CA Alba Iulia a admis contestaţia lui Iohannis la raportul ANI privind conflictul de interese

0
94

Curtea de Apel Alba Iulia a admis, ieri, contestaţia preşedintelui Klaus Iohannis la raportul ANI privind un conflict de interese în care şeful statului s-ar fi aflat când era primar la Sibiu, legat de un contract cu tipografia Forumului Democrat al Germanilor.

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat că instanţa a admis contestaţia formulată de preşedintele Klaus Iohannis şi a dispus anularea raportului de evaluare întocmit de Agenţia Naţională de Integritate prin care ANI constata un posibil conflict de interese al şefului statului în perioada în care era edil al Sibiului, transmite corespondentul MEDIAFAX. Potrivit sursei citate, decizia nu este definitivă şi poate fi atacată în termen de 15 zile, iar judecarea va fi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În mai, Curtea de Apel Alba Iulia a reluat discuţiile în procesul în care Klaus Iohannis a contestat raportul ANI privind un conflict de interese în care s-ar fi aflat şeful statului în perioada în care a fost primar al Sibiului, legat de un contract cu tipografia Forumului Democrat al Germanilor.

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba-Iulia, Cosmin Muntean, declara atunci corespondentului MEDIAFAX că preşedintele Klaus Iohannis a depus contestaţia imediat după raportul Agenţiei Naţionale de Integritate, care stabilise că, în calitate de primar al municipiului Sibiu, ar fi încălcat legislaţia cu privire la incompatibilitate şi conflict de interese, deoarece Primăria Sibiu a încheiat un contract de informare şi publicitate cu Tipografia Honterus care aparţine Forumului German din România, iar organizaţia era condusă la acea dată de edil. Muntean preciza că procesul a fost suspendat în 2014, din cauză că ANI sesizase Parchetul să facă cercetări în cazul lui Klaus Iohannis, pentru conflict de interese.

În august 2013, ANI l-a acuzat pe Iohannis de conflict de interese în cazul unui contract semnat în decembrie 2010, din postura de primar al municipiului Sibiu, cu SC Tipografia Honterus SRL, deţinută de Forumul Democrat al Germanilor, al cărui preşedinte era atunci. ANI a sesizat şi Parchetul instnaţei supreme cu privire la posibila săvârşire de către Klaus Iohannis a infracţiunii de conflict de interese. Inspectorii de integritate susţineau că Iohannis a aprobat, în perioada ianuarie – iunie 2011, trei facturi fiscale în vederea efectuării plăţilor către prestator, respectiv societatea Tipografia Honterus.