Actorilor le place scena Filarmonicii „Oltenia”… văzută de la înălţimea funcţiei: Vlad Drăgulescu, manager interimar

0
3164

Pentru cei mai mulţi dintre craioveni, numele lui Vlad Drăgulescu a fost legat până acum de asociaţia pe care acesta o conduce, „I.S. Drăgulescu”, înfiinţată în 2006 şi care derulează o mulţime de proiecte culturale, sociale şi umanitare. De câteva zile se leagă însă şi de Filarmonica „Oltenia”, al cărei manager interimar a fost desemnat de municipalitate începând cu data de 7 septembrie. Numirea sa vine după ce contractul de management al lui Gabriel Marciu a fost reziliat în şedinţa Consiliului Local Municipal de la sfârşitul lunii trecute, în urma calificativului „nesatisfăcător” primit de acesta după evaluarea finală a activităţii din ultimii trei ani. Vlad Drăgulescu are 32 de ani, neîmpliniţi, este actor şi regizor, absolvent, în 2006, al Facultăţii de Agronomie, iar în 2007, al Departamentului de Artă Teatrală din cadrul Universităţii din Craiova. Printr-o întâmplare, a călcat până acum pe urmele fostului manager al Filarmonicii craiovene, Gabriel Marciu: a absolvit aceeaşi şcoală actoricească, la clasa aceluiaşi profesor, şi a predat cursuri de teatru la aceeaşi instituţie de învăţământ superior!

Ca de la actor… la actor: pot face schimb de impresii pe culoarele facultăţii

N-au apucat artiştii Filarmonicii „Oltenia” să-şi facă prea multe „scenarii” privindu-l pe viitorul manager al instituţiei şi nici urbea culturală să se frământe prea mult în căutarea lui că o decizie a şi fost luată de municipalitate. Astfel, prin Dispoziţia nr. 1463 a Primăriei Craiova, emisă săptămâna trecută, s-a aprobat numirea managerului interimar, în persoana lui Vlad Drăgulescu, începând cu 7.09.2012, „până la data începerii executării noului contract de management”.

Aşa se face că, printr-o întâmplare (rămâne de văzut cât de fericită…),  fotoliul de conducere este cedat de un actor… altui actor! Fostul manager, Gabriel Marciu, a absolvit cursurile Departamentului de Artă Teatrală al Facultăţii de Litere, făcând parte din prima promoţie de actori de la Craiova (1999, clasa prof. Remus Mărginean). Actualul a urmat cursurile aceleiaşi instituţii, dar la câţiva ani distanţă, între 2003 şi 2007. Culmea însă… la clasa aceluiaşi Remus Mărginean! Ambii au fost profesori la Şcoala de teatru din Craiova şi, având în vedere mărturisirea lui Vlad Drăgulescu de a candida pentru ocuparea postului de manager, când acesta va fi scos la concurs, nu este exclus, dacă vor continua activitatea didactică, să facă schimb de impresii ori de sfaturi pe culoarele facultăţii…

Porneşte la drum „cu energie şi entuziasm”… şi nu numai

«Am considerat că pot aduce din energia şi entuziasmul pe care le generează proiectele pe care le-am dezvoltat de-a lungul timpului în cadrul Asociaţiei „I.S. Drăgulescu”», îşi argumentează Vlad Drăgulescu decizia de a accepta postul, venită – spune acesta – în urma unei propuneri făcute de reprezentanţi ai Primăriei Craiova. Şi nu-i de mirare, având în vedere că numele său nu este străin municipalităţii şi nici craiovenilor, în general, graţie nu puţinelor proiecte de tot felul şi manifestărilor teatrale organizate de asociaţia al cărei preşedinte şi producător este. Cel mai recent program derulat, „Teatru peste tot”, aflat la ediţia a II-a, s-a desfăşurat în iulie-august a.c., în 20 de comune din Oltenia, şi a constat în spectacole în aer liber, cu acces gratuit, scopul fiind de a promova teatrul în mediul rural şi de a facilita accesul la cultură în zone defavorizate.

