Pacienţii solicită stoparea exportului paralel de medicamente

0
376

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) solicită Ministerului Sănătăţii să blocheze exportul paralel de medicamente, dând astfel o şansă la viaţă pacienţilor români.

Organizaţiile ce apără drepturile pacienţilor avertizează că în România există bolnavi care nu au acces la tratament din cauza lipsei medicamentelor, multe plecând către alte ţări prin exportul paralel. În ultimii trei ani au fost retrase peste 2.000 de medicamente de către producători.

Se solicită modificarea legislaţiei

medicamentePotrivit unor date prezentate public în cadrul Forumului Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi, pe programul naţional de boli transmisibile s-au exportat 34% din cantităţile de medicamente destinate pacienţilor români, la oncologie 48%, pe programul de diabet 21%, pe programul de boli rare 64%, pe programul pentru insuficienţa bolilor renale cronice 17%, pe programul de transplant 35%, pe programul de boli endocrine 37%.

În aceste condiţii, COPAC consideră că este nevoie de măsuri drastice pentru stoparea exportului paralel de medicamente şi creşterea accesului pacienţilor români. „Legislaţia trebuie modificată astfel încât să apere drepturile pacienţilor români şi nu pe aceia care sub umbrela comerţului intracomunitar îşi văd strict de profit, fără a conta câte vieţi afectează în mod grav. Această problemă a exportului paralel, care  s-a acutizat în ultimii ani, trebuie să se oprească aici, iar Ministerul Sănătăţii trebuie să ia măsuri drastice”, a declarat Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România.

Exportul intracomunitar de vaccin ROR, suspendat temporar

Comisia Europeană (CE) a avizat favorabil, în procedură de urgenţă, decizia de suspendare temporară a exportului intracomunitar a vaccinului combinat care protejează împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei (ROR).

Având în vedere epidemia de rujeolă cu care se confruntă ţara noastră, dar şi discontinuitatea în aprovizionarea cu vaccinurile obligatorii din Calendarul de imunizare, în data de 27 aprilie a.c., autorităţile române au notificat Comisiei Europene un proiect de Ordin care prevede blocarea exporturilor de vaccinuri, astfel încât să fie asigurat necesarul de doze pentru protejarea copiilor din România. După examinarea proiectului de act normativ, Comisia Europeană a considerat că, în acest caz particular, solicitarea adoptării în procedură de urgenţă este justificată.

Ministrul Sănătăţii a declarat că va lua toate măsurile necesare pentru ca pacienţii români să poată beneficia la timp, şi în condiţii optime de vaccinuri, dar şi de medicamentele şi tratamentele de care au nevoie. „Din păcate, deşi epidemia de rujeolă a fost anunţată acum un an, Ministerul Sănătăţii nu a luat măsuri corespunzătoare şi nu a făcut niciun stoc de vaccin, pentru a suplimenta în judeţele unde acest produs s-a epuizat. Aşa am ajuns la situaţia din acest moment, în care direcţiile de sănătate publică din 10 judeţe nu mai au stocuri de vaccin”, a declarat ministrul Sănătăţii, prof. dr. Florian Bodog.

Ministrul a mai declarat că în proiectul Legii vaccinării s-a prevăzut asigurarea unui stoc de minimum 6 luni pentru aceste produse.