Aurescu: Statele cu minorităţi româneşti să adopte măsuri adecvate pentru conservarea identităţii

0
112

România are interesul ca statele ce găzduiesc minorităţi româneşti să adopte măsuri “adecvate” pentru conservarea identităţii etnice a românilor de acolo, “cel puţin similare” celor promovate de ţara noastră în favoarea minorităţilor de pe teritoriul său, susţine ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Într-un mesaj transmis participanţilor la cea de a XIII-a ediţie a Universităţii de Vară, care a început, ieri, la Izvoru Mureşului, judeţul Harghita, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a salutat organizarea evenimentului, pe care l-a catalogat ca o “manifestare de excepţie, având deja o bună tradiţie centrată pe problemele românilor de pretutindeni”.

Ministrul de Externe a afirmat că dezvoltarea politicilor pentru conservarea, promovarea şi dezvoltarea identităţii specifice a românilor de pretutindeni reprezintă o preocupare şi, totodată, “o temă de interes aparte” în cadrul activităţii Ministerului Afacerilor Externe (MAE), derulată atât prin Departamentul politici pentru relaţia cu românii de pretutindeni, cât şi prin comisiile mixte bilaterale privind protejarea minorităţilor naţionale cu Serbia, Ucraina şi Ungaria, respectiv prin demersurile diplomatice permanente ale diplomaţiei romane. “Trebuie să fim continuu conştienţi că toate comunităţile româneşti din afară au nevoie de sprijin atent direcţionat şi de răspuns concret pentru problemele cu care se confruntă. Doresc să vă asigur de implicarea mea personală în identificarea celor mai potrivite soluţii care să răspundă acestor nevoi concrete, chiar dacă nu toate problemele pot fi soluţionate imediat în integralitate. Vor fi făcute însă toate eforturile şi demersurile care ne stau la dispoziţie”, a precizat Bogdan Aurescu, în mesajul său.