N-ar fi de mirare, după cum se zvoneşte, nici ca susţinerea lui Vlad Drăgulescu să vină din partea viceprimarului Cristina Calangiu, ţinând cont de faptul că în ograda cu atribuţiile acesteia se regăseşte coordonarea şi urmărirea punerii în aplicare a prevederilor legale, hotărârilor Consiliului Local Municipal Craiova, dispoziţiilor primarului în activitatea Filarmonicii „Oltenia”. De altfel, Cristina Calangiu se regăseşte şi între membrii Comisiei pentru Învăţământ, Cultură, Sănătate, Culte, Tineret şi Sport a CLM.

***

Cu energie şi entuziasm va aborda, probabil, Vlad Drăgulescu şi primul important eveniment al Filarmonicii „Oltenia”, după reluarea activităţii: debutul noii stagiuni muzicale, 2012-2013. Când va avea loc acesta, cine vor fi soliştii invitaţi în scenă şi ce vor interpreta… rămâne de stabilit! De managerul interimar sau de noul director artistic al instituţiei, care, speră artiştii, va fi un muzician cu experienţă. La Festivalul Internaţional „Craiova Muzicală” –  organizat, de obicei, în noiembrie-decembrie şi ajuns la ediţia a 39-a – este prematur să ne referim…

Vlad Drăgulescu

  •  Data şi locul naşterii: 29 decembrie 1980, Craiova
  • Studii: 1995-1999 – Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu”; 2000-2006 – Facultatea de Agronomie a Universităţii din Craiova; 2006-2008 – Master în Relaţii Interculturale la Facultatea de Litere din Craiova; 2003-2007 – Departamentul de Artă Teatrală al Universităţii din Craiova (clasa prof. Remus Mărginean)
  • Experienţă profesională: Numeroase roluri în teatru, activitate în domeniile regie şi coregrafie. Câştigător la Gala Tânărului Actor (Mangalia, 2008) – Secţiunea grup, cu spectacolul „Metamorfoze”. Cadru didactic asociat al Departamentului de Artă Teatrală din cadrul Universităţii din Craiova.
  • În anul 2006 a fondat Asociaţia „I.S. Drăgulescu” (al cărei preşedinte şi producător este), care a realizat peste 50 de proiecte culturale, sociale şi umanitare. 2009 este anul în care a fondat Compania „Teatrulescu”, urmând ca din acest moment asociaţia să producă spectacolele de teatru sub acest brand. În noiembrie 2010 a lansat echipa de improvizaţie a Companiei „Teatrulescu” cu spectacolul „Impro SHOW”, echipă pe care o antrenează şi coordonează până în prezent. În vara lui 2011 a lansat, în cadrul proiectului „Teatru peste tot”, Compania „Teatrulescu JUNIOR” ca şi ramură distinctă a asociaţiei ce produce spectacole pentru copii şi ateliere de teatru şi dezvoltare personală. În toamna aceluiaşi an a amenajat un sediu, ce acomodează 60 de spectatori, pentru „Teatrulescu JUNIOR”, spaţiu lansat pe 23 septembrie 2011 sub numele de „Teatrul cel mai mic”.

 

 

În urma desfăşurării, în luna august a.c., a celor două etape ale evaluării finale a managementului la Filarmonica „Oltenia” din Craiova – analiza raportului de activitate şi susţinerea acestuia, în cadrul unui interviu –, managerul Gabriel Marciu a fost notat cu 6,76. Rezultat nesatisfăcător, motiv pentru care contractul de management i-a fost reziliat, hotărârea fiind luată în şedinţa Consiliului Local Municipal Craiova din 30 august 2012. Gabriel Marciu – aflat în funcţie din toamna anului 2009, concomitent fiind şi actor-colaborator al Liricului craiovean, şi lector universitar doctor la Departamentul de Artă Teatrală al Universităţii din Craiova  – a afirmat la vremea respectivă că va contesta în instanţă decizia. Odată cu el, de la conducerea instituţiei a plecat şi dirijorul şi orchestratorul Marius Hristescu, care ocupa funcţia de director artistic.