„Duelul viorilor” continuă: violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru au pornit, din nou, în turneu

0
298

Violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru îi vor delecta pe iubitorii de muzică în cadrul turneului naţional „Duelul viorilor”, aflat la a II-a ediţie, care se va desfăşura în perioada 12-25 septembrie şi va cuprinde concerte în oraşele Galaţi, Iaşi, Bacău, Piteşti, Bucureşti, Ploieşti, Sibiu, Timişoara şi Cluj-Napoca. Craiova (alături de Tg. Mureş, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara) a fost vizată de prima ediţie a turneului, „Duelul viorilor” desfăşurându-se aici pe 6 octombrie 2011, în sala Filarmonicii „Oltenia”.

Stradivarius şi Guarneri – două viori de colecţie – şi cei doi artişti de talie internaţională care le mânuiesc cu măiestrie, Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, se vor duela arbitraţi de pianistul Horia Mihail în turneul „Duelul viorilor”.

«Primul „Duel al viorilor”, din toamna anului 2011, s-a încheiat indecis, declararea câştigătorului – Stradivarius sau Guarneri – fiind amânată. De aici s-a născut necesitatea celui de-al doilea duel, Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru reîntâlnindu-se pe scenele din România pentru a se confrunta, arbitraţi de pianistul Horia Mihail. Astfel, ceea ce s-a întâmplat în şase oraşe din ţară în 2011 se va reedita cu un nou repertoriu în nouă oraşe în 2012, cu speranţa că entuziasmul publicului şi al presei de anul trecut se va păstra sau chiar va creşte», explică Oltea Şerban-Pârâu, redactor-şef al postului Radio România Cultural şi director artistic al Orchestrelor şi Corurilor Radio.

Vioara Stradivarius, construită de celebrul lutier italian în 1694, instrument pus la dispoziţia lui Liviu Prunaru de vestita orchestră Royal Concertgebouw – Amsterdam, al cărei concertmaestru este de şase ani, şi vioara Guarneri del Gesu, datată 1730, instrument pe care a cântat George Enescu şi care este pusă la dispoziţia violonistului Gabriel Croitoru de Muzeul Naţional „George Enescu”, în patrimoniul căreia se află, se vor întrece într-un program generos cu lucrări semnate de Johannes Brahms, Bedrich Smetana, Fritz Kreisler, Dmitri Şostakovici, Georg Friedrich Handel, Serghei Prokofiev.

Referindu-se la programul turneului, violonistul Liviu Prunaru susţine că vor interpreta o suită de Moskovski – o premieră în România, Sonata de Prokofiev pentru două viori şi o Sonată de Handel. Gabriel Croitoru a dat asigurări că a ales lucrări pe gustul oricărui meloman şi nu numai, având în vedere faptul că este vorba despre piese de largă popularitate, care îmbină însă melodicitatea cu tehnica. „Am convingerea că voi reuşi să evidenţiez, şi de data aceasta, calităţile viorii Guarneri în raport cu Stradivarius”, a spus el.

Concertele vor avea loc pe 12 septembrie la Galaţi, pe 31 septembrie la Iaşi, pe 16 septembrie la Bacău, pe 19 septembrie la Bucureşti, pe 20 septembrie la Ploieşti, pe 22 septembrie la Sibiu, pe 23 septembrie la Timişoara şi pe 25 septembrie la Cluj-Napoca.