PSD trimite ambasadelor o altă scrisoare: Ponta nu e acuzat de corupţie, Iohannis a fost şi el cercetat

0
95

PSD a transmis ambasadelor de la Bucureşti o nouă scrisoare, după cea de la finele săptămânii trecute, în care arată că respingerea de către deputaţi a cererii DNA de urmărire penală a lui Ponta a fost conform legii şi că şi preşedintele Iohannis a candidat cercetat fiind pentru conflict de interese.   

           “Votul de ieri a fost în concordanţă cu legile şi Constituţia României. Majoritatea parlamentară a respins cererea DNA în cazul premierul Victor Ponta, stabilind astfel că nu există motive pentru începerea unei urmăriri penale privind un posibil conflict de interese”, scriu social-democraţii în scrisoarea transmisă diplomaţilor după votul de marţi şi obţinută de MEDIAFAX. Totodată, în scrisoare se precizează că şi Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat, luni, un aviz negativ referitor la cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, cu 7 voturi “pentru”, 18 “împotrivă” şi o abţinere.

            “Trebuie notat că în aceste acuzaţii aduse împotriva premierului Victor Ponta nu se menţionează comiterea unor acte de corupţie! Ele sunt similare cu acuzaţiile care i-au fost aduse actualului preşedinte Klaus Iohannis, care a fost cercetat, anul trecut, pentru conflict de interese, în timp ce era candidat la alegerile prezidenţiale şi a fost achitat după ce a câştigat alegerile”, se arată în scrisoare. PSD mai arată că Direcţia Naţională Anticorupţie nu va fi blocată în a continua investigaţiile, după votul din Camera Deputaţilor.

           Documentul face referire şi la reacţiile unor ambasade occidentale de la Bucureşti, subliniind că acestea atrag atenţia nu numai asupra faptului că “politicienii nu trebuie să intervină în sistemul judiciar, lucru pe care şi premierul l-a cerut”, dar şi asupra “respectării întru totul a legislaţiei româneşti şi a principiului unui proces echitabil”, acesta fiind un fragment din comunicatul de marţi al Ambasadei americane. De asemenea, scrisoarea menţionează şi poziţia ambasadei Marii Britanii, care a evocat, marţi, “necesitatea ca instituţiile sistemului judiciar să poată acţiona cu imparţialitate şi în spiritul unei independenţe depline”, dar şi pe a prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, FransTimmermans, care, aflat vineri în România, a declarat că nu comentează asupra unor chestiuni ce ţin de politica internă a României. Semnatarii scrisorii precizează că obiectivul este, pe de o parte, de a cere opoziţiei să nu încerce să schimbe majoritatea parlamentară şi Guvernul folosind “un caz judiciar neconcludent” şi, pe de altă parte, de a cere justiţiei “să respecte dreptul premierului Victor Ponta de a se apăra”.

              Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. De asemenea, DNA cere Camerei Deputaţilor avizarea urmăririi penale pe numele premierului şi pentru conflict de interese. Preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut lui Ponta să demisioneze, însă premierul a refuzat.