Sindicaliştii din penitenciare: Prim-ministrul a promis majorarea salariilor

0
95

Sindicatele reprezentative din sistemul penitenciar s-au întâlnit, ieri, cu prim-ministrul Mihai Tudose pentru a discuta soluţii pentru problemele din penitenciare. La întâlnire a participat şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Prim-ministrul Mihai Tudose a fost informat cu privire la problemele din penitenciare, în principal discutându-se soluţii pentru eliminarea discriminării salariale a angajaţilor din penitenciare, suplimentarea numărului de funcţii pentru sistemul administraţiei penitenciare şi modificarea statutului agenţilor şi ofiţerilor de penitenciare.

penitenciarPotrivit sindicaliştilor, prim-ministrul Mihai Tudose a promis că majorarea de până la 15% va fi acordată şi personalului din penitenciare. De asemenea, s-a obţinut acordul în a modifica în profunzime statutul agenţilor şi ofiţerilor din penitenciare, inclusiv în ceea ce priveşte adoptarea denumirii de poliţişti de penitenciare.

Prim-ministrul Mihai Tudose a dispus ca Ministerul Justiţiei să pregătească o propunere referitoare la suplimentarea numărului de funcţii pentru sistemul administraţiei penitenciare şi a unui memorandum prin care să fie continuată ocuparea prin concurs a funcţiilor vacante.

„Am cerut, de asemenea, prim-ministrului Mihai Tudose ca bugetul penitenciarelor să nu fie redus, aşa cum se preconizează şi să se asigure resurse pentru modernizarea acestuia şi îmbunătăţirea condiţiilor de lucru. Urmează ca după o discuţie cu ministrul Finanţelor să fie luată o decizie în acest sens”, se arată într-un comunicat al Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor .

Două noi penitenciare, la Caracal şi Berceni

Guvernul ia în calcul construirea a două noi penitenciare la Berceni şi Caracal, însă sindicatele au insistat pe soluţia modernizării penitenciarelor existente şi a construirii de noi pavilioane care să asigure condiţii mai bune de lucru şi de detenţie.

În funcţie de progresul obţinut în următoarele zile, sindicatele vor decide în ceea ce priveşte calendarul acţiunilor de protest din penitenciare. Între timp, vor continua cu refuzul de muncă suplimentară şi cu pregătirea celorlalte acţiuni de protest anunţate (pichetări de penitenciare, acţiuni de protest la sediul ANP şi al Ministerului Justiţiei).