Guvern: Peste 362.500 de liceeni din clasele terminale vor beneficia de decontarea manualelor în limita a 55 de lei

0
157

Peste 362.500 de elevi aflaţi în anul şcolar 2015-2016 în ciclul superior al învăţământului liceal de stat în clasele a XI-a, a XII-a şi a XIII-a vor beneficia de decontarea cheltuielilor pentru achiziţionarea de manuale şcolare în limita a 55 de lei pentru fiecare elev, stabileşte o Hotărâre aprobată miercuri de Guvern.

Potrivit unui comunicat de presă transmis AGERPRES de Guvern, măsura are scopul să contribuie la creşterea calităţii procesului educaţional prin accesul elevilor din ciclul liceal superior la resurse educaţionale, ceea ce se va reflecta cu siguranţă şi la nivelul rezultatelor la examenul naţional de bacalaureat.

Potrivit actului normativ, pentru decontarea cheltuielilor de achiziţionarea a manualelor şcolare, elevii înmatriculaţi in clasele a XI-a, a XII-a şi a XIII-a depun la secretariatul unităţii de învăţământ o solicitare scrisă, însoţită de factura fiscală/facturile fiscale din care reies numele elevului/părintelui sau tutorelui legal instituit, informaţiile referitoare la manualele achiziţionate – suma achitată, titlul, autorii, editura, după caz. Unităţile de învăţământ decontează până la data de 18 decembrie 2015 sumele cheltuite , pentru care au fost depuse documente justificative până la data de 15 noiembrie 2015. Conform Hotărârii, se decontează sumele cheltuite pentru achiziţionarea manualelor şcolare care se regăsesc în lista manualelor aprobate de Ministerul Educaţiei pentru nivelul de clasă la care este înmatriculat elevul.

De această măsură se estimează că vor beneficia în anul şcolar 2015-2016 aproximativ 362.500 elevi, iar suma preconizată pentru decontarea manualelor este de aproximativ 20 de milioane de lei, precizează comunicatul Guvernului. Sumele destinate decontării cheltuielilor pentru achiziţionarea manualelor şcolare pentru elevii din clasele terminale de liceu se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice.

Elevii, prin intermediul Consiliului Naţional al Elevilor, au salutat într-un comunicat de presă decizia ministrului Educaţiei de a acorda manuale elevilor din anii terminali, precum şi susţinerea includerii manualelor gratuite în bugetul anului viitor pentru clasele I-XII, în conformitate cu prevederile legii educaţiei naţionale.