80 de incendii de vegetaţie uscată, în doar zece zile

0
550

Numai în primele zece zile ale lunii august, pompierii doljeni au intervenit pentru stingerea a 63 de incendii de vegetaţie uscată. Tot în această perioadă, şi serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă au anihilat 17 focare. Potrivit reprezentanţilor ISU “Oltenia” al judeţului Dolj această situaţie a fost provocată de arşiţă – fiind instituite trei coduri roşii de caniculă şi patru coduri portocalii –, dar şi de focul în spaţii deschise. În urma producerii incendiilor au ars 2.317 hectare de vegetaţie uscată, lăstăriş, mărăciniş şi mirişte; 148 de hectare cereale (grâu, orz, ovăz); 4 hectare de mazăre furajeră; 70 de tone de gunoi menajer; 70 de hectare litieră de pădure; 20 de hectare fond forestier; 3 stâlpi de telegraf; 2 stâlpi de telecomunicaţii; 1 stâlp comunicaţii CFR; 536 traverse de lemn şi 12,5 tone de furaje.       

PAGINA 1În perioada 1 mai – 9 august a.c., la nivelul judeţului Dolj s-au produs 304 incendii de vegetaţie uscată nefiind întâmpinate probleme deosebite în localizarea şi lichidarea lor.

În această perioadă au fost diseminate către comitetele locale pentru situaţii de urgenţă măsuri şi dispuse acţiuni specifice combaterii efectelor cauzate de creşterile de temperatură. Printre acestea, convocarea Comitetului local pentru situaţii de urgenţă; instituirea serviciului de permanenţă la sediul primăriei; inventarierea surselor de apă de la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale şi identificarea unor surse suplimentare şi de rezervă pentru a se asigura apa necesară comunităţii; aplicarea măsurilor care revin în sarcina Comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă prevăzute în Planul judeţean de măsuri pentru sezonul estival 2017; supravegherea permanentă a calităţii apei potabile şi avertizarea populaţiei prin inscripţionarea fântânilor „Apă potabilă”/„Apă nepotabilă”; asigurarea rezervelor de apă pentru incendiu şi verificarea zilnică a situaţiei existente.

Focul în spaţii deschise, un real pericol în perioadele caniculare

incendiu vegetatieDe asemenea, este necesară intensificarea patrulărilor în zonele cu culturi agricole şi în cele frecventate pentru agrement, în locuri cu vegetaţie forestieră, pentru prevenirea incendiilor. Este interzisă folosirea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, în zonele afectate de uscăciune avansată, precum şi pe timp de vânt; locurile cu pericol de incendiu, în care se aplică această interdicţie, se stabilesc şi se marchează de persoanele în drept. Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie, gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi, respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum sau ulei.

Se recomandă informarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al judeţului Dolj asupra situaţiilor existente şi a celor nou apărute şi menţinerea legăturii, în permanenţă, cu instituţiile angrenate în astfel de situaţii (Serviciul Judeţean de Ambulanţă, Direcţia de Sănătate Publică Dolj, Direcţia Sanitară-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Compania de Apă Oltenia, Centrul Meteorologic Regional Oltenia).