Și artistul francez de origine română Victor Cupșa a donat pentru Muzeul Cărții și Exilului Românesc, de la Craiova!

0
427
După ce, la începutul acestei săptămâni, scriitorul Bujor Nedelcovici și-a donat întreaga colecție – cuprinzând cărți, reviste și corespondență – pentru Muzeul Cărții și Exilului Românesc din Craiova, o altă personalitate alege să îmbogățească fondurile acestuia cu valoroase lucrări de artă și materiale. Este vorba despre cunoscutul artist francez de origine română Victor Cupșa, care a donat tablouri, desene, afișe, cărți și reviste, toate urmând să alcătuiască un fond de sine stătător la nivelul colecțiilor Muzeului Cărții și Exilului Românesc. Bazele acestuia sunt puse de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova, care a inițiat procesul de constituire a lui în februarie 2016. Victor Cupșa este unul dintre cei mai titrați români din Exil, cel mai cunoscut pictor francez de origine română, din 1965 având zeci de expoziții personale și de grup în marile galerii ale orașelor cu tradiție artistică din Occident: Paris, Munchen, Amsterdam, Geneva, Aix-en-Provence, Cannes, Frankfurt, Fontenay aux Roses, Ostende, Acireale (Catania). „Valoarea lucrărilor sale este imensă, iar pentru cultura noastră națională este una inestimabilă”, apreciază reprezentanții bibliotecii doljene.
În prezent, patrimoniul Muzeului Cărții și Exilului Românesc cuprinde, pentru zona de Exil, fondurile: acad. Basarab Nicolescu, Mircea Eliade, Vintilă Horia, Andrei Șerban, Paul Barbăneagră, Leonid Mămăligă (L. M. Arcade), Cicerone Poghirc, Șerban Popa, Andrei Codrescu, Bujor Nedelcovici, Mircea Milcovitch, Maria Mesterou, Constanța Buzdugan, dar și arhivele Cenaclului de la Neuilly, respectiv actele și documentele Asociației Hyperion. De asemenea, fondurile acad. Dan Berindei și acad. Dinu C. Giurescu, Ileana și Romulus Vulpescu, respectiv V. Veliman întregesc colecțiile de Istorie și Istorie a Cărții.
„Este o mare bucurie pentru mine să vă anunț că celebrul pictor român de la Paris Victor Cupșa a decis să-și doneze o parte din lucrările sale pentru a forma o colecție ce-i va purta numele, în cadrul Muzeului Cărții și Exilului Românesc de la Craiova. Deși trăiește departe de lumea învolburată, iar în ultimii ani s-a ferit să mai apară în public, Victor Cupșa mi-a deschis ușa casei sale din Rambuillet și a fost de acord să semneze contractul prin care spre Craiova vor pleca tablouri, desene, afișe, cărți și reviste care vor forma colecția ce-i va purta numele”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”. 
Victor Cupșa s-a născut la Dej, în 23 aprilie 1932. Refugiat temporar în sudul României, ca urmare a consecințelor antrenate de Diktatul de la Viena (1940), Victor Cupșa avea să se reîntoarcă în orașul natal abia la finalul războiului. Deși a absolvit Facultatea de Medicină Veterinară din Arad în 1955, Victor Cupșa a abandonat în mod definitiv profesia de medic veterinar în 1961 pentru a se consacra în mod exclusiv domeniului picturii. Vernisarea primei expoziții personale de pictură a avut loc în 1962, în Galeria Magheru, și a fost urmată, în 1965, de prezentarea alteia, la Teatrul Mic din București. În același an a reprezentat România la Bienala Tinerilor Pictori de la Paris. Cu acea ocazie, indiferent de riscuri și urmări, a decis să rămână în Franța, devenind un „refugiat din Europa de Est”.
Avea să obțină cetățenia franceză în 1977, primii ani ai exilului fiindu-i punctați de numeroase inițiative artistice și expoziții personale. Și-a continuat activitatea creatoare până în 2004, când s-a retras la țară, în localitatea Rambuillet, unde și-a organizat și sistematizat o parte importantă din textele scrise de-a lungul timpului sub titlul „Caiete de atelier”. În 2012, „Caietele de atelier” au văzut lumina tiparului la casa de editură numerică „Lettroplis” din Franța. De-a lungul activității sale artistice, Victor Cupșa a propus și vernisat o serie de expoziții personale, colective și de grup în tot vestul Europei.