o pun autorităţile este cea a întreţinerii acestui „colos”. Pentru că RAADPFL Craiova a refuzat să îl preia în administrare, municipalitatea a declarat că se caută încă soluţii în acest sens.

Încă o sală de cinema şi cafenele

Cu toate acestea, clădirea din Romaneşti va avea o utilitate dintre cele mai frumoase. Autorităţile locale s-au gândit să transforme centrul expoziţional într-un sediu comun pentru toate instituţiile de cultură din oraş. „Ne propunem să introducem aici şi instituţiile noastre de cultură. Fiecare dintre ele să aibă câte un stand  şi astfel să îl transformăm într-un mall cultural în partea de interior, urmând ca pe partea de exterior să expună firmele de construcţii, de maşini, de orice altceva”, a declarat primarul. Acolo ar urma să aibă loc multe activităţi culturale şi expoziţionale. Pentru petrecerea timpului liber, autorităţile şi-au propus să amenajeze şi o sală de cinematograf şi cafenele. „Trebuie să îi obişnuim pe oameni să vină aici. Şi, dacă intră, timp de patru ore să aibă ce să facă. Vom încerca să avem o colaborare cu Universitatea şi cu ISJ ca să îi atragem aici pe copii şi pe studenţi”.

O investiţie de 14,27 milioane de euro

Finanţat cu 14,27 milioane de euro, fonduri nerambursabile, Centrul Multifuncţional din Romaneşti a fost început în luna iunie 2011, fiind realizat de asocierea a trei firme craiovene, Recon, Romelectro şi Mitliv. Directorul Recon, Marian Petcu, a declarat, ieri, că lucrarea a fost finalizată cu trei luni mai devreme şi că este una dintre cele mai frumoase de până acum în Craiova. „Am fi putut să o terminăm mai repede, dar am vrut să fie mai întâi o lucrare de referinţă şi să arătăm că şi firme locale pot să se ridice la un anumit standard cu care să ne mândrim”. Potrivit lui Marian Petcu, execuţia a necesitat un efort uriaş: pe şantier au lucrat 30 de firme, care au venit cu câte 200 şi chiar 250 de muncitori pe zi, toţi proveniţi din Craiova şi din satele limitrofe.

Cupola, elementul de senzaţie

Clădirea este compusă din subsol, parter şi două etaje, are o înălţime de 27 de metri şi o formă circulară care este completată de terase şi rampe înconjurătoare. Etajele întâi și al doilea sunt realizate sub formă de subpantă, dând naştere unui atrium central. „Comparativ cu Romexpo, această clădire are 80 de metri diametrul, iar clădirea din Bucureşti are 130. Dar a fost bine gândită, ca proiectare, având cam aceleaşi spaţii de expunere”, a menţionat Marian Petcu. Clădirea adăposteşte spaţii de birou, expoziţionale, patru săli de conferinţă, cu o capacitate de 135 de locuri. Circulaţia în interior este asigurată de şase scări şi patru lifturi panoramice, dintre care două de marfă şi două pentru personal. Elementul de senzaţie îl reprezintă cupola, realizată de Popeci Utilaj Greu. Pentru execuţie s-au folosit 375 tone de metal, iar jumătate din ea are o suprafaţă vitrală, care a transformă într-un deosebit luminator natural.