Dumitru Mănescu :”Echipa PMP Craiova pregătește un Proiect-Alternativă pentru dezvoltarea rapidă a orașului”

0
1098

Dumitru Mănescu, Consilier Local Craiova:Echipa PMP Craiova pregătește un Proiect-Alternativă pentru dezvoltarea rapidă a orașului

 Craiova are nevoie de un nou Proiect de dezvoltare care sățină cont de realități, de dinamica globală, de evoluțiile tehnologice.Peste 70% din populaţia lumii va locui în oraşe până în 2050. Oraşele trebuie să fie pregătite să se adapteze la schimbările care au loc atât de repede şi trebuie să vină cu proiecte şi soluţii inteligente şi sustenabile.

“PMP lucrează cu specialiști din interiorul și din afara partidului la un Proiect- Alternativă de dezvoltare a municipiului Craiova.Investițiile inteligente din bani publici, bani europeni și investiții străine directe presupun o administrație cu o viziune modernă de dezvoltare care să valorifice toate mințile luminate ale orașului din universităti, bussines, onguri, asociații profesionale, experți independenți etc.

Proiectul-Alternativă al PMP pentru Craiova vizează șase ținte majore: Investiții, Fonduri Europene, Educație,Calitatea Vieții, Conectivitate, Siguranță Socială.

În privința investițiilor,oricât de mulți bani ar aloca o primărie, dacă nu are un sector privat puternic, nu va avea dezvoltare.Așezarea mizei pe infrastructura de bussines, cu tot ceea ce presupune ea si implicarea strategică a autorităților locale pentru atragerea de investiții străine vor fi decisivepentru creșterea mediului privat în Craiova.

Banii europeni constituie motorul dezvoltării.Din acest punct de vedere Craiova se pare ca stă bine, dar atragerea lor se face haotic, fără o viziune de dezvoltare, fără proiecte integrate care să vizeze viitorul orașului”, explică alesul local într-un comunicat de presă, remis redacţiei.

Dinamica unui oraș este dată de  calitatea forței de muncă: cu cât un oraș are forță de muncă mai mare, mai educată, mai specializată și mai variată, cu atât orașul va fi mai atractiv pentru investitori.Cu cât ai un sistem educațional performant, cu atât oamenii care beneficiază de el  vor fi mai implicați în viitorul orașului în care trăiesc, vor genera dezvoltare locală si calitate a vieții comunitare.Lipsa, în momentul actual, de colaborare între administrația locală și învățământul universitar din Craiovaduce la pierderea potentialilor profesionisti formati  prin sistemul de educație.

“Calitatea vieții într-un oraș, ține de infrastructura de mobilitate urbană (transport comun, piste de biciclete, parcări, calitatea drumurilor și conectivitatea mijloacelor de transport în comun), de reabilitarea centrelor istorice și fațadelor clădirilor sau monumentelor, ține de mobilierul urban sau de regenerarea urbană a cartierelor  sau zonelor mai sărace, ține de spațiile verzi, de managementul deșeurilor, ține de iluminatul public sau de serviciile de sănătate, ține de soluțiile de SMART City și de serviciile publice online, ține de calitatea evenimentelor culturale, sportive sau artistice. Toate aceste nevoi obiective sunt tratate azi de actuala administratie doar în cheie electoralistă: fără viziune, fără proiecții pe termen mediu și lung, doar cu gândul la interesul partizan/ de grup”, mai spune Dumitru Mănescu.

În problema conectivității cu cât ești mai slab conectat cu alte localități, cu atât orașul este mai sărac și mai puțin dezvoltat. O bună conectivitate înseamnă că oamenii, investitorii și turiștii pot ajunge mai ușor în oraș. O bună conectivitate înseamnă  că cetățenii pot ajunge mai ușor în țară sau străinătate. Cu cât fluxul acesta este mai mare și mai intens, cu atât economicul crește. De aceea e importantă infrastructura conectivă metropolitană, pentru fluxul oamenilor și bunurilor în zonele suburbane și peri-urbane. Aleile și zonele pietonale precum și pistele de biciclete țin de partea de conectivitate,  dar si de calitatea vieții, deoarece cu cât un oraș are mai multe zone pietonale și piste de biciclete cu atât cetățenii sunt mai sănătoși iar mediul inconjurător mai protejat.