Medicii craioveni s-au alăturat campaniei „6% pentru Sănătate”

0
431

Caravana „Pacient de România – 6% pentru Sănătate” s-a oprit, ieri, la Craiova, unde a avut loc o dezbatere pe marginea problemelor cu care se confruntă sistemul sanitar românesc. Desigur, în centrul atenţiei s-a regăsit majorarea procentului din PIB acordat Sănătăţii la 6%, o solicitare mai veche a profesioniştilor din spitale, dar şi a pacienţilor.

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) a strâns şi la Craiova semnături pentru susţinerea demersului de alocare a 6% din PIB pentru Sănătate. Nu înainte a organiza însă o dezbatere la care au participat reprezentanţi ai spitalelor craiovene, ai Colegiului Medicilor şi ai altor instituţii sanitare importante din judeţul Dolj.

200.000 semnături au fost strânse în urmă cu cinci ani

În continuare, accesul la servicii medicale și tratament este vital pentru bolnavii cronic, iar, dacă acestea nu sunt reglementate și statuate printr-un cadru legislativ coerent, situaţia ar putea deveni alarmantă pentru pacienți. Potrivit COPAC, acest demers – caravana 6% din PIB pentru Sănătate – reprezintă un pas pentru a crea un sistem de sănătate acceptabil pentru nevoile reale ale pacientului, precum și ale medicilor. Medicii susţin statul ar trebui să se implice mai mult în Sănătate și ar fi necesar un studiu pentru a se afla costul real al serviciilor medicale și nevoia de fonduri în sistem. „Cât costă Sănătatea în România? Este nevoie de o statistică şi o finanţare corectă pentru a ajunge la o concluzie. Vrem din partea autorităţilor un angajament prin care să avem siguranţă că vom beneficia de condiţii europene de tratament. În urmă cu cinci ani, s-au strâns şi 200.000 de semnături în susţinerea a 6% din PIB pentru Sănătate. Nu a fost suficient pentru ca politicienii să decidă acordarea acestui procent Sănătăţii sau să îşi ia angajamentul  atingerii lui”, a precizat Radu Gănescu, preşedinte COPAC.

Preşedintele filialei doljene a Colegiului Medicilor, prof. univ. dr. Tudor Udriştoiu, a afirmat că o eventuală creştere a procentului din PIB alocat Sănătăţii trebuie dublată şi de o transparenţă totală. „Oficial, în România, 4% din PIB este alocat Sănătăţii, deşi eu cred că este undeva la 3 şi ceva. Nimeni nu ştie. Ungaria are 8%. În urma noastră nu mai este decât Cipru cu 3,1%, în timp ce media europeană este de 7,2%. O altă condiţie ce trebuie adăugată lângă acest procent de 6% din PIB pentru Sănătate, în România, este şi transparenţa totală”, a precizat  preşedintele filialei doljene a Colegiului Medicilor.

Accesul limitat la tratament corespunzător, principala problemă a bolnavilor cronic

Cele mai importante probleme cu care se confruntă un pacient  suferind de boli cronice în România sunt accesul limitat la un tratament corespunzător (47,11%) și accesul limitat la servicii medicale (16,33%), arată studiul „Societatea românească și afecțiunile cronice”, derulat de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România și susținut de compania Abbvie România, în perioada 25 martie – 6 aprilie a.c.

84,96% din respondenți cunosc ce înseamnă o boală cronică, iar 62,96% au în familie sau printre cunoscuți persoane cu boli cronice precum hepatită cronică, boli cardiovasculare, HIV, boala Alzheimer, Boala Parkinson, TBC, psoriasis, diabet, boli reumatismale autoimume, cancer, scleroză multiplă, boli inflamatorii intestinale, boli rare, etc. Peste 36% dintre respondenți consideră că anumite categorii de bolnavi sunt discriminate de către societate, în timp ce aproximativ 58% au răspuns „Nu știu” la această întrebare. Doar 5,8% din români cred că nu există discriminare pentru anumite categorii de bolnavi. Mai mult, peste 73,2% dintre respondenți consideră că sistemul de sănătate din România discriminează pacienții. Cel puțin 1 din 10 români a intrat cel puțin odată în contact cu bolnavi cronici discriminați de societate.

Un top 5 al celor mai grave boli cronice, în opinia respondenților, este: cancerul – considerat grav sau cel mai grav de un procent de 94,28% din respondenți, infecția cronică cu HIV – 90,78%, scleroza multiplă – 88,62%, Alzheimer – 82,33% și boala Parkinson – 77,67%.

9 din 10 persoane care au răspuns studiului nu are evita să interacționeze cu pacienți suferinzi de boli cronice amintite anterior, dacă aceștia ar face parte din anturajul lor, dar 3 din 10 nu și-ar lăsa copiii să interacționeze cu un alt copil suferind de boli cronice sau nu ar ști ce ar face într-o astfel de situație. Un top al afecțiunilor de care părinții chestionați și-ar feri copiii sunt HIV-ul (1.143 de mențiuni), hepatita (772 de mențiuni) și tuberculoza (892 de mențiuni).