Mesajul premierului Ludovic Orban cu prilejul Zilei Întreprinzătorilor

0
514

„Anul acesta reprezintă o adevărată piatră de încercare pentru antreprenoriatul românesc, ținând cont de efectele pandemiei în plan economic, dar cu siguranţă va însemna și o schimbare semnificativă de abordare la nivel guvernamental față de mediul antreprenorial.

Chiar din perioada în care pericolul COVID-19 a impus suspendarea activității în domenii vitale pentru economie, am fost conștienți că relansarea post-pandemică este foarte importantă pentru viitor. Pe lângă măsurile care s-au impus în plan sanitar, am mers în paralel și cu măsuri active care să vină în sprijinul companiilor din România, cu precădere în sprijinul întreprinderilor mici și mijlocii, iar acum avem în lucru un program de relansare economică în care vom pune accent pe încurajarea investițiilor, a capitalului autohton și asigurarea funcționalității instituțiilor care asigură o piață liberă și corectă pentru companiile de pe piața românească.

Avem încredere în potențialul mediului antreprenorial din România și suntem deciși să fructificăm toate oportunităţile care oferă țării perspectiva dezvoltării economice. Proiectele mari de infrastructură, pe care le considerăm absolut necesare pentru atragerea investițiilor, sunt prioritare și le vom sprijini în următorii doi ani alocând resurse masive de la buget acolo unde este nevoie. Deopotrivă, ca guvern liberal, susținem iniţiativa privată și spiritul întreprinzător, pentru care vom încerca să mobilizăm toate resursele financiare care vin de la nivel european, cu un program cât mai amplu de granturi care să fie acordate întreprinderilor mici și mijlocii.

România are nevoie de iniţiativa privată, pentru că ea înseamnă o șansă de succes atât la nivel individual, dar și un element esenţial pentru o economie prosperă la nivel național. Educația antreprenorială este foarte importantă, iar școala consider că trebuie să își asume cât mai rapid un rol în acest sens. O Românie antreprenorială trebuie să se bazeze pe oameni, pe cetățeni cu inițiativă economică, pe cetățeni responsabili, care au un comportament economic corect, care evoluează în carieră, în profesie, care se perfecționează, care au flexibilitatea de a se adapta în funcție de cererile de pe piața muncii și care sunt oamenii care stau pe propriile picioare.

Îi încurajez pe românii cu spirit antreprenorial să aibă încredere în potențialul lor. Le urez tuturor întreprinzătorilor succes în afaceri și să reușim dezvoltarea economică bazată pe inițiativa individuală, pe inovare, pe cunoaștere, pe transfer de tehnologie, pe creșterea competitivității, pe internaționalizarea afacerilor, pe digitalizarea companiilor.”