Istoria se repetă: Doljul nu prea are concurenţi pentru Festivalul „Maria Tănase”

0
325

Actuala ediţie a Festivalului-concurs „Maria Tănase” – ca şi ultimele trei, de altfel – dă, din nou, emoţii organizatorilor din cauza reprezentării pe scenă tocmai a judeţului organizator al evenimentului. Deşi preselecţia concurenţilor doljeni este anunţată pentru sâmbătă, 15 octombrie, la sediul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, până acum doar şase tineri s-au arătat interesaţi de ea. Iar între aceştia nu se numără nici măcar un solist instrumentist! În aceste condiţii, preselecţia ar putea fi amânată, cum s-a întâmplat şi în 2009, cei care vor reuşi să o treacă urmând să participe la cea naţională şi abia apoi, dacă vor admişi, vor putea concura pe scena Festivalului.

În 2005 şi 2007 ne-au lipsit instrumentiştii, în 2009 preselecţia a fost amânată

De câţiva ani, din motive nici de organizatori ştiute prea bine sau cel puţin nu dezbătute într-un cadru public, numărul concurenţilor care să se înscrie la preselecţii pentru a reprezenta Doljul la Festivalul-Concurs Naţional al Interpreţilor Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase” este tot mai mic. În 2007, pentru cele două secţiuni – solişti vocali şi solişti instrumentişti – au concurat 17 tineri, admişi fiind şase, toţi solişti vocali. Ceea ce a însemnat că, la fel ca la ediţia din 2005, Doljul nu a fost reprezentat în concurs de nici un instrumentist.

Nici în 2009 situaţia nu a fost una mai bună: slaba prezenţă la preselecţia locală, anunţată iniţial pentru data de 26 septembrie (când s-au înscris doar şapte tineri), i-a determinat pe organizatori să o amâne pentru 10 octombrie. Până la urmă, nu mai puţin de zece interpreţi (opt solişti vocali şi doi instrumentişti) au acces în preselecţia naţională, jumătate din ei urcând pe scena Festivalului.

Această stare de lucruri nu l-a lăsat indiferent pe preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, care, referindu-se, în urmă cu o lună, la organizarea celei de-a XXI-a ediţii a Festivalului, în perioada 21-26 noiembrie a.c., preciza că a discutat nu o dată cu directorul Şcolii Populare de Arte „Cornetti”, prof. Radu Augustin, despre tinerii interpreţi care se formează în cadrul acestei instituţii. „L-am rugat să se preocupe de găsirea unor talente, să scoatem la iveală o floare a folclorului oltenesc şi, de ce nu, o viitoare vedetă a muzicii populare româneşti de pe aceste meleaguri”, spunea şeful administraţiei doljene.

Finanţarea incertă şi lipsa mediatizării în timp util se întorc împotriva organizatorilor

Regulamentul de organizare a Festivalului prevede că pentru concurenţii judeţului Dolj se va organiza o preselecţie separată, cu un juriu de specialitate, în ziua de 15 octombrie a.c., ora 10.00, la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Dolj, din strada „Alexandru Macedonski” nr. 28. Deşi mai sunt doar câteva zile, numai şase solişti, toţi vocali, s-au înscris până acum. „Întrucât instituţiile care pregătesc tineri interpreţi au fost anunţate în timp util, apelăm încă o dată la sprijinul lor, aceasta din cauza faptului că sunt foarte puţine înscrieri până în momentul de faţă, iar printre cei înscrişi nu există nici un instrumentist”, spune Nicolae Dumitru, reprezentant al CJCPCT Dolj.

Însă problema numărului redus de concurenţi ar putea avea drept cauză tocmai nemediatizarea în timp util a Regulamentului Festivalului, care a ajuns… sau nu la concurenţi abia în urmă cu o lună şi nu – cum ar fi fost normal atunci când vorbim de un eveniment de o asemenea amploare – în urmă cu un an. De ce? Există o explicaţie: din motive financiare, organizarea Festivalului a stat, până luna trecută, sub semnul întrebării… Aşadar, un „cerc vicios” în care, vrând-nevrând, sunt atraşi tocmai cei ai locului…

***

Concurenţii doljeni care trec cu succes de preselecţia de sâmbătă – în cazul în care aceasta nu se amână – nu se vor califica direct în Festival, ci se vor prezenta şi la preselecţia naţională din zilele de 21-22 noiembrie, care va avea loc la Teatrul Naţional „Marin Sorescu”. Concurenţii respinşi în ziua de 15 octombrie nu vor dreptul să se prezinte la preselecţia din noiembrie. Totodată, tinerii interpreţi doljeni nu vor avea dreptul să se prezinte la preselecţia generală dacă nu au participat la cea judeţeană.

 

Până pe 15 octombrie, tinerii interpreţi de muzică populară din Dolj – solişti vocali şi instrumentişti –, cu vârste cuprinse între 16 şi 35 de ani, care doresc să urce pe scena Festivalului „Maria Tănase”, sunt aşteptaţi să se înscrie la preselecţie, fie la sediul Centrului Culturii Tradiţionale Dolj din Craiova, din strada „Alexandru Macedonski” nr. 28, fie la numerele de telefon 0351/17.69.84, 0351/17.69.85, 0251/524.844. Apreciate de un juriu având în componenţă reprezentaţi ai unor instituţii de pe plan local vor fi calitatea interpretării, autenticitatea şi valoarea artistică a pieselor. Taxa pentru preselecţie este de 30 de lei şi se va achita înainte de prezentarea în faţa juriului doljean.

 

Festivalul-Concurs Naţional al Interpreţilor Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase” se desfăşoară din doi în doi ani, teoretic alternând cu Festivalul Naţional „Ioana Radu” (în 2010 însă acesta nu a avut loc, ultima ediţie, a V-a, rămânând cea din zilele de 11 şi 12 octombrie 2008). Gala muzicii populare româneşti, ajunsă la ediţia a XXI-a, va fi organizată în perioada 21-26 noiembrie, de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, sub tutela financiară a Consiliului Judeţean Dolj, care a estimat costurile la 3,5-4 miliarde de lei vechi. Cele două seri de concurs, ca şi Gala Laureaţilor, cu recitalurile invitaţilor, vor fi găzduite de sala Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, în prezentarea Iulianei Tudor, cunoscuta realizatoare de emisiuni de la TVR 1. Până să aspire la unul dintre cele zece premii puse în joc, a căror valoare totală se ridică la peste 5.000 de euro, concurenţii vor avea de convins un juriu prezidat, ca şi în 2009, de exigentul maestru Tudor Gheorghe.